Najljepše Orašar lutke su u Zagrebu

Najljepše Orašar lutke su u Zagrebu

jasmina-kosanovic-orasar-7

Da priča o Orašaru osvaja zimu, Božić i sve kojima nisu strane romantične ljubavne ruske priče dokazuje veliki interes za balet i izložbu koji sada upravo traju u Zagrebu. Veliki su to i spektakulrani događaji koje svakako treba posjetiti.

jasmina-kosanovic-orasar-6

No, oni željni nešto intimnije atmosfere i originalniji, možda drugačiji pristup ovoj kultnoj i klasičnoj priči, sada mogu rekreirati priču Orašar i kralj miševa i u svome domu. Hrvatska dizajnerica lutaka, Jasmina Kosanović, oživila je likove Orašara, kralja Miša i Klare u svojim prekrasnim lutkama.

jasmina-kosanovic-orasar-4

Priču o razmaženom princu kojega vlastita oholost pretvori u drvenog lutka te on postane meta zlog kralja miševa originalno je ispričao E. T. A. Hoffman i to kao Orašar i kralj miševa. Priču je naručio Ivan Vsevoložski, direktor Carskih kazališta. Priču je u balet pretvorio ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski koji je postao jedan od najpopularnijih i najizvođenijih djela u povijesti baleta. Prvi put je izveden 19. prosinca 1892. u postavci Mariusa Petipe. Čajkovski je napravio izbor od osam skladbi za balet, koje je nastojao prilagoditi koncertnom izvođenju. One su zajedno poznate i kao Ščelkunčikova suita i 1909. izdane su kao jedan od prvih albuma.

jasmina-kosanovic-orasar-5

Jasmina na svoj, stilski svojstven način, pretače tu romantičnu priču u lutke cijele te priče te s njihovim postavom u specifičnom prostoru svoga showrooma i dućana u Petrinjskoj 40, stvara jednu nježnu, manju scenografiju, no ništa manje impresivnu. Ako ste razmišljali o originalnom poklonu za blagdane razmislite baš o ovim lutkama. Ljubitelje umjetnosti, baleta pa i Orašara jako će razveseliti.

jasmina-kosanovic-orasar-3

jasmina-kosanovic-orasar-2

jasmina-kosanovic-5

jasmina-kosanovic-orasar-1

Foto: Božidar Raos

Učitati još
Zatvori