Novogodišnje odluke za vašeg kućnog ljubimca

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daria Kostromitina (@dashakos) on

Kako godina izmiče svome kraju, planiranje za 2019-u već je u punom jeku. Novogodišnje odluke dobro su poznata tradicija kojoj se kao i svake godine pridaje mnogo pažnje. Ono što svi zasigurno žele je živjeti bolje i kvalitetnije te ulagati više vremena u kretanje i zdravlje. No, što je s kućnim ljubimcima? Vlasnici će se složiti da ako se njihov životni stil promijeniti, to će se odraziti i na rutinu njihovih mezimaca. Ako planirate krenuti s nekim sportom, mijenjate režim prehrane, odlučili ste više šetati po kvartu onda u sve to uključite i krznenog partnera kako bi novogodišnje odluke bilo lakše provesti.

Novogodišnje odluke i stil života

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlee (@charleemoose) on

Kako bi kućni ljubimci bili sretni i zdravi, te živjeli još dugo godina bitno je obratiti pažnju na ishranu. Znate li koliko bi vaš mezimac uopće količinski trebao konzumirati na dnevnoj razini? Istražite pasminu, dob, težinu i proporcije i prilagodite režim prehrane. Ako ste do sada kupovali određenu vrstu hrane, možda je vrijeme da uvedete promijene. Organizam se previše navikne na određene sastojke, a novi okusi zasigurno će razvedriti vašeg ljubimca.

Aktivnosti u paru

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Porcani.dk (@porcani.dk) on

Novogodišnje odluke kod mnogih će zasigurno biti i više truda posvećenog kretanju. Stoga iskoristite priliku i spojite ugodno s korisnim. S obzirom na način života i količinu posla u radnom tjednu, većina mezimaca doma je sama. Posvetite vrijeme nakon posla na zajedničke aktivnosti koje će unijeti dašak svježine u ustaljenu rutinu. Promijenite rutu kojom inače šećete, odvezite se u neki novi park, nabavite nove loptice i igračke kako bi vaš ljubimac imao poticaj za trčanjem na nepreglednoj livadi. Vikende provedite u prirodi na svježem zraku, lagana šetnja u društvu mezimca zasigurno će otjerati svako loše raspoloženje i rasteretiti vas od briga svakodnevice.

Uvedite igru u dnevnu rutinu

U zimskim mjesecima zbog hladnoće, a u ljetnima zbog vrućine nije uvijek prigodno sate provesti u šetnji. Kvalitetno vrijeme s kućnim ljubimcem provedite i u udobnosti vlastitoga doma. Posvetite se igranju, maženju i pažnji koje će vam vaš mezimac bezuvjetno kroz svoju ljubav vratiti. Ovo je ujedno i odličan način da ih pomoću igračaka i rekvizita razgibate i da se ipak uz šetnju, dodatno aktiviraju.

Redovni posjeti veterinaru

Zdravlje je još jedna komponenta koja često čini novogodišnje odluke. Nitko ne voli biti bolestan, a niti posjećivati doktore. No, rana prevencija i redovne kontrole od velike su važnosti za otklanjanje tog scenarija. Ako do sada niste imali naviku, unaprijed odredite datume koji će biti posvećeni odlasku veterinaru kako bi vaš ljubimac još dugo godina živio zdrav i sretan. Dva pregleda godišnje, sasvim su dovoljna, a u dogovoru s veterinarom pronađite optimalna rješenja i riješite sve nedoumice.

Svaki dan, novi trik

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᴀʟɪsᴀ ɪʟɪᴇᴠᴀ (@ilievalisa) on


Uz igru, maženje i paženje vrijeme s ljubimcem iskoristite ako bi ga naučili neki novi trik. Baš kao i ljudima i njima je potrebna stimulacija kako bi uključili svoje moždane vijuge. Koncentracija na neki zadatak ili učenje novog trika osim što je zabavno, zaštititi će vašeg ljubimca od uranjenog starenja i omogućiti mu bistrinu uma. Svakako, ne zaboravite poslastice, keksiće i njihove omiljene grickalice, jer će ih to dodatno motivirati da se svakog puta još više potrude.

Foto: Instagram, Unsplash

0