Novogodišnje odluke koje možemo donijeti za bolju 2021.

Novogodišnje odluke koje možemo
donijeti za bolju 2021.

Novogodišnje odluke 2021.

Baš kao i svake godine, na kraju 2019. sebi i drugima poželjeli smo najbolju, najuspješniju i najispunjeniju godinu ikad. Na listi naših novogodišnjih odluka nizale su se lude želje i veliki planovi, a početak nove godine dao nam je osjećaj da je sve moguće. No, 2020. godina je imala druge planove.

Umjesto godine kojoj smo se nadali, stigla nam je godina koju nitko nije očekivao, godina kakvu nismo mogli zamisliti čak ni u najluđim i najmračnijim snovima, godina koju ćemo uvijek pamtiti iako jedino što želimo je zaboraviti ju što prije, godina za koju se činilo da nikad neće završiti. Nakon mjeseci izazova i prepreka, potresa u Zagrebu i pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, svakodnevnog praćenja loših brojeva i prognoza, konačno je stigao kraj godine koji smo s nestrpljenjem iščekivali. Ono što nismo znali da je da najgore od 2020. tek dolazi. Blagdane i Božić većina nas je provela odvojena od obitelji i prijatelja i činilo se da 2020. ne može završiti gore. Nekoliko dana nakon, desio se razorni potres koji je pogodio Sisačku-moslavačku županiju. Sve naše brige u trenu su postale tako male i nevažne jer jedino što nam je sada bilo bitno je da su naši najbliži dobro i sigurno, koliko god blizu ili daleko bili.

I dok smo preplavljeni osjećajem bespomoćnosti tražili način kako pomoći onima kojima je sada pomoć najpotrebnija, došli smo do posljednjeg dana 2020. Doček Nove godine bit će kao nikada do sada, baš kao i naše novogodišnje odluke. Iako nije lako, ove se večeri probajte opustiti bar na tren uz nekoliko jednostavnih stvari koje smo izdvojili ovdje. A kada je o novogodišnjim odlukama riječ, ni ove ih godine nećemo preskočiti, već ćemo se pobrinuti da uz pomoć njih 2021. godinu učinimo boljom.

Novogodišnje odluke 2021.

Novogodišnje odluke za bolju 2021.

Na kraju ove izazovne i potresne godine, svi smo ujedinjeni u želji da 2021. godine bude bolja, mirnija i sigurnija. Donošenje novogodišnjih odluka sada se čini toliko banalno zbog čega su mnogi među nama razmišljali da ih u potpunosti preskočimo. Ipak, 2020. godina naučila nas je da ne treba odustati čak ni kada je najteže. Osobito onda kada je najteže. Upravo smo iz tog razloga odlučili izdvojiti novogodišnje odluke koje možemo donijeti svi, a koje će 2021. godinu učiniti boljom.

Novogodišnje odluke 2021.

Darujte krv

Prizori stanovnika Zagreba koji su jučer nekoliko sati čekali kako bi darovali krv, i stanovnika brojnih drugih gradova koji su se odazvali istom pozivu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu i Crvenog križa dirnuli su nas, ali i podsjetili koliko je dobrovoljno darivanje krvi važno. Kako bismo osigurali da zalihe uvijek budu dostatne, na sam vrh liste novogodišnjih odluka stavit ćemo redovito darivanje krvi.

Stanje zaliha prema krvnim grupama u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu koji prikuplja preko 50% krvi u Republici Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova uvijek možete provjeriti ovdje. Ako su trenutačne količine krvi vaše krvne grupe ispod oznake premale zalihe ili joj se približavaju, odazovite se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Novogodišnje odluke 2021.

Volontirajte

Možda više od bilo koje druge godine dosad, 2020. godina pokazala nam je nevjerojatnu moć volontera. U 2021. godini odvojite dio svog slobodnog vremena i poklonite ga onima koji će ga cijeniti više nego što možete zamisliti.

Gdje volontirati? Sve važne informacije o volontiranju i mjestima koja traže volontere uvijek možete pronaći u lokalnom volonterskom centru, a upit za volontiranju uvijek možete uputiti i direktno udruzi ili drugom mjestu kojem želite ponuditi svoje vrijeme. Volonteri su uvijek potrebni i dobrodošli – od dobrotvornih udruga do kulturnih ustanova.

Brinite o sebi kako biste mogli pomoći drugima

Empatija i želja da pomognemo drugima nikad nisu bile veće. Ipak, kako bismo mogli pomoći drugima, važno je da brinemo o sebi. Naši problemi ponekad nam se čine mali i nevažni naspram problema s kojima se suočavaju mnogi. No, kako bismo mogli pomoći onim kojima je naša pomoć potrebna, važno je da brinemo o nama samima.

2020. godina na svima nama ostavila je svoj trag. U novoj godini odvojite vrijeme za sebe i suočite se sa svojim strahovima, problemima te prošlim traumama koje ste dosad ignorirali. Osim što je važno da ih osvijestite, važno je i da o njima pričate. Obratite se stručnim osobama koje će vam pomoći da u 2021. postanete još snažniji. Pričajte i sa svojim najbližima koji se sigurno nose sa sličnim ili potpuno drugačijim, ali jednako teškim stvarima, te im tako svojim primjerom pokažite koliko su razgovor i podrška važni.

Uz te velike korake, važni su i oni puno manji, ali jednako moćni. Uljepšajte se svakodnevicu stvarima koje volite – provedite dan u prirodi ili ispred TV-a, uživajte u šalici kave ili omiljenog čaja, kuhajte ili preskočite kuhanje i naručite jelo iz omiljenog restorana, odvojite petnaest minuta za razgovor s najboljom prijateljicom ili odvojite petnaest minuta za uživanje u potpunoj tišini. Priuštite si što god vam je potrebno i što god vas veseli.

Novogodišnje odluke 2021.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori