IKEA vam pomaže napraviti vrt u vlastitom domu

ikea4

Cijeli svijet danas obilježava Dan planeta Zemlje, a nakon što je svoj sat za planet Zemlju prošlog mjeseca iskoristila za pošumljavanje zagrebačke Medvednice, IKEA za svibanj priprema još jedan ‘eco-friendly’ projekt. Riječ je o sistemu vrtlarenja u zatvorenom prostoru, s kojim će svaka osoba u svoja četiri zida moći uzgojiti vlastiti vrt, salatu i začinsko bilje.

ikea

Kolekcija KRYDDA/VÄXER razvijena je u suradnji sa švedskim poljoprivrednim znanstvenicima i uključuje sve što vam treba da bi vaše biljke proklijale, a vi uzgojili vrt na zatvorenom, čak i zimi. Ovaj koncept predstavlja ideju s kojom ćete unijeti dašak prirode u svoj dom, a budući da je njegova realizacija vrlo jednostavna, proizvodnja vlastitih biljaka predstavljat će odličnu zabavu za cijelu obitelj i naročito klince.

ikea2

Sami sistem počiva na principu hidroponskog uzgoja, odnosno uzgoja bez tla, u obično grijanom i zaštićenom prostoru, zbog čega se može odvijati tijekom cijele godine. IKEA ga je odlučila maksimalno pojednostaviti, kako bi u razvoju vlastitog vrta uspio svatko. Biljke se uzgajaju u vodi, putem koje hranjive tvari dolaze do njih i potpomažu njihov rast. Većina povrća koje danas jedemo uzgojena je upravo na taj način, a sada njegovu tehniku možete svladati i sami i pritom se zabaviti i naučiti nešto novo razvijajući mali kućni sustav.

ikea8

ikea6

ikea3

ikea7

ikea5

Foto: IKEA

0