Naučite kako živjeti održivo uz ovih nekoliko savjeta

Naučite kako živjeti održivo uz
ovih nekoliko savjeta

Živjeti održivo više nije toliko teško kao nekada, a sam bauk koji se stvorio oko toga da je komplicirano, posljednjih nekoliko godina, potpuno je nepotreban. Poanta održivog načina života je i mijenjanje vlastite svijesti, rad na sebi i stvaranje sebi ugodne okoline, a sve to doprinijet će u konačnici boljem svijetu i društvu. Krenite od ovih nekoliko jednostavnih koraka i mijenjajte stvari iz dana u dan.

Promijenite svijest i način razmišljanja

Čini se kao najjednostavnije, a ponekad je upravo to najteže – no dobra vijest za sve je da kada jednom krenete razmišljati održivo bit će vam potpuno nezamislivo vratiti se na staro. Koliko često možete voziti bicikl ili prošetati? Koliko je nužno trošenje energije u kućanstvu na način na koji ju sada trošite? Koristite li eko sredstva za čišćenje kuće i reusate li već korištenu ambalažu? Na bezbroj malih načina počevši samo od našega doma možemo početi činiti veliku promjenu.

Reciklirajte i iskoristite ponovo

Iako je recikliranje navika koja je kod nas trebala odavno zaživjeti, još uvijek se pomičemo laganim koracima prema naprijed. Jeste li samo primijetili koliko nepotrebnog plastičnog otpada ostaje nakon samo jedne kupovine, primjerice voća i povrća u supermarketu? Ako već uzimate toliko vrećica, iskorististe ih za iduću kupnju ili za skladištenje kod kuće pa ne morate kupovati druge vrećice za zamrzavanje. O samom odvajanju otpada da i ne govorimo, par dobrih kanti i vrlo brzo usvojit ćete održivu naviku dobru za vaše kućanstvo, ali i za okoliš. Koristite papirnate i platnene vrećice.

Odjeća i namještaj

Reciklirajte odjeću i stari namještaj. Ono što vam više ne koristi odnesite negdje gdje će se moći ponovo upotrijebiti. Pospremanjem vlastitog životnog prostora i vođenje minimalizmom donijet će vam takvo olakšanje, a primijetit ćete i više novaca u vašim novčanicima. Stari namještaj prebojajte ili mu dajte novu funkciju.

Hrana

Osim što je hrana iznimno važna za preživljavanje, uvelike diktira kako ćemo izgledati, ponašati se, a i osjećati. Sezonsko voće i povrće, orašasti plodovi, riba, meso domaćih uzgajivača, puno variva i žitarica – stručnjaci se uvijek slažu u istom – ono si što jedeš. Nikada nije kasno za promjenu prehrambenih navika. Ne budite strogi i isprobavajte, možda se baš u vama krije vegetarijanac ili samo netko tko naprosto obožava svježu, domaću i prirodnu hranu. Živjeti održivo nije nimalo teško, a što prije krenete, prije ćete to i postići.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori