Solidarnost je najjača onda kada smo najslabiji

Solidarnost je najjača onda
kada smo najslabiji

Mjesec ožujak većini Hrvata ostavit će zbilja gorak okus u ustima. Nakon što je koronavirus uzeo maha i normalan svakodnevni život učinio i više no izazovnim, Zagreb se jutros suočio s novom tragedijom – jakim potresom koji je uzrokovao veliku štetu na zgradama u centru grada, obiteljskim kućama, poslovnim prostorima… Srećom, ljudske žrtve zasad su izbjegnute, no svakodnevica kao takva jutros nam se doslovno promijenila pred očima.

Teški trenuci, koliko god da su teški, nerijetko rezultiraju i izuzetno lijepim gestama, u što smo se danas još jednom imali prilike uvjeriti. Solidarnost sa svojim sugrađanima pokazali su brojni Zagrepčani, koji su odlučili ponuditi svoj krov nad glavom onima koji su ga danas nažalost izgubili. Brojne kuće oštećene su do stupnja u kojem u njima više nije sigurno za živjeti, a te nesretne obitelji našle su se u situaciji da večeras moraju prenoćiti negdje drugdje.

Nije trebalo proći dugo da se ljudi dobra srca aktiviraju na društvenim mrežama i unesrećenima pruže krov nad glavom.

Na ovoj Facebookovoj stranici, primjerice, može se donirati i kroz GlobalGiving pružiti pomoć ljudima kojima je ona trenutno najpotrebnija. Dosad je prikupljeno 20.650 dolara za one pogođene potresom u Zagrebu, a ista stranica pruža uvid u to tko trenutno nudi smještaj obiteljima koje su izgubile krov nad glavom.

Za obitelji kojima je stradao dom otvorena je i besplatna telefonska linija (0800 8805) na kojoj mogu zatražiti pomoć, a osim toga, u studentskom domu na Cvjetnom naselju u postupku je selidba studenata u dom na Savi, kako bi grad ondje mogao smjestiti oko 1.600 građana koji se, privremeno ili trajno, ne mogu vratiti u svoje domove.

Sudeći po tome u kako su se kratkom roku naši građani još jednom uspjeli organizirati kako bi pružili pomoć drugima, možemo samo zaključiti kako je naša solidarnost najjača onda kada smo najslabiji!

Foto: Unsplash, Pixabay

Učitati još
Zatvori