HGSS ponovno pokazao veliko srce – akcije po selima pogođenima potresom nastavljaju i danas

HGSS ponovno pokazao veliko srce – akcije po selima pogođenima potresom nastavljaju i danas

Kada su nevolje i nesreće u pitanju, sada već jako dobro znamo da se možemo pouzdati u Hrvatsku gorsku službu spašavanja i njene volontere velikog srca. Njihov herojski čin nije izostao ni ovog puta, u trenucima suočavanja s razornim potresom koji je u manje od pola minute razrušio Petrinju i njena okolna sela.

HGSS od jučer je na terenu, a zahvaljujući njegovim snagama dosad je već učinjeno zbilja mnogo za pomoć unesrećenima.

HGSS i potražni psi jučer su spasili 6 osoba

Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, ispričao nam je kako je jučer na licu mjesta bilo čak 190 HGSS-ovaca iz 19 stanica, uz čiju su se pomoć potrage i pretrage ruševina odvijale mnogo brže i uspješnije. HGSS-ovi timovi s potražnim psima pregledavali su ruševine, te uz pomoć vatrogasaca i drugih službi izvlačili unesrećene ljude.

Mnogi su jučer popodne stavljali naglasak na to kako je pomoć naročito potrebna u okolnim selima, a dobra je vijest da je HGSS obišao njih 84 u okolici Petrinje, gdje je uz pretrage ruševina također dostavljao lijekove i osnovne živežne namirnice za lokalno stanovništvo.

HGSS timovi su ujedno i mapirali GPS točkama objekte za koje se pretpostavlja da su u lošem stanju, kako bi se obratila pažnja na njih. Sve ruševine su pregledane, i prema riječima Kapovića, isključena je mogućnost da se još netko nalazi u njima.

Danas pregledavaju šire područje Petrinje, obilaze ponovno i sela od jučer, a HGSS-ov odjel bespilotnih sustava s letjelicama mapira Petrinju i okolicu, kako bi se prema tome napravio jako detaljan 3D model, za evidentiranje oštećenja na kućama koja nisu odmah vidljiva sa zemlje.

Što reći, osim još jedno veliko hvala herojima iz HGSS-a!

Foto: Instagram/HGSS

Učitati još
Zatvori