Moćne žene: Kamala Harris

Moćne žene: Kamala Harris

Izbor Joea Bidena kao novog, 46. predsjednika SAD-a nije ključan samo kako bi se pozdravili s retorikom Donalda Trumpa. Nakon nekoliko dana izbornog kaosa, SAD ima i novu potpredsjednicu. Kamala Harris prva je žena u povijesti na toj poziciji, prva je osoba crne kože i azijskog podrijetla na tom rangu američke politike i jedan je od najvećih razloga zašto su izbori 2020. u SAD-u postali turning-point.

Od malih nogu na demonstracijama i prosvjedima

Kamala Devi Harris rođena je 20. listopada 1964. godine u Kaliforniji, a odrasla je većinom u afroameričkom naselju Berkeley u Oaklandu. Već iz tog perioda vuče prve političke note koje je razvila na prosvjedima za civilna prava na koje je išla s majkom Shyamalom i ocem Donaldom. Njezini su se roditelji upoznali na sveučilištu oboje su profesori, a majka joj je prije smrti bila prepoznata liječnica u području karcinoma. Budući da je porijeklom iz Indije, redovito je vodila Harris i njezinu sestru Mayu u svoje rodno mjesto.

Neko je vrijeme nakon rastave roditelja živjela u Kanadi, a zatim se vratila u SAD studirati u Washingtonu na sveučilištu Howard na kojem je počela sudjelovati u debatama. Harris je diplomirala političke znanosti i ekonomiju, a zatim je upisala i pravo iz kojeg se počela granati sve ozbiljnija i uspješnija karijera. U izbornoj kampanji Harris je često spominjala svoju majku, navodeći je kao svoj najveći uzor i razlog zašto je tu gdje je danas. Upravo je Shymala u Harris ulila sklonost građanskom aktivizmu i borbi za prava. Jednom je prilikom otkrila da joj je majka “uvijek govorila: ‘Nemoj samo sjediti i žaliti se. Učini nešto!” Dodala je i kako su se njezini roditelji upoznali na prosvjedu, a kasnije “sam i ja bila dio toga. Roditelji bi me vodili na prosvjede u kolicima. Moja je majka odgojila sestru i mene u uvjerenju da je na nama i na svakoj generaciji Amerikanaca da nastavimo marširati.”

Glavna tužiteljica, senatorica, potpredsjednica

Do titule potpredsjednice Harris je već ostvarila velike uspjehe u političkoj i odvjetničkoj karijeri. Počela je raditi u okrugu Alameda kao zamjenica tužitelja, a zatim je karijeru nastavila u odvjetništvu San Francisca. Redajući uspjehe, postala je šefica civilnog odjela i otvorila prvi odjel za dječja prava u državi.

Ubrzo je postala tužiteljica u okrugu San Francisca i u tom je mandatu počela zaokupljati sve više pažnje svojim političkom djelovanjem. Zalagala se za obrazovanje i integraciju zatvorenika u društvo zbog čega je došla na metu mnogih kritika. Sljedeći veliki uspjeh njezine karijere bila je pozicija državne odvjetnice Kalifornije 2010. godine – titula koja je s njom također prvi put pripala Afroamerikanki. Zahvaljujući važnim uspjesima na sudu i zalaganju za ljudska prava, 2016. godine uspjela je ući u američki Senat, a zatim je radila u odjelu za nacionalnu sigurnost i vladino djelovanje, odboru za pravosuđe i proračune te u odboru za obavještajnu službu.

Prije titule Bidenove zamjene htjela je sama postati predsjednica

Dok nije ušla u kampanju s Joeom Bidenom, Kamala Harris htjela je samostalno dogurati do titule predsjednice. Svoju je kandidaturu za predsjedničku nominaciju objavila još u siječnju 2019. godine i neko je vrijeme glasila kao jedna od najistaknutijih i obećavajućih imena u kampanji. U jednoj se od prvih debata oštro sukobila s Bidenom naglasivši da se protivio prevoženju crne djece školskim autobusima s bijelcima u 70-im godinama. Biden je kasnije kritizirao njezin pristup zdravstvenom sustavu i karijeru glavne tužiteljice Kalifornije. U prosincu 2019. godine Harris je okončala svoju predsjedničku kampanju zbog budžeta, ali i sve nižeg rejtinga.

Neobičan odnos s Joeom Bidenom

Joe Biden i Kamala Harris trenutno su najpopularniji politički tandem na svijetu. Unatoč tomu, njihov odnos nije oduvijek bio jednostavan. Bili su politički rivali, iako unutar iste stranke i njihov je sukob zadobio val medijske pažnje. Prije nego što su se uopće dotaknuli u političkoj areni, poznavali su se i zahvaljujući Bidenovom sinu, Beau Bidenu koji je preminuo 2015. godine zbog tumora na mozgu. Kamala i Beau oboje su radili kao glavni tužitelji, ona u Kaliforniji, a on u Delawareu, a zatim su zajedno morali odraditi pregovore s bankama 2010. godine. “Ponekad bismo pričali svaki dan, nekoliko puta dnevno. Čuvali smo si leđa”, otkrila je Harris u svom memoaru ‘The Truths We Hold: An American Journey.’

“Kamala je neustrašiv borac za malog čovjeka”

Biden i Harris u međuvremenu su izgladili razlike i uskladili se politički. U najavi da je upravo nju odabrao za potpredsjednicu, Biden je dodao da je Harris “neustrašiv borac za malog čovjeka.”

“Kad je Kamala bila glavna tužiteljica, radila je s Beauom. Gledao sam ih kako zajedno ruše velike banke, pomažu ljudima i štite žene i djecu od nasilja. Bio sam ponosan tada, a ponosan sam i sada što mi je partnerica u ovoj kampanji”, objavio je Biden na Twitteru.

Kamala Harris privatno

Privatni život Kamale Harris rijetko dolazi u prvi plan. U braku je s odvjetnikom Douglasom Emhoffom od 2014. godine. Iako nemaju zajedno djecu, Harris je pomajka Emhoffovo dvoje djece iz prvog braka. S njima je u iznimno bliskim odnosima, a jednom je za Elle otkrila: “Cole i Ella me nisu mogli bolje prihvatiti. Briljantna su, talentirana, duhovita djeca koja su izrasla u iznimne odrasle ljude. Zakačila sam se zbog Douga, ali vjerujem da su me pridobili Cole i Elle.”

Buduća predsjednica SAD-a?

Iako je Joe Biden upravo postao sljedeći predsjednik SAD-a, većini je jasno da je u pitanju Harrisina velika pobjeda. Toplija je i strastvenija po pitanju ljudskih prava i provođenju zakona od dosadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea, a ovaj će joj mandat donijeti veliku priliku da zadobije dodatnu podršku diljem SAD-a. Već se sada spekulira da se Harris ovim mandatom priprema za titulu prve predsjednice SAD-a, posebice s obzirom na to da su male vjerojatnosti da će se Biden kandidirati za drugi mandati u dobi od 82 godine te 2024.

Je li ovo tek odskočna daska za Kamalu Harris tek ćemo vidjeti, ali ono što je poručila nakon izborne pobjede mnogima će se urezati u pamćenje: “Iako sam prva žena u Bijeloj kući, neću biti zadnja jer svaka mala djevojčica koja gleda ovo večeras zna da je ovo zemlja mogućnosti.”

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori