Proceduralna pogreška ili…? Ženske udruge i organizacije stale uz “nevidljive i nemoćne ženice”
Proceduralna pogreška ili…? Ženske udruge i organizacije stale uz “nevidljive i nemoćne ženice”

Proceduralna pogreška ili…? Ženske udruge i organizacije stale uz “nevidljive i nemoćne ženice”

Proceduralna pogreška. Zar doista živimo u zemlji u kojoj se nečiji nemar, nezainteresiranost i nebriga može odraziti na život jednog dječaka? Živimo. Zar doista živimo u zemlji u kojoj se korupcija uspela na najviša mjesta društvene ljestvice i s njih, ne da nema namjeru sići, već svoj status zalijeva betonom kako bi ondje ostala trajno? Živimo. Zar doista živimo u zemlji u kojoj žene nisu zaštićene od nasilnika svih vrsta, a patrijarhat, moć i strah pred uglednicima kroje realnost? Nažalost, živimo i gledamo to svakodnevno.

Severina je moćna žena i o ovom se ne bi toliko pisalo da nije tako, parafrazirat ću šefa Vrhovnog suda Radovana Dobronića u njegovoj izjavi za Index.hr, na što smo, malo je reći, ostali šokirani. Koliko dugo možemo šutjeti i je li napokon stiglo vrijeme da se o mnogo stvari progovori javno? Severina je nacionalna heroina, ali ovoga puta njen glas je glas brojnih žena u Hrvatskoj koje se lome pred proceduralnim pogreškama i nefunkcionalnom pravosuđu te korumpiranom ili u najmanju ruku nezainteresiranom društvenom aparatu. U tome je stvar. Glas žena koje su postale dio svoje statistike jer su nekom trenutku odlučile pustiti glas.

Podsjetimo, Severina je poslala otvoreno pismo vrhovnom sudu vapajem žene, očajne majke, vapajem svakog roditelja kojeg je sustav stavio u košaru nezainteresiranosti, proceduralne pogreške. Pismo u kojem je postavila jednostavno pitanje je li donesena odluka o skrbništvu nad njezinim djetetom Proceduralna pogreška, udruženi kriminal ili korupcija?‘ te tako “stavila vlastitu glavu na panj” u svrhu zaštite svoga djeteta. Prvi ljudi institucija to su razapeli. Objasnite, molim vas, zašto bi o tome trebalo šutjeti?

Njezin slučaj nije jedini, gotovo svakodnevno svjedočimo licima koja su sposobna nauditi vlastitoj djeci iz tko zna kakvih razloga kako bi umirili vlastiti ego i narcizam. Podrška njoj, a pritom i svim drugim ženama, stiže iz cijele regije i pitamo se je li konačno došlo vrijeme da stajemo na noge i ustajemo protiv ovakvog sustava? Jedna je žena prozvala korumpirane struje koje toliko ucjenjuju sudske vještake da se s njima mora potajno sastajati na klupama u zagrebačkim parkovima. Ovo nisu filmovi mafijaškog podzemlja, ovo je svakodnevni život jedne male, ali i dalje države Europske unije, države prava u kojoj ne bi trebalo biti važno je li ti bivši kralj bakra ili lokalne birtije toliko utjecajan da moraš strahovati za goli život, mentalno zdravlje i najvažnije, zdravlje vlastitog djeteta.

Ovo mora stati

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u Centru za ženske studije, organizacije za prava žena iznijele su jasan stav da će ženske udruge stati (svim simboličkim, ali i vrlo konkretnim akcijama) iza djece i žena koji i koje dugogodišnjim sudskim procesima bivaju izložene institucionalnom nasilju pravnih procedura.

Zahtjevi Ženske mreže Hrvatske:

Tražimo:

1. od Vlade RH i Hrvatskog sabora da:

postojeći Obiteljski zakon izmijene iz temelja, a u skladu s preporukama GREVIO odbora i da se provede uvođenje potpuno novog pristupa za žrtve nasilja, ukidanje obaveznog savjetovanja za žrtve nasilja, prepoznavanje djece svjedoka kao žrtava nasilja, uvođenje mjera koje osiguravaju stvarnu hitnost postupka, osiguravanje razmjene informacija između kaznenih i obiteljskih postupaka;

• zakonom definiraju jasne procedure za vještačenja za obiteljske sudske postupke i standardne postupke i testove koji se mogu koristiti te uvođenje obveze za vještake da u izvješću jasno navedu ograničenja procjena i testova koje su koristili za pojedini postupak;

• propišu obvezne edukacije vještaka koja uključuje znanja o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama i učincima tog nasilja na djecu.

2. od Ministarstva pravosuđa i uprave:

• osnivanje radne skupine u suradnji s Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koja će razraditi način praćenja obiteljskopravnih sudskih postupaka u vezi roditeljske skrbi;

• uvođenje obaveznih edukacija za suce obiteljskih odjela i sudce koji sude predmete vezane uz rodno utemeljeno nasilje, osmišljenih u suradnji sa ženskim organizacijama, koje će se provoditi na dvije razine – inicijalnoj (prije početka rada) i cjeloživotnoj razini u skladu s preporukama GREVIO odbora; hitno donošenje potrebnih provedbenih propisa i započinjanje takvih edukacija;

• evaluaciju rada i učinka obiteljskih odjela pri sudovima te u skladu s evaluacijom unapređenje njihovog rada

Ne želimo crnu statistiku

Nitko od nas ne želi okretati glavu na crnu statistiku, ali ona je itekako zabrinjavajuća. Svake godine MUP-u je prijavljeno između 11500 i 17500 počinitelja, što broj žrtava čini puno većim jer se većinom radi o ženama i djeci. Nerijetko smo promatrači krvavih slučajeva u kojima žene gube živote jer su se odlučile suprotstaviti nasilniku, a sustav nije bio ovdje da ih zaštiti. Ne radi se tu samo o nepovjerenju u institucije, ovdje se radi o njihovoj nesposobnosti da funkcioniraju. To naravno dolazi sa samoga vrha, a kada su osobe na najvišim funkcijama prestrašene i zastrašene jer se s druge strane nalazi moćnik ili nemar koji vrlo jednostavno dovede do proceduralne pogreške, žrtvi jedino što preostaje je ostati žrtva, sa strahom za vlastiti život. To je tužna realnost u kojoj živimo. I to je tužna realnost kojoj istog časa trebamo stati na kraj.

Foto: Instagram (@severina, @solidarna.foundation (dizajn Ira Payer))

Učitati još
Zatvori