Sirova hrana je puno više od prolaznog trenda

Sirova hrana je puno više od
prolaznog trenda

Sirovojedstvo već je godinama prisutno na svjetskoj gastro sceni, a u posljednje vrijeme ima sve sigurnije poklonike i kod nas. Ne radi se tu samo o trendu nego o cijelom načinu života kojeg prihvaćaju mnogi upravo zato jer im mijenja život na bolje. Ljudi su zdraviji, imaju više energije i sveukupno se osjećaju neusporedivo bolje nego kada su svoje tijelo “gušili” procesuiranim namirnicama.

sirova hrana

Raw food pokret samo je jedan od pravaca u kojem se možete pokrenuti ako i vi želite promijeniti nešto u svojoj prehrani. Povodom izdavanja nove “sirove” kuharice koja je već na policama knjižara porazgovarali smo s vlasnicom prvog hrvatskog portala koji se bavi isključivo sirovom hranom, Mihaelom Devescovi, te je upitali nekoliko stvari o njenom načinu života. Možda vas njene riječi inspiriraju barem na mali izlet u sirovu prehranu, a donosimo vam i recept za fantastične sirove kocke od maline i “Nutelle”.

Mihaela Devescovi

Mihaela Devescovi

Zašto baš sirovo?

Sirova hrana nisu samo mrkva i celer. Sirova hrana uključuje svako voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, klice, morske trave, hladna prešana ulja i zaslađivače u svim oblicima i kombinacijama koje nadražuju nepce. Sirova hrana je nekuhana, nepečena, neprerađena i organska. Može biti dehidrirana, fermentirana, u klicama i sušena s bezbroj okusa, boja i tekstura. Sirova hrana se ne jede uvijek hladna, lako se može ugrijati u dehidratoru ili u posudi s dvostrukim dnom na štednjaku, ali pazeći pritom da je ne pregrijemo kako ne bi izgubila enzime važne za naše tijelo.

Sirova hrana ima veliku vrijednost za naše tijelo. Ona je svježa, nerafinirana, nije kemijski tretirana, a pravilnom pripremom ostaje nepromijenjenog sastava, ne gubi enzime niti nutritivnu vrijednost. Sirovojedstvo je izbor onih ljudi koji žele u svoj organizam unositi hranu biljnog porijekla u njezinom izvornom obliku i maksimalnom nutritivnom potencijalu, približavajući čovjeka prirodi.

sirova hrana

Sirova hrana je lakše probavljiva, sadrži enzime i katalizatore koji pospješuju probavu i olakšavaju tijelu da samo proizvodi vlastite enzime. Na taj način se tijelo energizira. Sirova hrana sadrži dovoljnu količinu vode koja tijelo hidratizira i pomaže protiv tromosti, suhe kože i lažne gladi. Sirova hrana sadrži dostatnu količinu vitamina C, beta karotena i cinka, pa potiče naš imunološki sustav. Zbog obilja vlakana uspješno regulira probavu. Fitonutrijenti djeluju kao antioksidansi, hormonski stabilizatori, detoksikansi i hormonalni stabilizatori. Sva sirova hrana sadrži proteine (osobito sjemenke, bademi, klice, plavo-zelene alge, divlja riža). Sirova hrana je izvor kalcija (brokula, morske alge, sjemenke sezama), željeza (sjemenke bundeve i suncokreta, timijan, kopar, mažuran), vitamina, minerala, korisnih masnoća, vlakana, luteina i beta karotena.

Kako ste vi počeli?

Na internetu sam pročitala jednu kliničku studiju o sirovojedstvu i veganstvu te njihovom pozitivnom djelovanju na ljudsko zdravlje općenito. Uvjerila sam se da takva hrana ima mnogo važniju ulogu od uvriježenog mišljenja. Započinje moja ljubavna avantura sa sirovom hranom koja neprekinutim intenzitetom traje do danas.

sirovahrana6

U proljeće 2012. godine pokrećem web stranicu sirovahrana.hr s ciljem promicanja zdrave hrane u njezinom izvornom obliku. U međuvremenu počinjem raditi u restoranu sirove veganske hrane i ulažem puno truda, ljubavi i vremena u istraživanje koncepta sirove veganske prehrane. Počinjem eksperimentirati u vlastitoj kuhinji, igram se bojama, okusima i mirisima, proučavam hranjivost i vrijednost sirove hrane. Stvaram nove delicije. Osjećam se poput slikara pred praznim platnom. Svako novo jelo je nova slika, ugodna oku, jedinstvena po svojoj formi, oblikovana prema umjetničkim sklonostima i prepuna doživljaja koji našim osjetilima donose zadovoljenje i užitak. Sladokusac sam, bez obzira na vrstu hrane koju jedem. Priznajem, mogla bih živjeti samo od zelenih napitaka i sočnih raznim bojama obojanih salata.

sirova hrana

Kako je došlo do nastajanja knjige “Sirova hrana”?

Knjiga “Sirova hrana” nastala je kao rezultat želje da prikažem osnove sirove zdrave hrane na način kako sam je ja doživjela, jer sirova veganska prehrana mojem je tijelu donijela vedrinu i radost. Neizmjerno sam uživala radeći na ovoj knjizi, koja je nastala na temelju osobnih iskustava, vlastitih istraživanja i na tisuće izrađenih i isprobanih sirovih jela. Motivirali su me brojni polaznici mojih radionica koji su me slijedili, vjerovali u mene i bili mi velika podrška.

Koji su vam planovi za budućnost?

Imam puno planova za budućnost. Uživam raditi i jesti sirove slastice, tako da planiram puno toga po tom pitanju.

sirova hrana

Recept za kocke od maline i “Nutelle”

Sastojci:
2 šalice badema miksanih u brašno
1 šalica datulja

Miksajte bademe s datuljama. Ako su datulje mekane, to se može napraviti ručno.
Raširite po kalupu i spremite u hladnjak.

Krema:
1 šalica sirove domaće Nutelle (recept ispod)
1/2 šalice svježih ili zamrznutih malina

Preljev:
Čokoladne mrvice i maline

sirova hrana

Raw čokoladni lješnjak namaz (à la zdrava Nutella)

1,5 šalice sirovih lješnjaka
7 žlica kakaa u prahu
10 datulja
2/3 šalice vode (ili možete koristiti orašasto mlijeko)
2 žlice kokosovog ulja
malo vanilije

Stavite lješnjake za blender i miksajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto, gotovo kao maslac. Dodajte ostatak sastojaka i postupak sve dok ne dobijete glatki, kremasti, gusti čokoladni namaz. Nutella namaz stavite u zdjelu i lagano miješati u maline, pokušavajući što je više moguće kako ne bi zgnječili previše maline. Raširite kremu na bazu i spremite u hladnjak. Nakon što se ohladilo, naribajte sirovu čokoladu i dodajte maline na vrhu. Ako koristite smrznute maline, otopiti ih prije te višak vode ocijedite. Napravite sirovu čokoladu i ribajte po vrhu, te ohlađeno poslužite.

Ako vas zanima više recepata, potražite u knjižarama kuharicu “Sirova hrana” u izdanju Mozaik knjige (129 kn) ili posjetite Mihaelinu stranicu sirovahrana.hr.

Učitati još
Zatvori