Lokal market & bar nam je novo kvartovsko otkriće na Knežiji

Lokal market & bar nam je novo
kvartovsko otkriće na Knežiji

Volimo kad zagrebački kvartovi prodišu, kada se u njima počinju događati nove stvari, urbane priče i kada za najdraži kafić ili dućan ne moraš potegnuti skroz do centra. Jedan od kvartova koji se sve više budi je zagrebačka Knežija, a ovog proljeća tamo je otvorena lokacija više za sve željne lijepih priča, pandemijskoj godini unatoč.

Lokal market & bar

Lokal market & bar novo je mjesto u ulici Davorina Bazjanca 11 gdje se u jednom prostoru nalaze trgovina proizvoda malih domaćih proizvođača i kafić. Lokal su otvorili Ana, Mia i Igor u možda najneizglednijoj godini za poduzetničke poteze, no samo 10 dana nakon otvaranja jasno je da su pokrenuli dobru stvar. Frekventna lokacija između škole i dječjeg parka te šarolika publika koja navraća u Lokal odmah je s oduševljenjem prihvatila ovu ideju i ponudu. I mi smo ih posjetili i porazgovarali sa sestrama Anom i Mijom.

Prošla nam je godina otvorila oči prema malim poduzetnicima i potrebi da ih se podrži kada nude dobar proizvod, masovno smo se okrenuli domaćim OPG-ovima, počeli razmišljati održivo, a zahvaljujući trgovinama kao što je Lokal market i upoznali neke od malih brendova do kojih inače možda ne bi nikada ni došli. Ponuda u Lokalu je raznolika, ponešto za svakoga – od svježeg domaćeg voća i povrća, preko mesnih i mliječnih proizvoda do napitaka, pića, orašastih plodova, tjestenina, grickalica, namaza i slično. Kruh i odabrana peciva dolaze iz omiljene Korice pa tako uz svoju kavu možete naručiti i croissant ili neku drugu slasticu. S mišlju usmjerenoj k održivosti, Ana i Mia sve proizvode pakiraju u platnene vrećice, a u planu je i zeleni zid sa začinima gdje će svatko moći kupiti točno onoliko koliko mu treba.

Dvojni koncept trgovine i kafića

Na pitanja zašto baš Lokal market & bar te zašto baš sada, cure odgovaraju da se ova ideja počela kuhati još prošle godine kada su s ocem vinarem vrijeme provodile na Pelješcu okružene samo najboljim od prirode te odlučile to isto ponuditi i kupcima. Cijela se priča zarolala vrlo brzo te su u roku od nekoliko mjeseci kontaktirale sve sadašnje partnere, okupile obitelj i prijatelje te složile sve dijelove ove slagalice koja danas tvori Lokal. Knežija se dogodila spontano, a spoj trgovine i kafića bila je ideja koja je baš ovoj lokaciji trebala.

“Potrošači su kroz prošlu godinu baš počeli tražiti vezu s malim proizvođačima i OPG-ovima, više razmišljati o domaćim i prirodnim namirnicama koje kupuju, pa smo im to odlučile ponuditi. Najteži dio i najveći posao oko pokretanja Lokala bio je pronalazak svih proizvođača koje smo željele uvrstiti u svoj market, a zatim se počelo slagati i sve ostalo, uz veliku podršku našeg kruga obitelji i prijatelja koji su svaki odigrali svoju ulogu u nastajanju Lokala. Preko loga i plakata do postavljanja apsolutno svega u prostoru gdje je od jutra do sutra pomagao moj partner Igor, šivanja vrećica, uređenja samog interijera za koje smo zahvalni prijateljici Maji te mnogih drugih elemenata koje smo zamislile i uz njihovu pomoć ostvarile,” govori Mia.

Pandemijska godina kao okidač za poduzetnički potez

Ana i Mia su poduzetničke vode krenule iz nekih drugih segmenata – preko ugostiteljstva do Volonterskog centra, a sada su svo sakupljeno znanje odlučile pretočiti u Lokal te ga razvijati da bude omiljena kvartovska točka okupljanja. Osim činjenice da ovdje možete obaviti špeceraj i popiti kavu, planiraju i organizaciju raznih radionica i buvljaka (kada to epidemiološka situacija dopusti). “Na Knežiji smo odmah osjetile tu toplinu i osjećaj communityja, pa smo odlučile da je to pravo mjesto na kojem možemo razvijati svoju malu zajednicu istomišljenika. Jako nam je stalo do povezivanja s kupcima, trudimo se postati njihova svakodnevna stanica i razviti kvalitetan susjedski odnos”, komentiraju cure.

Ana i Mia, vlasnice Lokal marketa & bara

Dvojni koncept trgovine i kafića nije česta pojava u Hrvatskoj, no pokazalo se kao pun pogodak u 10 dana od otvaranja jer su gosti jako dobro prepoznali i prihvatili ovu ideju. “Činjenica da je u blizini park jako je dobro sjela brojnim roditeljima koji su tu svakodnevno. Nismo mislili da će ljudi reagirati tako dobro, ali zasada smo baš zadovoljne, tim više što smo tek otvorili i tek krećemo sa širenjem riječi o tome”, kaže nam sa smiješkom Ana.

Puno će se ideja još realizirati (kao primjerice domaći sladoled!), zato pratite Lokal market & bar na Instagramu i Facebooku, a u međuvremenu navratite na adresu Davorina Bazjanca 11 po svoju dozu kvartovskog šarma.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori