Razgovarali smo s Hrvaticom koja stoji iza popularnih LEGO setova
Razgovarali smo s Hrvaticom koja stoji iza popularnih LEGO setova

Razgovarali smo s Hrvaticom koja stoji
iza popularnih LEGO setova

Postoje te neke sitnice koje u nama bude nostalgiju i lijepa sjećanja na djetinjstvo. Jedna od njih zasigurno većini nas jest slaganje kockica i kreiranje zanimljivih oblika i građevina. Taj osjećaj nesputane igre i kreiranja nečeg svojeg koji je u nama budio osjećaj ponosa i sreće nešto je neprocjenjivo. Samim time na asocijaciju crvene kocke zasigurno nam prvo na pamet padne LEGO.

LEGO_Unsplash 2
LEGO_unsplash

Njihovi impresivni i kreativni setovi iz godine u godinu mame nam osmjeh na lice. LEGO kockice nisu samo igra. Iza njih stoji cijela priča koja prati proces gradnje, a završni produkt rekreira savršenu kulisu za igru i potiče maštu. Osim toga, pravi su to izložbeni primjerci koje s ponosom možemo postaviti na police svojih domova.

Možda jedan od najdražih nam je upravo onaj set koji rekreira kuću iz filma Sam u kući. Svake sezone taj je set gotov uvijek rasprodan. Nije ni čudo, kada su detalji pomno osmišljeni, a završan produkt još jednom vodi nas kroz omiljeni nam božićni film. Malo tko zna da iza ovog popularnog seta stoji Hrvatica koju je njezina ljubav prema LEGO-u dovela do posla iz snova.

LEGO Sam u kući set (4)

Antica Bračanov, dolazi iz Hrvatske (Dalmacije, da budemo malo precizniji). Trenutno živi u malom gradu Vejleu u Danskoj, koji nije daleko od sjedišta LEGO Grupe u Billundu. Može se pohvaliti poprilično šarolikim i bogatim iskustvom u različitim sferama. Naime, prije nego što se pridružila LEGO Grupi bavila se dizajnom tekstila, društvenim znanostima, stekla je diplomu iz komunikacija, radila je kao spisateljica/novinarka i knjižničarka.

Antica Bračanov_LEGO

Sebe opisuje kao jako nerdy osobu jer puno slobodnog vremena voli provoditi igrajući video igrice i čitajući. Imali smo čast razgovarati s njom, a u razgovoru nam je otkrila kako ju život odveo u jednu od najpoznatijih tvrtki za izradu omiljenih igračaka, kako izgleda dan u LEGO Grupi te kako nastaju popularni setovi.

  • Kada je počela Vaša ljubav prema LEGO kockicama?

Ljubav prema LEGO kockama započela je u mojim ranim 20-ima, sasvim slučajno. Tada sam imala tipičan uredski posao pa sam tražila nešto kreativno za opuštanje. Oduvijek sam imala puno hobija, od sviranja raznih glazbenih instrumenata, do isprobavanja različitih oblika umjetnosti i ručnih radova. Voljela sam slagalice i uživala u slaganju 3D modela pa sam jednog dana odlučila uzeti mali LEGO set da ga isprobam. Od tada gotovo da nije prošao dan kada u ruke nisam uzela LEGO kockice.

Ubrzo nakon što sam započela svoj novi LEGO hobi, saznala sam da postoje i drugi ljudi koji uživaju u gradnji, pa sam se pridružila lokalnom klubu koji je bio pun kreativnih LEGO entuzijasta! Tamo bismo se okupljali, razgovarali o gradnji LEGO kockama, organizirali izložbe i druga događanja na kojima bismo izlagali vlastite kreacije. Bilo je to vrlo inspirativno okruženje, a četvero nas iz tog kluba dobilo je posao dizajnera u LEGO Grupi.

Ljubav prema LEGO kockama započela je u mojim ranim 20-ima. Od tada gotovo da nije prošao dan kada u ruke nisam uzela LEGO kockice.

  • Kako je započela vaša LEGO karijera?

U LEGO Grupi sam od 2016. i sve je počelo iz hobija. U početku sam svoje kreacije gradila kod kuće, povremeno ih izlažući na događanjima u Hrvatskoj i Europi. Nisam baš razmišljala o mogućnosti da hobi postane posao, sve dok nisam imala priliku doći na događaj za obožavatelje u Danskoj, gdje sam upoznala neke zaposlenike LEGO-a. Nakon što sam razgovarala s njima o tome kako je raditi kao LEGO dizajner i živjeti u Danskoj, shvatila sam da je to ono čime se želim baviti.

Provela sam otprilike godinu i pol radeći na svom portfelju, samo gradeći različite vrste LEGO kreacija i poboljšavajući svoje vještine gradnje. Kad sam osjetila da sam spremna, prijavila sam se za posao i nakon vrlo temeljitog procesa zapošljavanja, ponuđeno mi je radno mjesto dizajnera modela.

LEGO intervju_Antica Bračanov (2)

Imamo različite dizajnerske discipline, ali svi radimo zajedno u timovima kako bi LEGO set zaživio. Imamo grafičke dizajnere koji rade na likovima i dekoracijama, dizajnere elemenata koji dizajniraju specifične LEGO elemente, dizajnere uputa za izradu koji se brinu da je set ispravno podijeljen na korake izgradnje, dizajnere kutije seta, dizajnere koncepta i onda imamo dizajnere modela (kao što sam ja) koji fizički rade s LEGO kockama i koriste ih za izradu setova.

  • Kako izgleda proces kreiranja LEGO seta?

Početak procesa kreiranja seta razlikuje se od projekta do projekta. Ponekad dizajneri predlože vlastite ideje o tome što misle da bi trebao biti sljedeći set, ponekad dobijemo konkretne smjernice na temelju opsežnog istraživanja. U svakom slučaju, većina modela prolazi kroz nekoliko iteracija nakon kojih se dorađuju.

LEGO_iStock, shock
LEGO intervju_Antica Bračanov (3)

Većina naših modela prolazi kroz testiranje s publikom kojoj su namijenjeni. Naime, povratna informacija je vrlo važan dio procesa dizajna i oblikuje budući model u njegovu najbolju formu. Kada radite na LEGO setu uvijek razmišljate o osobi koja će uzeti taj set s polica trgovine i sastaviti ga kod kuće, a kao dizajner vaš je posao osigurati da ta osoba ima sjajno iskustvo tijekom cijelog procesa. Moraju moći lako slijediti upute, pogotovo kada je u pitanju naša najmlađa publika. Model mora imati dobar tijek građenja i ravnotežu između izazovnih i lakih tehnika. Model uvijek mora biti čvrst i stabilan dok je još u procesu izrade. Ovo je posebno važno za mlađu publiku koja ponekad radi dulje pauze između gradnje seta. Stoga set mora biti fleksibilan i stabilan kako bi ga mogli pomicati s jednog mjesta na drugo, dok svi dijelovi ostaju na njihovom mjestu.

LEGO

I naravno, izgradnja mora pružiti puno zabave. Uvijek razmišljamo o tome kako bi se djeca i odrasli mogli nositi sa setom i igrati s njim. Važno je pobrinuti se da uključimo što više zabavnih detalja i značajki te da je priča koja prati set zanimljiva, kako bi njihova igra i iskustvo izgradnje bilo što zabavnije.

LEGO Sam u kući set (3)
  • Kako je nastao blagdanski set inspiriran filmom Sam u kući?

Set Sam u kući isprva je započeo kao ideja koju je ljubitelj LEGO-a poslao na našu LEGO Ideas platformu. LEGO Ideas je platforma koja obožavateljima omogućuje slanje ideja za potencijalne nove LEGO setove koje bi željeli vidjeti. Zatim imaju malo vremena za prikupljanje glasova zajednice, a svaki prijedlog koji dobije 10 000 glasova ide u fazu pregleda, gdje se odlučuje hoće li model postati službeni LEGO set.

Nakon što je odobreno da prepoznatljiva kuća iz omiljenog božićnog filma postane službeni LEGO set, sudjelovala sam u dizajniranju i stvaranju kompleta kako bismo ga oživjeli. Nakon toga slijede svi koraci izrade koje sam ranije spomenula, kako bi model bio što kvalitetniji. Do danas mi je to jedan od najdražih projekata na kojima sam do sada radila.

LEGO Sam u kući set (1)
LEGO Sam u kući set (2)

Do danas mi je to jedan od najdražih projekata na kojima sam radila.

  • Najnoviji i najveći projekt na kojem ste radili?

Posljednji projekt na kojem sam radila, ujedno je i najveći na kojem sam sudjelovala, bila je tvrđava Barad-dûr™ iz filmske trilogije Gospodar prstenova (LoTR). Ja sam veliki obožavatelj te franšize. Gledam filmove nekoliko puta godišnje i bilo je to ostvarenje mog sna.

Odlučili smo da bi Barad-dur bio izvrstan set kao nastavak LEGO Rivendell seta jer mu je potpuni kontrast u gotovo svim pogledima. Bio je to izazovan model, prije svega zbog činjenice da je riječ o potpuno crnoj strukturi, ali punoj detalja, te da se u filmovima viđa samo nekoliko puta i to vrlo kratko, a jedan od takvih je trenutak kada propada.

LEGO Barad dur set_Lego
LEGO Barad dur set (2)
LEGO intervju_Antica Bračanov (4)

Odlučili smo izraditi teren za tvrđavu, koristeći jarko narančaste LEGO elemente tako da se tamna struktura ističe. Također smo uveli novu tehniku ​​unošenja dinamike u model korištenjem gradijenta boja, pa smo se umjesto izgradnje cijele kule u crnoj boji poigrali idejom da ubacimo neke dijelove kule koji su osvijetljeni ‘vatrom’ koja okružuje tvrđavu. Možda najefektniji detalj je na vrhu gdje sjajno oko kao da reflektira toplinu s okolnih površina. Izuzetno je uzbudljivo vidjeti sjajne reakcije na ovaj set, i općenito, izrazito pozitivne reakcije kod ljubitelja LEGO-a.

LEGO Barad dur set (1)

Gledam filmove nekoliko puta godišnje, stoga je tvrđava Barad-dûr™ iz filmske trilogije Gospodar prstenova bila ostvarenje mog sna.

  • Ako smijete otkriti, što spremate u skorijoj budućnosti?

Ne mogu baš previše toga otkriti o nadolazećim setovima, ali vrijedno radimo kako bismo publici predstavili najbolje LEGO setove. Uskoro dolazi mnoštvo kul i kreativnih setova kojima se veselim.

LEGO set, intervju

Foto: LEGO, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori