Sutra je Noć knjige

Sutra je Noć knjige

Noć knjige velika je kulturna manifestacija koja se održava jednom godišnje. Obilježava se 23. travnja i obilježavaju je razne manifestacije po knjižnicama, muzejima, obrtima diljem Hrvatske. 23. travnja proglašen je 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a simboličnim datumom u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

noć knjige

Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.Noć knjige najdulja je noć jer počinje program od podneva. U Noći knjige sudjeluje 358 sudionika sa 847 programa te 208 akcija u 176 gradova i mjesta što ovu manifestaciju čini najvećom kulturnom manifestacijom u zemlji.

noć knjige plakat

Program će se odvijati u antikvarijatima, školama, knjižarama, knjižnicama, centrima za kulturu, dječjim vrtićima te svim mjestima koja njeguju kulturu knjige, čitanja i pisane riječi. No, u Noći knjige sudjelovat će i jedan od dva tradicijska obrta koji se bave knjigoveštvom – Grafikon.

Books

Grafikon neumorno radi na očuvanje knjigoveške struke tako da je radnja Grafikon u Marićevom prolazu u Zagrebu vremenom postala mjesto okupljanja akademika, pisaca, profesora, glumaca, umjetnika, zaljubljenika u knjigoveštvo i ručni rad. Iz njihove radnje izašle su knjige koje danas krase police i arhive većine državnih institucija, dočekuju vas kao knjige dojmova u muzejima, kao rekviziti u filmovima i predstavama i sl. Dan danas njeguju tradiciju ručnog krojenja, šivanja i uvezivanja knjiga čime garantiraju kvalitetu. Neki od strojeva u njihovoj radnji stariji su od 100 godina i danas su u funkciji.

grafikon knjiga

Rad Grafikona prepoznala je i Obrtnička komora koja im je dodjelila status Tradicijskog obrta, ali i Ministarstvo kulture koje im je dodjelilo svojstvo nepokretnog kulturnog dobra. Program Noći knjige u radnji Grafikon počinje 23. travnja u 20 sati, dok ostali bogat i raznovrsan program ove velike manifestacije možete saznati na web stranici Noć knjige.

Foto: Getty Images, Facebook, Instagram

Učitati još
Zatvori