Upoznajte Denisa Sviraća, najmlađeg hrvatskog kolekcionara koji posjeduje rad Damiena Hirsta

Upoznajte Denisa Sviraća, najmlađeg hrvatskog kolekcionara koji posjeduje rad Damiena Hirsta

Denis Svirać, student 4. godine kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, najmlađi je kolekcionar starina u Hrvatskoj. Vlasnik caffe bara Finjak, kojeg naprosto obožavamo, ovim poslom se bavi od najmanjih nogu. Posao kolekcionara se u njegovoj obitelji prenosi s koljena na koljeno, a mi smo porazgovarali s njim i saznali kako je to odrastati uz velika umjetnička djela u dnevnom boravku, na buvljacima i svjetskim aukcijama.

Umjetnik i kolekcionar starina

Iako smo redovito gosti jednog od najljepših zagrebačkih lokala Finjak, koji odiše upravo onim romantičnim duhom starog Zagreba, ovaj smo se put koncentrirali na Denisa. Vlastitu umjetničku karijeru, koja je još u samim početcima vrlo respektabilna, sjajno kombinira s ljubavlju od malih nogu – kolekcionarstvom. “Ja sam se s tim rodio i uvijek kažem da su antikviteti kao strast, ne radiš to zbog posla i koristi, to moraš raditi iz ljubavi. Otkad znam za sebe ja živim s time i ne bi bio tu gdje jesam da nije tako.”

Na buvljacima i sajmovima od malih nogu

Njegovi roditelji, također kolekcionari, zbog kojih je Denis zavolio starine, od malena su ga vodili po buvljacima i sajmovima diljem Hrvatske i Europe. “S 12 godina, u osnovnoj školi, prvi put sam otišao na Britanac, na koji idem i dan danas. Od kad sam prodao prvu stvar više nisam mogao stati. Ja živim s tim komadima, ljudima od kojih kupuješ, koji kupuju od tebe. Preplaćen sam na sve aukcije, pratim apsolutno cijelu svjetsku scenu i u tome sam od 0-24″, kaže Denis.

Prvo pravilo kolekcionarstva: Ne smiješ se vezati za stvari

Prvo pravilo kolekcionarstva je, kaže Denis, da se ne smiješ vezati za stvari. Ipak, on posjeduje nekoliko rijetkih primjeraka koji su mu izrazito važni i imaju posebno mjesto u njihovom obiteljskom domu. “Nikad na sajmove ne odlazim rano ujutro, kako to zna biti običaj. Ja snažno vjerujem kako te prava stvar uvijek čeka. Osim toga, taj adrenalin koji osjećaš svaki dan jer ne znaš na što ćeš naići, ta lutrija, to je ono zbog čega živim i volim ovaj posao.”

Najmlađi hrvatski kolekcionar koji ima djelo Damiena Hirsta

Denis je nedavno na aukciji kupio djelo suvremenog umjetnika Damiena Hirsta “Rainbow Butterfly”.

Humanitarna prodaja trajala je čak sedam dana. Kupio sam njegove otiske leptirovih krila na dugi i to mi je jedno od najdražih djela koje posjedujem. Ono što ovu priču čini još većom je i da je sav novac od prodaje doniran u bolnice za borbu protiv korona virusa. Ovo je jedna jako lijepa priča – umjetnika, djela koje je napravio i nas koji smo ih kupili, i po meni, taj rad nema cijenu.”

Picasso, Matisse, Šutej samo su dio bogate kolekcije

U njegovoj kolekciji nalazi se i zanimljiv bakropis Henrija Matissea kojeg je kupio na sajmu antikviteta na Britancu još kao dječak. “Prepoznao sam ga, jer smo o njemu baš taj tjedan učili u školi. Nisam mogao vjerovati kada sam ga uočio na Britancu, ali tada sam znao da ga moram imati. Danas taj bakropis ima posebno mjesto u našem domu, kaže Denis. Najdraža pak umjetnina koju posjeduje je, kaže, Picassov plakat za film Bitka na Neretvi. To je jako rijedak plakat, ima ih dvadesetak na svijetu i po meni on je jedan od najvrjednijih plakata kinematografije bivše nam države“, otkriva Denis. Među posebno dragim predmetima ističe i figuru Kviska koju je dizajnirao akademik Miroslav Šutej.

Bez Akademije ne bih mogao živjeti

Ovaj mladi kolekcionar s gotovo jednakom strašću s kojom govori o starinama, govori i o svom studiju na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Na četvrtoj je godini kiparstva i bavi se suvremenom umjetnosti.

“Život bez umjetnosti, bez svoje Akademije ne bih mogao zamisliti. Moji radovi najčešće projiciraju trenutno stanje u svijetu i refleksija su svega što nas okružuje.

Rad pod nazivom “Umjetnička sloboda” izlagao je prošle godine na 12. HT-nagradi u MSU. U ovom radu izlažem sebe kao umjetničko djelo, tko stoji iza imena i prezimena umjetnika”, kaže Denis Svirać. Uz brojne aktivnosti i pohvale struke, vjerujemo kako ćemo o ovom mladom umjetniku čije vrijeme tek dolazi, itekako pisati. 

Zagreb treba njegovati svoj kulturni duh

Denis kaže kako bi se svi trebali ponositi hrvatskim kulturnim nasljeđem i bogatom poviješću, kao i mladim umjetnicima koji tek dolaze.

Ovaj grad je oduvijek stajao uz bok velikim svjetskim metropolama što se kulture tiče, a upravo te navike moja obitelj i ja njegujemo kroz ono čime se bavimo. Finjak je nastao sasvim spontano, a sada je postao jedno od najomiljenijih mjesta Zagrepčana. Svaki predmet u našem Finjaku ima priču. Ovdje radimo moja obitelj i ja i trudimo se pristupiti svakom gostu tako da se osjeća kao kod kuće. Mislim da nam to jako dobro ide i da su ljudi stekli povjerenje u nas.”

Novim projektima koje Denis sprema, samo pokazuje kako i u budućnosti nastavlja s njegovanjem onog pravog zagrebačkog štiha.

Ovo treba raditi iz ljubavi, njegovati tradiciju i kulturu. Mi to ne radimo iz novca, to je čista ljubav i zato i jesmo tu gdje jesmo“, zaključuje Denis Svirać.

Foto: Denis Svirać, Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori