Knjiga tjedna: ‘Dear Edward’ s razlogom je u utrci za najbolju knjigu godine

Knjiga tjedna: ‘Dear Edward’ s razlogom je u utrci za najbolju knjigu godine

Goodreads, najpopularnija platforma za ljubitelje knjiga, trenutno bira najbolju knjigu godine. Neke su se od nominiranih već našle kao Journal knjige tjedna, ali sad nam je za oko zapela priča ‘Dear Edward’ autorice Ann Napolitan.

Trenutno ima visoku ocjenu od 4.14 s tim da ju je ocijenilo više od 76 tisuća čitatelja. Komentari su preplavljeni hvalisanjem emotivne priče i njezinih odlično razrađenih likova.

Knjiga ‘Dear Edward’ nas vodi u običan ljetni dan kad se 12-godišnji Edward Alder ukrca s roditeljima i starijim bratom te još 183 putnika na avion za Los Angeles. Putovanje nam donosi široki mozaik likova od wunderkinda s Wall Streeta, ozljeđenog vojnika iz Afghanistana, tajkuna, mlade trudnice, žene koja bježi od svog supruga i ostalih. Njihove se priče prepliću na kratko, a onda ih prekida tragičan pad aviona. Edward Alder, 12-godišnji dječak postaje jedini preživjeli s čitavog leta.

Cijela nacija bruji o jedinom koji je uspio preživjeti fatalnu nesreću. No, u toj zbrci zapravo pratimo dijete koje se pokušava snaći u svijetu potpuno sam, bez obitelji koja je nestala u djeliću sekunde. Osjeća se kao da nije ni trebao preživjeti sve do neobičnog otkrića zbog kojeg shvaća da mora početi sve ispočetka.

Iako se radi o coming of age vrsti knjige, poglavlja cijelo vrijeme skaču iz Edwardove svakodnevice do posljednjih sati i sekundi prije pada aviona. Osim fascinantne priče, autorica na intrigantan način prikazuje i kako današnji mediji i društvene mreže stvaraju priče iz tragedije i protagoniste smještaju pod povećalo. Knjiga ‘Dear Edward’ izašla je početkom ove godine i brzo se nametnula kao jedno od najpopularnijih novih djela uz knjige ‘My Dear Vanessa’, ‘Mexican Gothic’, ‘Such a Fun Age’ i druge. Napolitano je napisala još tri knjige, ali niti jedna nije polučila ovakav uspjeh.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori