Izdvojili smo najbolje bestseller knjige koje možete uhvatiti na interliberskim popustima

Izdvojili smo najbolje bestseller knjige koje možete uhvatiti na interliberskim popustima

Dok je studeni nekima mjesec za zagrijavanje za božićnu groznicu, ljubiteljima knjiga sve je u znaku Interlibera. Krcati Zagrebački velesajam, gužve na štandovima i ‘kopanje’ najluđih akcija ove godine moramo zaobići. Srećom, još su se tijekom karantene izdavačke kuće usavršile u svojim web shopovima pa je tako period Interlibera (od 9. do 15. studenog) obilježen velikim akcijama u virtualnim knjižarama i ponekim fizičkim.

Veliki vodič kroz popuste nakladnika predstavili smo vam ovdje, a sad je vrijeme da zajedno prođemo najuzbudljivije bestsellere koje ćemo pokušati uhvatiti na akciji.

10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, Elif Shafak

Elif Shafak trenutno je jedna od najutjecajnijih autorica na svijetu. Nedavno smo s njom razgovarali o trenutnim događanjima u svijetu, progonu koji je zbog svojih knjiga doživjela u Turskoj i pisanju općenito. Izdavačka kuća Hena com drži Shafakine knjige od kojih je među najslavnijima upravo ’10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu.’ Još jedno njezino djelo koje progovara o marginaliziranim dijelovima društva kroz intrigantnu priču seksualnoj radnici koja se, nakon što je ubijena i bačena u kontejner, prisjeća dijelova svog zaustavljenog života. Knjiga je doživjela izuzetan internacionalni uspjeh. Naklada Hena com nedavno je također objavila Shafakinu novu knjigu koja nije fikcija, a savršeno odgovara vremenima u kojima živimo i komentira ih, ‘Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela.’

Nevidljivi život Beatrice Gusmao, Martha Batalha

Naklada Ljevak trenutno drži novi roman slovenske autorice Bronje Žakelj ‘Bijelo se pere na devedeset’ koji nam je zapeo za oko. Međutim, knjigu koju bismo posebno izdvojili ove godine za Ljevak je ‘Nevidljivi život Euridice Gusmao’ autorice Marthe Batalhe. Roman je to od tek 192 stranice krcate živopisnim likovima i radnjom koju pokreću žene i to one nevidljive. Kako Batalha kaže; žene koje se „temelje na životima vaših i mojih baka.“ Knjiga prati život Euridice Gusmao, žene koja je izvrsna u brojnim stvarima, ali to nije bitno jer mora biti izvrsna samo u jednom – obiteljskom životu koji je 40-ih godina prošloga stoljeća bio glavni fokus domaćica u Rio de Janeiru. 

Daisy Jones i šestorka, Taylor Jenkins Reid

Vorto Palabra ove je godine izdao knjigu koja se već mjesecima vrti po brojnim best-selling listama prestižnih stranih novina. Taylor Jenkins Reid obilježila je godinu knjigom ‘Daisy Jones i šestorka’ o fiktivnom glazbenom bendu čiji put pratimo od 1970-ih – od osnivanja preko odnosa i afera do konačnog raspada i misterija kojim je obilježen. Napisana u formi intervjua, knjiga je pitka, radnja se brzo razvija i savršena je za sve one koji su možda upali u zloglasni reading slump. Možete ju nabaviti u knjižari i web shopu Znanja po akcijskoj cijeni.

Američka prašina, Jeannine Cummins

Jedan od najuzbudljivijih naslova koje je Znanje izdalo ove godine svakako je knjiga ‘Američka prašina’ autorice Jeanine Cummins. Roman koji u fokus stavlja meksičke i srednjoameričke migrante i njihovu potresnu priču ima visoke ocjene kritičara i publike pa je tako jedan od najslavnijih romana 2020. godine. Priča prati Lydiu Quixano Perez, vlasnicu knjižare koja živi i radi u Acapulcu, a život joj se potpuno mijenja kad njezin suprug novinar razotkriva šefa zloglasnog narko kartela. Tako započinje njihovo mučno i napeto putovanje odnosno bijeg od najopasnijih ljudi Acapulca.

Razgovori s prijateljima, Sally Rooney

Sally Rooney nazivaju J.D. Salingerom današnjice – u pitanju je jedna od najvažnijih mladih autorica trenutno. Njezina nas je knjiga ‘Normal People’, o kojoj smo pisali ovdje oduševila. Fraktura je izdala ‘Normal People’ nedavno u hrvatskom prijevodu, a naš je odabir prva knjiga kojom se Rooney probila u književnom svijetu. ‘Razgovori s prijateljima’ genijalna je priča o Frances, mladoj intelektualki, pjesnikinji koja se igrom slučaja uvlači u profinjeni život starije fotografkinje i njezinog supruga Nicka. Poznanstvo se pretvara u zabranjenu aferu, komentar o društvenoj stvarnosti i jedinstveni pogled na Francesinu intimu i razmišljanja.

Sve što znam o ljubavi, Dolly Alderton

Sve što znam o ljubavi - cover

Iako joj je tek 30 godina, Dolly Alderton trenutno predvodi književnu scenu u Velikoj Britaniji. Njezina autobiografija ‘Sve što znam o ljubav’, koja je u naše knjižare stigla u nakladi Profila, pisana je jako otvoreno, duhovito, gotovo u tradiciji najbolje literature engleskog humora. Iako potpuno suvremena, korijene ima i u knjigama koje su svojedobno pisali velikani onog pomalo ciničnog engleskog humora P.G Wodehouse i Jerome K. Jerome. Govori o svim onim mislima i emocijama koje se mogu motati po glavama mladih žena, a posebice kad su u pitanju ljubavni život i tabu teme.

Nađi me, Andre Aciman

Ako još niste, ovo je idealna prilika da uhvatite knjigu ‘Nađi me’ Andrea Acimana. Svijet je svojevremeno poludio za romanom ‘Zovi me svojim imenom’ i filmom u kojem je jednu od glavnih uloga ostvario genijalni Timothee Chalamet. ‘Nađi me’ nas vraća Eliju i Oliver i vremenski nas vodi u radnju nekoliko godina nakon njihovog posljednjeg susreta. Aciman nas ponovno približava vrsno razrađenim likovima i njihovim pričama tijekom kojih putujemo od sanjarskog Rima i Pariza do New Yorka. Roman ‘Nađi me’, u nakladi Sonatina, jedna je od naših najvećih književnih preporuka ove godine. Knjigu možete pronaći u Školskoj knjizi i Znanju.

Odanosti, Delphine de Vigan

Oceanmoreove ‘Odanosti’ prate dječaka Thea, dijete rastavljenih roditelja, koji se sve više zabrinjava svoju profesoricu u školi ponašanjem, Dok ona pokušava otkriti što Theo krije i je li žrtva obiteljskog nasilja, njegov prijatelj Mathis također uočava sve sumnjivije Theovo ponašanje, ali istovremeno je odan u njihovim opijanjima. Kad se u njihov odnos uplete i priča Mathisove majke, ‘Odanosti’ postaje prava psihološka analiza svojih likova pa tako i društva te bolnih suvremenih međuljudskih odnosa.

Misery, Stephen King

Školska knjiga za vrijeme sajma nudi izvrsne popuste koji variraju ovisno o tome je li knjiga novija ili starija. Nama je posebno za oko zapeo prvi hrvatski prijevod romana ‘Misery’ Stephena Kinga u izdanju Lumena. Jeziva knjiga prati Paula Sheldona, pisca u čijim je romanima glavna heroina Misery Chastain. Zahvaljujući njoj se proslavio i obogatio, ali njegova književnost nikad nije bila na kvalitetnom glasu. Kad je s Misery konačno završio, Paul se uhvatio pisanja djela po kojem će ga pamtiti kao izvrsnog autora. Međutim, automobilska nesreća u kojoj mu život spasi Annie Wilkes, najveća obožavateljica Misery, promijeni mu baš svaki plan.

Nakon svršetka, Claire Mackintosh

Popularna autorica Clare Mackintosh oduševila je čitatelje knjigom ‘Nakon svršetka’, idealnom za sve ljubitelje napetih obiteljskih drama prožetih spletkama i teškim odlukama. Knjiga, na hrvatskom jeziku u izdanju Mozaika, prati bračni par koji je gotovo sve velike životne promjene uspješno prebrodio pa čak i selidbu na drugi kontinent. Međutim, kad se njihov sin teško razboli i liječnici odluku o njegovom životu stave u ruke roditelja, Max i Pip počinju se prvi put ikada razilaziti U sve se upliće sud koji će svojom odlukom zapečatiti i više nego jednu sudbinu.

Slavni u smrti, J.D. Robb (Nora Roberts)

Nora Roberts jedna je od najprodavanijih autorica New York Timesa, a knjigu ‘Slavni u smrti’ objavila je pod pseudonimom J.D. Robbins. Fantastičan napeti roman, u hrvatskom izdanju V.B.Z.-a, ima visoku ocjenu na Goodreadsu, a krase ga same hvale kritičara i ljubitelja trilera. Radnja je smještena u New York 2058. godine u kojem je tehnologija gotovo dosegnula vrhunac, ali kriminal i ubojstva ne opadaju. Dva su posebno kritična za Eve Dallas, poručnicu koja je stavljena na čelo istrage ubojstva dvije predivne uspješne i bogate žene. Međutim, život joj se sasvim preokrene kad shvati da je njezin ljubavnik povezan sa žrtvama.

Unfuck Yourself

Za ljubitelje self-help knjiga i publicistike naklada Stilus knjiga priredila je hit naslov ‘Unfu**k Yourself / Sredite se – izađite si iz glave i počnite živjeti.’ Gary Bishop napisao je jedinstveni priručnik u kojem potpuno konkretno nudi alate i rješenja za svakodnevne probleme, misli koje nas sputavaju i prepreke na putu do ciljeva. Za razliku od često sladunjavog self-helpa, Bishop čitatelje ne štedi.

Foto: Unsplash, Znanje, Fraktura, Mozak knjiga, Ljevak, Hena com, Oceanmore, Stilus

Učitati još
Zatvori