Iznenadni odlazak Tomaža Pandura

Iznenadni odlazak Tomaža Pandura

tomaž pandur post

Tomaž Pandur, poznati i cijenjeni slovenski režiser, iznenada je preminuo u Makedonskom narodnom teatru u Skopju. Ova tragična vijest zadesila je kazališnu i kulturnu publiku ne samo regije, već i Europe. Poznati redatelj rođen je 1963. godine, a svoju prvu kazališnu skupinu osnovao je još u srednjoj školi. Nakon završetka gimnazije u Mariboru upisuje Akademiju za gledališče, radio film i televiziju u Ljubljani na kojoj je diplomirao 1988. godine kada je postavio svoju predstavu Šeherezada s kojom je odmah postigao veliki uspjeh.

Režirao je mnoge uspješne predstave, kao što su ‘Faust’, ‘Tesla Electric Co.’, ‘Hamlet’ i ‘Medeja’, dok je u Madridu vodio i svoju kazališnu skupinu ‘Pandur Theaters’. Obnašao je dužnost ravnatelja Drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru gdje je ugostio i surađivao s brojnim poznatim kazališnim redateljima, kao što su Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey. Međunarodnu karijeru ostvario je kada je zamijenio Ljubljanu za New York gdje je radio i na filmskim projektima.

Hrvatskoj javnosti ostat će u sjećanju kao umjetnik koji je postavio vrhunska ostvarenja ‘Michelangela’, ‘Medeje’, ‘Rata i mira’ i ‘Caligule’ na kazališne daske, no i kao režiser koji je režirao Severininu turneju ‘Dobrodošao u klub’, 2013. godine.

Učitati još
Zatvori