Ilina Cenov: raskošno djelo ‘Ravnica’

Ilina Cenov: raskošno djelo
‘Ravnica’

Roman američke spisateljice indijskog porijekla, Jhumpe Lahiri, ‘Ravnica’, priča je o dvojici braće, koji odrastaju u osebujnom predgrađu Calcutte, polovicom dvadesetog stoljeća. U najranijim Shubashevim uspomenama, neizostavno je prisutan njegov mlađi brat, Udayan. S tek petnaest mjeseci razlike među braćom, oni čine nerazdvojni tandem u pustolovinama između dva jezera, na kraju njihova naselja na rubu ravnice, koja s dolaskom monsuna biva poplavljena i pretvorena u neki neobični, bajkoviti svijet.

ravnica naslovna post

Iako fizički iznimno slični, braća su zapravo prilično različita. Shubash je oduvijek oprezan, miran, staložen i pomalo strašljiv, a Udayan smion, divlji, impulzivan i nevjerojatno karizmatičan. Međutim, usprkos karakternim razlikama, braća odrastaju u svom savršenom mikrokozmosu, nadopunjujući se u svemu. Nakon što Shubash upiše fakultet kemijskog inženjerstva, a Udayan studij fizike, braća se razdvajaju prvi puta nakon gotovo dvadeset godina zajedništva. Sve njihove razlike nezaustavljivo izlaze na vidjelo.

India Travel Images

Shubash, u potpunosti predan fakultetu, sanja o akademskoj karijeri, koju ubrzo započinje odlaskom na studij u Ameriku. Vatreni Udayan se pridružije radikalnom indijskom političkom pokretu, s iluzornim ciljem borbe protiv siromaštva i neravnopravnosti.

Dok Shubash revno gradi svoju znanstvenu karijeru, živeći mirnim i posve neuzbudljivim životom u osamljenom zakutku Amerike, Udayan se, nošen nekim naivnim idealima, sve više upliće u brojne opasnosti, koje nosi njegovo političko opredjeljenje. Uskoro se situacija dodatno zakomplicira te na naplatu stižu Udayanove ilegalne aktivnosti. Neizbježna je tragedija sve bliže. Životi nerazdvojne braće, ali i ostatka njihove obitelji, u potpunosti se i nepovratno mijenjaju.

COW IN CALCUTTA

Dobitnica Pulitzerove nagrade, Jhumpa Lahiri, napisala je sjajan, dojmljiv roman, u kojem nas suvereno vodi kroz dva kontinenta i nekoliko desetljeća, kroz turbulentne šezdesete i sedamdesete, završavajući na početku novog tisućljeća. Ona priču o dvojici braće, smješta u povijesni, politički i kulturni kontekst Indije i Amerike. Kroz različite sudbine Shubasha i Udayana, Lahiri nam je pokazala kako slijepa zaluđenost političkim idejama ne vodi na lijepa mjesta te kako svaka odluka ima svoje posljedice. Ponekad ih osjećamo danima, ponekad čak i desetljećima. Posljedice nas dostižu, nesmiljeno i okrutno, u različitim vremenima i prostorima naše osobne povijesti. Ne možemo im pobjeći.

Giorgio Armani - Front Row - Milan Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2015

Jhumpa Lahiri

‘Ravnica’ je pisana odmjerenim, gotovo dokumentarističkim stilom spisateljice iznimnog talenta. Lahiri je distancirana od svojih likova, ona ih ne osuđuje, ne zauzima strane i nama ništa ne sugerira. I upravo smo zato svom silinom uvučeni u stranice ovog zaista izvrsnog romana. Stoga nimalo ne čudi što se impresivna priča o obitelji, dužnosti, kompromisima, idealima i snovima, bratskoj ljubavi, praštanju, predrasudama, iskupljenju i drugim prilikama, našla u užem izboru za prestižnu književnu nagradu ‘Man Booker’.

Ukoliko želite raskošnu literaturu, koja će vas doslovno izbaciti iz cipela svojom mudrošću, osupnuti dubinom, britkošću i dramatičnošću, roman ‘Ravnica’ bi se svakako trebao naći na vašoj ‘to read’ listi.

Foto: Getty Images, Facebook

Učitati još
Zatvori