Nostalgična nedjelja: grunge filmovi

Nostalgična nedjelja: grunge filmovi

'Singles'

‘Singles’

Iako se pojavio sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, grunge je doživio svoju popularnost tek početkom devedesetih. Ovaj glazbeni žanr nastao je kao podžanr američkog rocka, a glazbeni znalci ga često karakteriziraju kao spoj hardcore punka, heavy metala i indie rocka. Obzirom da grunge vuče porijeklo iz američkog grada Seattlea, često je nazivan ‘Seattle sound’.

Nagla komercijalna popuarnost grunga desila se zahvaljujući izdanjima Nevermind (Nirvana), Ten (Pearl Jam), Superunknown (Soundgarden), Dirt (Alice in Chains) i Core (Stone Temple Pilots). Uspjeh ovih albuma i bendova učinila je alternativni rock popularnijim no ikada i grunge je postao dominantan žanr tog doba. Njegov utjecaj je bio velik u popularnoj kulturi, modi i filmu. Grupa Alice in Chains je postigla svoju popularnost 1992. godine kada se  njihova pjesama ‘Would? našla na soundtracku za film ‘Singles’ redatelja Camerona Crowa.

'Singles'

Bridget Fonda i Matt Dillon, ‘Singles’

Na žalost, samoubojstvo Kurta Cobaina, 1994., kao i raspad nekih bendova sredinom devedesetih, uskoro su označili su kraj ere grungea. No, kako se stvari ciklički vraćaju, tako i interes za grunge i njegov stvarno veliki utjecaj na kulturu toga doba raste. Veliki utjecaj koji je ostavio i na film nemjerljiv je – od preslikavanja načina života grunge generacije u neke od najpoznatijih, sada već kultnih filmskih likova, obrađivanja tema društvenog otuđivanja, apatije i nemjerljive želje za slobodom pa sve do glazbene pozadine filmova i nekih od najboljih soundtrackova. Baš zato podsjećamo na neke od filmova iz 90-ih koji vjerno prenose grunge i na platno, balansirajući između dva pola karakteristična ovom žanru – idealizma i pesimizma.

Bridget Fonda, 'Singles'

Bridget Fonda, ‘Singles’

‘Singles’ je vjerovatno prvi film koji svima padne na pamet kada se spomene grunge i film u istoj rečenici. Snimljen 1992. godine donosi priču o dvadesetogodišnjacima (većina živi u istom kompleksu apartmana) koji su u potrazi za ljubavi i (glazbenim) uspjehom u Seattlu kada je grunge doslovno ispunio sve pore grada. Režiju i scenarij potpisuje Cameron Crowe (možda najpoznatiji po režiji filma ‘Jerry Maguire’), a omiljene nam likove glume Brigdet Fonda, Campbell Scott, Kyra Sedwick, Sheila Kelley, Matt Dillon i Bill Pulmann. Nije na odmet spomenuti da se po izlasku filma Bridget Fonda sa svim svojim modnim kombinacijama u filmu našla i u privremenoj ulozi grunge modne ikone.

'Clerks'

‘Clerks’

'Clerks'

‘Clerks’

Kevin Smith radio je u Quick Shop trgovini gdje je i snimljen njegov prvi dugometražni film ‘Clerks’ 1994. godine. Kako bi snimio film čiji je scenarij sam i napisao, Smith je napravio po nekima čak suludi potez i ulozio svoju ušteđevinu namijenjenu fakultetskom obrazovanju, prodao zavidnu kolekciju stripova, digao gotovinu na više kreditnih kartica i kada je shvatio da neće moći istovremeno raditi u trgovini, režirati i glumiti jednu od glavnih uloga, dodijelio si je sporednu ulogu Silent Boba – lik koji će kasnije postati jedna od filmskih ikona devedesetih godine. Budžet koji je uspio skupiti iznosio je 27.575 USD. Glavne uloge u filmu tumače Brian O’Halloran kao Dante Hicks i Jeff Anderson kao Randal Graves. Film na iznimno komičan i pomalo ‘pomaknut’ način prikazuje jedan dan u životu dvojice trgovaca i njihovih poznanika. Iako snimljen sa skromnim budžetom, ‘Clerks’ je u kinima zaradio preko 3 milijuna USD.

Te iste godine snimljen je i ‘Reality Bites’ koji donosi priču o dvadesetogodišnjacima koji se suočavaju sa životom i stvarnošću po završetku studiranja. Winona Ryder je ovom ulogom još jednom potvrdila svoj status ‘it’ glumice tog doba, a uz nju su glavne uloge imali Ethan Hawke i Ben Stiller koji je film i režirao.

'Reality Bites'

‘Reality Bites’

'Reality Bites', Winona Ryder i Ethan Hawke

‘Reality Bites’, Winona Ryder i Ethan Hawke

Godinu ranije snimljen je ‘Dazed and Confused’. Režiju i scenarij potpisuje nagrađivani Richard Linklater, a odlične uloge u ovoj urnebesnoj komediji čija je radnja smještena u posljednji dan škole 1976. ostvarili su redom Jason London, Milla Jovovich, Adam Goldberg, Ben Affleck i Matthew McConaughey. Ovaj film je na neki način o obilježio karijeru Matthewa McConaugheyja, posebno scena ggdje izgovara sada već kultu rečenicu – ‘Alright, Alright, Alright…’

Dazed and Confused

‘Dazed and Confused’

Iako se radi o filmu koji ne donosi radnju smještenu u devedesete, kada je pušten u kina obraćao se zapravo toj grunge publici jer priča isto o ‘izgubljenoj’ generaciji s mnogo, mnogo odlične rock glazbene pozadine.

Mike Myers 1992. godine napisao je scenarij i glumio je glavni lik Waynea Campbella, jednog od dvojice prijatelja koji imaju svoj TV show na lokalnoj stanici. Film ‘Wayne’s World’ zapravo je adaptacija skeča koji je Mike Myers izvodio kao stalni gost Saturday Night Live i poznat je po urnebesnom humoru te jednim od boljih soundtracokava tog doba. Također je bio jedan od najuspješnijih američkih filmava te godine. Scena s izvođenjem Bohemian Rapsody benda Queen upržila se u pamćenje vjerovatno svima, čak i onima koji nisu pogledali cijeli film.

Leonardo DiCaprio je ulogom tinejđera u filmu ‘The Basketball Diaries’ pokazao koliko daleko može njegova gluma ići i zapečatio si je status jednog od raznovrsnijih glumaca svoje generacije. Zahtjevna uloga mladića kojemu ostvarivanje sna o profesionalnoj košarci postane nedostižno zbog ovisnosti o narkoticima, u koju sve dublje i dublje upada. On je ovu ulogu maestralno odigrao i pomeo sve kritike.

'The Basketball Diaries'

‘The Basketball Diaries’

Foto: Screenshot (‘Singles’, ‘Reality Bites’, ‘Clerks’, ‘Dazed and Confused’, ‘Wayne’s World’, ‘Basketball Diaries’)

Učitati još
Zatvori