Nadolazeći glazbeni albumi koje jedva čekamo preslušati

Nadolazeći glazbeni albumi koje
jedva čekamo preslušati

Kako je pandemija posljednje dvije godine brojne stvari stavila na čekanje, nekako smo se prilagodili vremenima u kojima bilo kakvu novu glazbu, film ili dobru knjigu čekamo kao ozebli sunce. Budući da se do danas dosta toga ipak vratilo u normalu, ne čudi kako se glazbena industrija u potpunosti probudila i preplavila tržište brojnim novim izdanjima, a tu je i povratak dodjela prestižnih nagrada, kao i koncerata uživo. I dok zbog svega ne možemo biti uzbuđeniji pred ljetne dane koji su pred nama. Već idući mjesec izlaze glazbeni albumi koje jedva čekamo, a izdvojili smo pet najzanimljivijih.

Arcade Fire – We

Dugoočekivano izdanje kanadskih indie/art rockera bit će im prvi album nakon 2017. godine i hvaljenog izdanja Everything Now. Album nazvan We izaći će 6. svibnja, a donosi sedam novih pjesama. Grupa je novi album snimala na lokacijama u New Orleansu, El Pasu i Mountain Desert Islandu u SAD-u. Sam album podijeljen je tematski u dvije cjeline, od kojih svaka nosi svoj naziv. Prva je tako nazvana I, a druga We. Produkciju albuma potpisuje Nigel Godrich, ali i članovi benda Win Butler i Regine Chassagne.

Arcade Fire s radom su počeli 2001. godine, dok im je prvi album, Funeral, izašao 2004. godine. On je obuhvaćao od publike dobro prihvaćene singlove kao što su Wake Up i Rebbelion (Lies). Članovi benda dobro su poznati i kao multiinstrumentalisti koji imaju izuzetno upečatljive live nastupe. Zanimljivo je kako je njihov fan bio i veliki David Bowie, koji im je i pomogao pri stvaranju četvrtog albuma Reflektor.

Uoči izlaska novog albuma, javnosti je predstavljena pjesma The Lightning I, II, kao i pripadajući spot. Album ćemo moći preslušati od 6. svibnja.

The Black Keys – Dropout Boogie

Svega godinu dana nakon izlaska prethodnog studijskog izdanja Delta Kream, The Black Keys se vraćaju novim, 11. po redu albumom nazvanim Dropout Boogie. Izlazak novog izdanja također će se poklopiti s obljetnicom izlaska njihovog prvog albuma The Big Come Up, sada već davne 2002. godine.

The Black Keys čine Dan Auerbach na gitari i vokalu te Patrick Carney na bubnjevima. S godinama su uspješno balansirali između zvuka čistog garage rocka  i bluesa, pa sve do pop rocka. Njihovo komercijalno najuspješnije izdanje bio je album Brothers iz 2010. godine, koji im je donio svjetsku slavu. Slijedio je El Camino koji im je, uz nešto mekši zvuk, defintivno otvorio vrata prema široj publici i većim festivalima na kojima su postali redoviti gosti.

Novi album najavili su singlom Wild Child na kojem gostuju glazbenici Greg Cartwright i Angelo Petraglia, a moći ćemo ga preslušati od 13. svibnja.

Florence and the Machine – Dance Fever

Peti studijski album obožavane Florence and the Machine nosi naziv Dance Fever, a izlazi 13. svibnja. Tri singla već su poznata javnosti, a posljednji koji je predstavljen je My Love. Za sve tri pjesme tu su već i glazbeni spotovi koje je režirala Autumn de Wilde.

Novi album dolazi nakon izdanja High As Hope iz 2018. godine. Dance Fever je u potpunosti sniman u Londonu tijekom pandemije, a jedan od producenata je i Jack Antonoff, poznat i kao gitarst i bubnjar benda Fun.

Florence Welch, poznata po svojem ekscentričnom pristupu glazbi i spotovima koji prate pjesme, rekla je kako joj je inspiracija za ovaj album bio fenomen “choreomanie”, odnosno fenomena iz doba renesanse, kada su mase ljudi plesale do posljednjeg atoma snage, koji je ponekad mogao dovesti i do smrti od iscrpljenosti. Novi album donosi čak 14 novih pjesama proslavljene britanske grupe.

Kevin Morby – This Is A Photograph

Kevin Morby jedan je od trenutno najpoznatijih kantautora na svijetu koji svojim indie/folk rock zvukom svakodnevno osvaja sve veći broj poklonika. Iza sebe ima šest hvaljenih albuma, a sve je krenulo 2013. godine izdanjem Harlem River. Sada ovaj glazbenik predstavlja svoj novi album naziva This Is A Photograph, koji će službeno izaći 13. svibnja. Sama priča iza novog albuma je izuzetno osobna, budući da je u pitanju kantautorova obitelj.

Prije dvije godine Morby je posjetio svoj obiteljski dom u Kansasu, gdje se suočio s izenadnom očevom bolešću. Potaknut mislima o prolaznosti života i svom djetinjstvu, svoju je fiksaciju usmjerio na staru fotografiju svog oca kao mladića. Sva osjećanja tog trenutka tada je pretočio u možda najosobniji album do sada. Hrvatska publika nove će pjesme imati priliku čuti i uživo, budući da će kantautor, u sklopu nadolazeće turneje, posjetiti i Zagreb.

Inače, Kevin Morby je karijeru započeo kao član bendova Woods i The Babies, koji su djelovali u Brooklynu i Los Angelesu. Upravo je s jednim od članova benda The Babies snimio album prvijenac, s kojeg je pjesma istoimenog naziva Harlem River do danas ostala njegov najveći hit. Nadolazeći album najavio je izlaskom istoimenog singla.

Harry Styles – Harry’s House

Pop senzacija koja redovito iznenađuje svojim inovativnim pristupom glazbi svakako je Harry Styles. Upravo zato se mnogo očekuje od njegovog nadolazećeg, trećeg solo albuma nazvanog Harry’s House. Sam album, koji izlazi 20. svibnja, najavljen je vizualno dojmljivom fotografijom o kojoj su se raspisali svjetski mediji. Na njoj Harry stoji u prostoriji koja je okrenuta naopako. I dok su se mnogi pitali kakva je skrivena poruka iza ovakvog vizuala, fanovi su već početkom mjeseca mogli dobiti uvid u to u kakvom glazbenom pravcu ovoga puta ide proslavljeni pjevač.

Sam album najavljen je singlom As It Was, koji je pokazao kako zvijezda nije odustala od prepoznatljivog soft pop zvuka sa zanimljivim prizvukom koji brzo pronalazi put do svakog slušatelja. Novi album dolazi dvije godine nakog hvaljenog Fine Line, koji je bio nominiran i za prestižnu nagradu Grammy u kategoriji najboljeg pop albuma. Novo izdanje slušateljima će ponuditi 13 novih pjesama. Iako je do izlaska albuma ostalo malo više od mjesec dana, osim najavnog singla, malo je toga poznato što se tiče ostalih pjesama. Umjesto da unaprijed otkrije previše, Styles se odlučio za dobro provjereni recept ostavljanja fanova u iščekivanju, uz izuzetno dobro osmišljenu marketinšku kampanju. Uz interaktivnu web stranicu, na Twitteru se pojavio i novi account na kojem se pojavljuju poruke poput “you are home”. Kako se to sve uklapa u novu glazbenu priču ovog hvaljenog Britanca, definitivno ćemo saznati za malo više od mjesec dana.

Tekst: Nataša Vuk

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori