Sjećate li se kad smo svi bili ludi za ‘Kućanicama’? Izdvojili smo serije koje nas neodoljivo podsjećaju na njih

Portret Arnolfinijevih, slika Adama i Eve te pop art popraćen poznatim soundtrackom označavali su još jednu epizodu Kućanica. Sredinu 2000-ih godina svijet televizije obilježila je dramska serija o bizarnim, tragičnim i urnebesnim sudbinama žena iz ulice Westeria Lane.

Baš kada je završio chick-lit Seks i grad, Kućanice su isplivale kao jedna od prvih modernih ‘dramedija’ u trenutku kad su mali ekrani bili prepuni a) reality emisija ili b) meksičkih sapunica. Kućanice su balansirale šarm chick-lita, crni humor, ali i misterij u tipu Agathe Christie zbog čega smo jedva čekali nove epizode. Iako je serija počivala na očitim stereotipovima žena – od trophy wife Gabrielle Solis preko iscrpljene mame Lynette i frigidne Brie, razvojem radnje isti su likovi dokazali da su sve samo ne jednodimenzionalni.

Serije najsličnije Kućanicama

Od serije smo se oprostili 2012. godine nakon osam vrtoglavih sezona. Brojni kritičari i obožavatelji tvrdili su da kasnije sezone nisu bile jednako uspješne kao prve pa su Kućanice mnogima postale guilty pleasure.

Nedavno smo naveli najbolje retro serije u kojima možete uživati. No, ako vam nedostaje specifičan stil Kućanica – pokušajte bingeati neke od ovih serija.

Devious Maids / Vraške sluškinje

Možda najsličnija Kućanicama je serija Vraške sluškinje. Od likova preko dijaloga i radnje – odmah će vam biti jasno da Vraške sluškinje nešto dijele s Kućanicama. Na serijama su radili Marc Cherry, tvorac Kućanica, i Eva Longoria koja je u Vraškim sluškinjama sjela u fotelju izvršne producentice. Priča prati četiri spremačice koje rade u bogatim obiteljima na Beverly Hillsu. Svaka od njih ima svoju pozadinsku priču o tome zašto je postala domaćica, a njihovi se životi počinju preplitati s obiteljskim dramama koje se odvijaju iza zatvorenih vrata.

Mistresses / Ljubavnice

Na programu Fox Lifea neko se vrijeme emitirala serija Ljubavnice koja radnjom također neodoljivo podsjeća na Kućanice. U prvom su planu četiri prijateljice, a posebice njihovi komplicirani ljubavni životi koji ih mogu dovesti u nezamislive situacije. Serija se temelji na istoimenoj britanskoj seriji koja je također stekla izuzetnu popularnost. Glavne uloge tumače Rochelle Aytes, Yunjin Kim, Jess Maallan, Tabrett Bethell, Jennifer Esposito i nama najpoznatija Alyssa Milano koju smo gledali u popularnim Čarobnicama.

Big Little Lies / Velike male laži

Istoimena knjiga, bestseler je autorice Liane Moriarty iz 2014. koja govori o tri majke čija priča o savršenom životu nije baš toliko savšena i skriva brojne tajne. Ako vam činjenica da se radi o jednom od najprodavanijih djela nije dovoljna, onda će vas na seriju navući A-lista glumaca – Reese Whiterspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep, Alexander Skarsgård, Zoe Kravitz i mnogi drugi. Radnja je smještena u otmjeno mjesto Monterey, svaka kuća je prekrasno uređena i interijerima je posvećena velika pozornost. No, ubrzo nas priča uvlači u privatne detalje i život kakav pojedini lik vodi i s čime se bori.

Why Women Kill / Zašto žene ubijaju

Radi se o novoj seriji koja se počela prikazivati krajem siječnja. Detaljno prati živote protagonistica u smještenih u tri različita vremenska perioda čije je sudbine promijenila bračna nevjera. Teška izdaja ljubavi pokrenula je niz događaja u svjetovima kućanice iz 60-ih, pripadnice visokog društva iz 80-ih i odvjetnice iz 2018. koji se postepeno raspadaju. Serija ne samo da nas modom vraća u druga vremena nego pokazuje koliko su se i jesu li se uopće određene stvari u društvu poboljšale ili čak pogoršale.

Serije koje bi vam također mogle postati favoriti

Radnjom možda ne podsjećaju na Kućanice koliko i prethodno navedene, ali ove serije pune su crnog humora, dramatičnih situacija i neočekivanih obrata.

Dead To Me

Prošlo nam je ljeto Netflix servirao seriju Dead To Me, kombinaciju komedije, drame i trilera čije su glavne protagonistice dvije žene. Glume ih Christina Applegate i i Linda Cardellini. Radnja prati Jen Harding, uspješnu poslovnu ženu čijeg je supruga nedavno usmrtio vozač automobila koji je nakon nesreće pobjegao. Izljeve gorčine i bijesa pokušava liječiti odlascima u grupu za potporu gdje upoznaje Judy, iznimno dragu ženu koja joj želi postati najveća potpora. Međutim, dok Jen i dalje traži ubojicu svog supruga počinje se odmotavati klupko koje baš nitko nije očekivao.

How To Get Away With Murder

Shonda Rhimes, jedna od najpoznatijih TV redateljica i producentica, zaslužna je i za pet sezona serije How to Get Away with Murder koja je dostupna na Netflixu. Serija koju ‘nosi’ genijalna Viola Davis počinje prikazom ambicioznih studenata prava koji dijele jednu želju: svi žele raditi u odvjetničkom uredu karizmatične Annalise Keating, profesorice koja im predaje predmet ‘Kako se izvući s ubojstvom.’ No, sve skreće u potpuno nepoznato kad im jedno stvarno ubojstvo promijeni živote.

Killing Eve / Ubijanje Eve

Nova sezona serije Killing Eve nedavno je stigla na HBO GO, a glumica Sandra Oh vraća se, kako nam se čini, u ulozi karijere. Podsjetimo, Eve je pametna operativka sigurnosne službe kojoj je dosadno. Villanelle je otmjena, talentirana ubojica. Ove dvije izrazito pametne žene, jednako opsjednute jedna drugom, sukobljavaju se u epskoj igri mačke i miša. U prve dvije sezone njihova natezanja, obračuni i nadmudrivanja ostavili su nas u neizvjesnosti, a jednako uzbudljiva je i treća i najnovija sezona serije.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, PR

0