Vrtoglava dodjela Oscara o kojoj svi danas bruje – iz dobrih i problematičnih razloga

Vrtoglava dodjela Oscara o kojoj svi danas bruje – iz dobrih i problematičnih razloga

Mjeseci iščekivanja urodili su jednom od najneobičnijih dodjela filmskih nagrada Oscar u posljednjih nekoliko godina. Kulminacija sezone dodjela nagrada tjednima unaprijed poticala je razna očekivanja. Neki su se veselili povratku komercijalnijeg tona svečanosti, voditeljima i glazbenim nastupima, drugima je entuzijazam splasnuo nakon objave da dio nagrada neće biti u live prijenosu. No, generalno smo svi kao publika s nestrpljenjem iščekivali 27. odnosno 28. ožujka i povratak u Dolby Theater.

I uistinu – tko je sinoć pratio Oscare, danas je prepun dojmova, što pozitivnih što negativnih. Ključne događaje i osvrt na dodjelu donosimo vam u nastavku!

Dodjela Oscara 2022.

Dodjelu je otvorila Beyonce svojom izvedbom pjesme Be Alive iz filma King Richard koji će u kasnijem tijeku večeri pasti u drugi plan zahvaljujući svom glavnom protagonistu, Willu Smithu. Njezina energična izvedba postavila je obećavajući ton dodjele koji su relativno uspješno zadržale otvarajućim monologom Amy Schumer, Wanda Sykes i Regina Hall. Neobična kombinacija glumica i komičarka imala je svoje slabije i jače momente, a potonje je većinom predvodila Schumer. Na samom nam je početku, uz suvoditeljice, priuštila niz roast trenutaka: od osvrta na ‘House of Random accents’ (odnosno House of Gucci) preko šale na račun filma King Richard u kojem je fokus iznova na muškarcu, a ne legendarnim tenisačicama pa sve do Leonarda DiCaprija i njegove želje da mlađim naraštajima ‘odnosno svojoj djevojci’ ostavi bolji svijet.

Ušetali smo ambiciozno u filmsku noć pod temom ‘Movie Lovers Unite’ čiji su najjači aduti bili Troy Kotsur i Youn Yuh-jung koja mu je uručila Oscara za najbolju sporednu ulogu, zatim Ariana DeBose i njezina reakcija na prvog Oscara u karijeri, Al Pacino, Francis F. Coppola i Robert de Niro na pozornici povodom obljetnice kultnog filma The Godfather, Lady Gaga i Liza Minelli koje su zajedno prezentirale finalnu nagradu večeri i dirnuta ekipa pobjedničkog filma CODA.

Unatoč činjenici da je produkcija izrezala iz live prijenosa čak osam nagrada, dodjela je bila najdulja od 2018. godine, a zamjeraju joj i što je djelovala kao velika reklama za Disney zbog brojnih umetnutih filmskih isječaka ove kompanije (koja djeluje s ABC-jem, broadcasterom dodjele). Među najgorima je upravo trenutak nakon pobjede Troy Kotsura u kojem mu je Chris Evans kratko čestitao, a onda skrenuo pažnju na svoj novi Disney film.

Takve bi manjkavosti publika i kritičari ‘prožvakali’ i usmjerili pažnju na svijetle točke same dodjele, no, nakon okršaja Willa Smitha i Chrisa Rocka svečanost se nije uspjela oporaviti. Štoviše, ovi će Oscari bez sumnje biti pamćeni kao ‘oni s Willom Smithom.’

Dodjela koju ćemo pamtiti kao ‘onu s Willom Smithom’

Epizoda o kojoj cijeli internet bruji odnosi se na nasilan ispad slavnog glumca koji je, nakon šale prezentera Chrisa Rocka na račun njegove supruge Jade Pinkett-Smith, izašao na pozornicu dvorane Dolby i udario ga. Konfuzija se nastavila i kad je sa svog mjesta vikao i psovao Rocku koji je pokušavao nastaviti sa svojom prezenterskom dužnošću. Bez obzira na napore, prvo P. Diddyja, zatim Amy Schumer, večer je ostala u znaku neviđenog outbursta bijesa, nimalo očekivanog od jedne od najpoznatijih ličnosti u Hollywoodu posljednjih tridesetak godina. Napeta atmosfera nastavila se i zbog iščekivanja Willa Smitha iznova na pozornici, budući da je bio favorit za nagradu za najbolju ulogu koju je i osvojio.

Oscari su nam tako priredili vertigo doživljaja i podsjetili na neslavne čari live televizije. O njima se iznova cijeli dan šuška, kao što je to bio scenarij prije nekoliko godina, ali ne iz onih razloga kojima se produkcija nadala.

  • Modna izdanja s crvenog tepiha Oscara pogledajte ovdje.
  • Ključne dobitnike 94. dodjele Oscara pronađite ovdje.
  • Jesu li se naša predviđanja za Oscare ispunila pogledajte ovdje.

Foto. Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori