Ultimativna lista – Donosimo 10 najboljih serija 21. stoljeća

Ultimativna lista – Donosimo 10
najboljih serija 21. stoljeća

Fleabag

Popularnost neke serije često je indikator da ju vrijedi pogledati, ali to nije nužno tako. Sjetimo se samo serija poput Emily in Paris koja je, unatoč svjetskoj popularnosti, naišla na broje negativne kritike TV kritičara. Upravo se na procjenu stručnjaka iz televizijske industrije oslonio BBC Culture, rubrika kultnog BBC-ja koja se bavi svim filmskim, umjetničkim, glazbenim i drugim pitanjima i temama u kulturi.

Najbolje serije 21. stoljeća

U manjem istraživanju koje je uključivalo 203 sugovornika u čak 42 zemlje, novinarska ekipa BBC Culturea pokušala je stvoriti popis najboljih TV serija u 21. stoljeću. Tom su prilikom razgovarali sa stručnjacima i kritičarima iz industrije, a rezultat je genijalan – lista od 100 najboljih serija počinje upravo kultnom serijom The Wire, Fleabag se našla na popisu kao najbolje ocijenjena serija sa ženskim redateljskim potpisom, a naš favorit I May Destroy You također je na listi. Nedavno smo vam pisali i o najboljim filmovima 21. stoljeća koje možete pogledati ovdje, a top 10 serija 21. stoljeća donosimo u nastavku!

10. Succession

Obitelj Roy – Logan i njegovo četvero djece – upravlja jednim od najvećih konglomerata medija i zabave na svijetu. Succession prati njihove živote dok razmišljaju što ih čeka u budućnosti kada se njihov ostarjeli otac počne povlačiti iz tvrtke. Radnje smještene u New York, serija istražuje teme moći, politike, novca i obitelji. Logan Roy, tvrd, moćan, ostarjeli patrijarh šef je Waystar Roycoa, obiteljski kontroliranoga međunarodnoga medijskoga konglomerata. U braku je s trećom suprugom, Marciom, privrženom i impresivnom partnericom.

9. The Office

The Office

Iako je američki The Office također stekao status kultne serije, TV kritičari smatraju da je ipak jedna od najboljih sitcom serija ovog stoljeća originalna britanska verzija. The Office s Rickyjem Gervaisom prati radne dane zaposlenika u jednom uredu, a najveći je fokus upravo na sebičnom menadžeru Davidu. Serija je pionir awkward humora koji koristi kroz prikaz svakodnevnih situacija u jednom uredu i potpuni je comfort watch za dane kad bi se jednostavno zavalili u kauč i upalili televizor.

8. The Americans

Špijunska povijesna drama The Americans oduševila je svjetsku publiku čim se počela emitirati 2013. godine. Smještena je u period Hladnoga rata, a fokusira se na sovjetske špijune koji glume vjenčani američki par koji živi miran život u predgrađu Washingtona s djecom. Elizabeth (Keri Russell) i Philip (Matthew Rhys) postaju protagonisti nakon početka vladavine predsjednika Reagana, a radnja prati događanja do 1987. godine. Od prve se sezone smatra revolucionarnom u svijetu televizije, a nagrađena je i Zlatnim globusom za najbolju dramu.

7. The Leftovers

SF drama The Leftovers temelji se na istoimenom romanu Toma Perrotta, a radnja počinje tri godine prije apokaliptičnog događaja zbog kojeg je dio populacije nestao sa zemlje. U novom svijetu, ili u onom što je preostalo od staroga, pokušavaju se snaći policajac Kevin Garvey (Justin Theroux) i njegova obitelj te udovica Nora Durst (Carrie Coon) i njezin brat Matt Jamison (Christopher Ecclestone). Iako je prve sezona izazvala većinom pozitivne kritike, druga i treća su odjeknule puno snažnije kod publike i stručnjaka i zaradile seriji titulu remek djela televizije.

6. I May Destroy You

i-may-destroy-you-imdb

Michaela Coel ove se godine nametnula kao jedna od najvažnijih TV kreativki uopće. Serija I May Destroy You njezino je vrhunsko ostvarenje koje potpisuje režijski, autorica je scenarija i glumi glavnu ulogu. Radnja je smještena u London i prati Arabellu, autoricu koja jedne noći uzima pauzu od posla i izlazi van, a to se pretvara u pravi noćni izlazak. Sljedeće se jutro budi s laptopom, slabim sjećanjem o stvarima koje su se dogodile. Tako počinje njezin pokušaj vraćanja svog života pod kontrolu, korak po korak, nakon što ju je muškarac silovao. Čak i da ne pogledate niti jednu drugu seriju ove godine, dajte priliku ovoj.

5. Game of Thrones

Trebamo li uopće predstavljati Game of Thrones? Velikoj je publici najbolja serija ikad snimljena, ali čak i ako joj ne priznajete to, morate joj priznati fascinantan utjecaj koji je imala na svoje obožavatelje. Nastao je pravi cult GoT-a, serija je inspirirala brojne druge video igrice i svakojaki merch. Tijekom osam sezona skupila je nevjerojatnih 59 nominacija za Emmy i pet nominacija za Zlatni globus samo u kategoriji drame. Jedna je od serija koju smo prvu očekivali na ovoj list.

4. Fleabag

Baš kao Michaela Coel, Phoebe Waller-Bridge posljednjih se godina nametnula kao ključno žensko ime svijetu TV spektakla. Njezin autorski rad Fleabag, u kojoj također igra glavnu ulogu, oduševila je kritičare i publiku te nosi titulu jedne od najboljih dramedija u posljednjih nekoliko godina. Radnja se razvija oko žene srednje klase koja se pokušava izboriti sa svakodnevicom u Londonu, a istovremeno se privikava na život nakon tragedije u kojoj joj je poginula najbolja prijateljica. Glavni lik, nadimka Fleabag, žena je sklona depresiji koja ima cijeli niz problem u obiteljskom i poslovnom životu, a istovremeno ju karakterizira vrlo britak humor.

3. Breaking Bad

Iako se radi o listi najboljih serija 21. stoljeća, istina je da je, osim GoT-a, jedina serija koja je odjeknula u tolikim razmjerima na našim prostorima upravo Breaking Bad. Te 2008. godine Bryana Cranstona još uvijek smo znali većinom kao simpatičnog oca Halla iz humoristične serije Malcolm in the Middle. A onda nas je dramatično uveo u priču o Walteru Whiteu, prosječnog učitelja kemije koji nakon što otkrije tešku zdravstvenu dijagnozu okreće ploču i počinje se baviti kriminalom u suradnju s Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul). Serija je ostvarila ogroman uspjeh i osvojila sijaset nagrada među kojima je čak 16 Emmyja. Osim impresivnih glumački izvedbi, Breaking Bad se izdvajala iz mase estetikom same serije, načinom snimanja i vrhunskim soundtrackom.

2. Mad Men

Elisabeth Moss stekla je pažnju široke javnosti upravo u ovoj vrhunskoj seriji koju smo gledali od 2007. do 2015. godine. Ista je proslavila Jona Hamma i prikupila zavidni niz nominacija i nagrada. Sve se događa na Aveniji Madison u slavnoj reklamnoj agenciji u kojoj vlada krvoločna bitka za uspjeh između natjecateljski nastrojenih muškaraca i žena. U tom je svijetu glavni igrač Don Draper (Hamm) čije uspjehe i ponore intenzivno pratimo, dok paralelno kulisu čine društvene prilike 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća u SAD-u.

1. The Wire

https://www.youtube.com/watch?v=9qK-VGjMr8g

Najboljom serijom 21. stoljeća proglašena je američka krimi drama The Wire. Iza fascinantnog prikaza odnosa institucija, politike, birokracije, školskog sustava i kriminala u Baltimoreu u savezničkoj državi Maryland stoji David Simon, kreator, producent i scenarist serije te bivši novinar koji je tijekom karijere puno vremena proveo u suradnji s policijom. Iz njegovog iskustva na tereni i iskustva koautora Eda Burnsa nastala je najbolja televizijska serija ovog stoljeća. U svakoj sezoni The Wire se bavi problematikom različite institucije i kako ona oblikuje i djeluje na život građana Baltimorea. Ovaj se grad u seriji istaknuo kao ‘glavni lik’, budući da klasičnog glavnog lika nema i svi su glumci jednako pridonijeli razvoju kompleksne mreže institucija i odnosa koje one imaju s javnosti. Pritom je najbitnije bilo portretirati istinske karaktere koji su svi nastali iz života pravih stanovnika Baltimorea. Stoga, osim profesionalnih glumaca, u seriji u manjim ili cameo ulogama sudjeluju neprofesionalni glumci i osobe iz javnog baltimorskog života.

Nedavno smo vam pisali i o najboljim filmovima 21. stoljeća koje možete pogledati ovdje.

Foto: IMDb, screensot, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori