Najnapetiji filmovi koji će nas držati na vrhovima prstiju – baš kao serija ‘Stay Close’

Najnapetiji filmovi koji će nas držati na vrhovima prstiju – baš kao serija ‘Stay Close’

Posljednjih tjedana na društvenim se mrežama i baš svakom magazinu koji prati pop kulturu bruji o seriji Stay Close. Britanska krimi drama u nekoliko je dana izazvala opsesiju svojom pričom i likovima i bez dileme nosi titulu prve velike serije u 2022. godini. Formula kojom je privukla publiku upravo je ona ‘tajne, prošlost i zločini’ koju zapravo možemo pronaći i u brojnim izvrsnim filmovima. Čini nam se kao da je ‘cijeli svijet’ pogledao seriju i sad svi žudimo za jednakom dozom napetosti.

Pronašli smo je upravo u hvaljenim filmovima čija je najveća čar upravo nenadmašna neizvjesnost. Nedjelja je – dan kad je sve što želimo dobro udobna sofa, snack i televizor.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje.

Niske temperature koje su zavladale razlog su više da ostanemo kod kuće i večeras upalimo film uz koji ćemo biti na vrhovimaprstiju do samog kraja. Prisjetili smo se filmova uz koje nam je vrijeme proletjelo zahvaljujući twistovima u radnji i genijalnim izvedbama – baš kao u seriji Stay Close. Samom radnjom možda ne podsjećaju na Netflixov hit, ali napetošću, intrigama i elementima drame i trilera zasigurno će vas oduševiti.

Get Out

Ako nas pitate, Get Out je jedan od najboljih horor trilera snimljenih u zadnjem desetljeću. Besprijekoran dijalog i tenzija koja se postupno gradi tijekom filma u kombinaciji s dinamikom radnje čine ovaj filmski naslov neodoljivim. Film Jordana Peelea (za koji je dobio i Oscara) prati mladog Afroamerikanca i njegovu djevojku koji za vikend odlaze u njezinu obiteljsku kuću. Prvi je to put kad će ih upoznati, a nervozan je na nekoliko razina – djelomice i zbog svoje rase. Njegova se očekivanja obistine i neobično ponašanje njezinih roditelja tumači upravo zbog njihove međurasne veze. Međutim, kako vrijeme odmiče, a on počinje uočavati sve jezivije stvari u njihovoj obiteljskoj kući, otkrit ćemo da je istina još strašnija od njegovih inicijalnih sumnji.

Promising Young Women

Promising-Young-Woman cover

Carey Mulligan trijumfalna je u ovoj ulozi. Film je prošle godine bio jedan od rijetkih koji je u pandemijskoj 2020. privukao publiku u kina i izazvao brojne pozitivne reakcije. Mulligan igra Cassie, mladu ženu koja je odustala od fakulteta i živi monoton život preko tjedna. Vikendom, međutim, ima neobičnu misiju – zavodi muškarce koji, baš kad situacija zavrije, zaborave na važnost pristanka, a ona ih hladnokrvno s tim i suoči. Na taj način Cassie zapravo liječi traumu iz prošlost zbog onoga što se dogodilo njezinoj bliskoj prijateljici. Međutim, splet okolnosti dovest će ju na najveću misiju i kušnju dosad.

You Were Never Really Here

Fantastični Joaquin Phoenix rijetko kad ‘fula’ s ulogom. Ovo je još jedan u nizu njegovih impresivnih izvedbi u jednako kvalitetnom filmu. Mystery triler prati veterana Joea koji je tijekom godina u FBI-ju i vojsci upoznao i najveće nasilje. Danas zarađuje novac na vrlo specifičnim misijama – traži nestale djevojke. Međutim, kad prihvati novi zadatak da pronađe kći političara, Joea počinju proganjati traume koje su mu zauvijek promijenile život. Paralelno otkriva spletke ogromnih razmjera, a pitanje je može li se oduprijeti svojim demonima.

The Girl With the Dragon Tattoo

Girl With the Dragon Tattoo

Baš kao Stay Close, ovaj hit film nastao je po književnom predlošku genijalnoga Stiega Larssona. Radnja genijalnog trilera s elementom misterija donosi jednu od najboljih uloga Rooney Mare i Daniela Craiga u ekranizaciji švedskog krimića. Radnja prati propalog financijskog novinara Mikaela Blomkvista koji dobije novu priliku kad ga unajmi bogataš Henrik Vanger (Christopher Plummer). Vanger želi da Blomkvist riješi 40 godina staro ubojstvo njegove nećakinje Harriet jer vjeruje da ju je ubio upravo netko iz bogataške obitelji. U toj se misiji Blomkvistu pridružuje Lisbeth Salander (Mara), ekscentrična istražiteljica koja istrazi daje novu dimenziju.

Gone Girl

Tkogod preferira napete trilere zasigurno je već pogledao Gone Girl. Međutim, ako vas je hype kojim slučajem zaobišao – nemojte propustiti film koji je publika ocijenila kao najbolje adaptiran film po književnom bestselleru ikad. Radnja prati Nicka Dunnea (Ben Affleck) i njegovu suprugu Amy (Rosamund Pike) koji su slika i prilika uspješnog bračnog para. Međutim, kad Amy netragom nestaje iluzija se postepeno razvodnjava, Nick postaje glavni osumnjičenik za nestanak supruge, a plot twist 2012. godine izazvao je senzacionalne reakcije publike.

Mulholland Drive

David Lynch, redatelj kultnih Twin Peaksa, režirao je ovaj genijalan horor triler koji je prvotno trebao izaći kao serija. Naomi Watts je u ovom filmu bila veliko glumačko otkriće, a njezina uloga je ona wannabe glumice koja ostavlja svoje snove kako bi pomogla neznanki koja pokušava saznati tko je, nakon što je u prometnoj nesreći doživjela amneziju. Odličan je to izbor za one koji žele klasičan film Davida Lyncha, uz pregršt napetosti. Njih dvije postaju ultimativni ženski tandem koji pokušava otkriti Ritin (Laura Harring) pravi identitet, a misija smještena u Los Angeles odvest će ih na neočekivana mjesta.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori