Kultni Fahrenheit 451 na ‘vatrenoj’ lokaciji

Kultni Fahrenheit 451 na
‘vatrenoj’ lokaciji

Zamislite svijet u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. s takvom tematikom postaje gotovo aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. Kako je takvo stanje zamislio francuski redatelj François Truffaut u svom slavnom filmu Fahrenheit 451, pogledajte na Skrivenoj projekciji koju MFF donosi u suradnji s Addiko bankom na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu, u četvrtak, 28. lipnja.

Klasik slavnog francuskog novovalovca

Klasik slavnog francuskog novovalovca, nastao po distopijskom romanu Raya Bradburya, govori o američkom društvu budućnosti u kojem su knjige izvan zakona, a glavni zadatak vatrogasaca je pronaći sve preostale knjige i spaliti ih na temperaturi od 451 Fahrenheita na kojoj papir najbolje gori. Glavni junak, vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa.

Tiranija nad ljudskim mislima bila je posebno odbojna Truffautu kao velikom knjigoljupcu, pa se ovoj temi posvetio u svom prvom filmu u boji te jedinom na engleskom jeziku. Unatoč brojnim poznatim glumcima u konkurenciji, za partnera Julie Christie odabrao je austrijskog glumca Oskara Wernera s kojim se često svađao na setu. Zanimljivo je kako su kasnije doživjeli sličnu sudbinu te umrli prerano u razmaku od dva dana u listopadu 1984. godine.

Besplatna projekcija

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. Zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo 24 sata prije projekcije, a dotad možete nabaviti najjeftiniji komplet ulaznica za 21. Motovun Film Festival (24.-28.7.) putem servisa kupiulaznicu.hr. Bezobrazno jeftina akcija vrijedi samo do 10. srpnja, zgrabi je na vrijeme.

Učitati još
Zatvori