Ovog vikenda počinje Cinehill Motovun Film Festival. Donosimo detalje
Ovog vikenda počinje Cinehill Motovun Film Festival. Donosimo detalje

Ovog vikenda počinje Cinehill Motovun
Film Festival. Donosimo detalje

Nova filmska čarolija na 277 metara nadmorske visine počinje ovog vikenda. Motovun Film  Festival bit će uistinu poseban. Ovogodišnje 25. izdanje predstavlja oproštaj od manifestacije u dosadašnjem obliku. Naime, osim dosadašnje lokacije u Motovunu (22. do 24. lipnja), festival pod novim imenom Cinehill seli na 1035 metara nadmorske visine. Na brdo Petehovac iznad Delnica (26. do 29. lipnja).

Motovun Film Festival

Obećavajuća lista filmova

A za taj oproštaj pripremljen je cijeli niz poslastica. Kao iznenađenje, dan uoči početka festivala, u petak, 21. srpnja na motovunskom trgu uz slobodan ulaz bit će prikazan film Trči, Lola, trči. Ovaj hit Toma Tykwera o djevojci koja trči Berlinom kako bi spasila dečka bio je prvi film čija je kopija stigla u festivalski ured. Bilo je to daleke 1999. godine uoči prvog izdanja festivala.

Motovun Film Festival
Motovun Film Festival

Motovun Film Festival će biti službeno otvoren u subotu u 21 sat projekcijom filma Palo lišće kultnog finskog redatelja Akija Kaurismäkija, dobitnika nagrade žirija u Cannesu. U Motovunu će, među ostalima, biti prikazan i Hotel Pula, dugometražni igrani prvijenac člana motovunskog tima Andreja Korovljeva,  Munje: Opet!, nastavak dva desetljeća starog hita Radivoja Andrića te pobjednik ovogodišnjeg Sundance festivala, Buntovnica redateljice Charlotte Regan.

Motovun Film Festival

David Bowie i Motovun Film Festival

Posljednja projekcija u Motovunu bit će Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Dokumentarac o mladom Davidu Bowieju na vrhuncu slave. Film je remasteriran i povodom polustoljetne obljetnice pušten u ograničenu svjetsku distribuciju na samo mjesec dana.

U Motovunu će biti prikazana i cijela selekcija programa Cinehill kratki čiji će pobjednik biti proglašen u ovom istarskom gradiću. Najbolji europski film iz ovog programa ulazi i ove godine u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu.

Motovun Film Festival
Motovun Film Festival

Izložba koja slavi povijest festivala

Tijekom tri dana festivala posjetitelji će u motovunskoj Galeriji Pet kula moći razgledati i izložbu “Motovun: 25 godina u sekundi”. Izložba je već održana u zagrebačkoj Laubi. Izložba kroz 250 fotografija evocira najbolje trenutke ovog festivala.

U utorak, 25. srpnja festivalska ekipa seli na brdo Petehovac u Gorskom kotaru. No, već te večeri kao svojevrsni uvod u nastavak festivala, na Lokvarskom jezeru (kupalište Stari motel) održat će se projekcija jedne epizode kultne serije Kapelski kresovi, snimane u Gorskom kotaru. Nazočit će joj i Zdenko Jelčić, dobitnik festivalske Nagrade 50 godina. Legendarni glumac, koji je u seriji ostvario ulogu komandanta Ljube, sudjelovat će u razgovoru s publikom nakon projekcije.

Motovun Film Festival

Što donosi filmski program na Petehovcu?

Od srijede, 26. srpnja slijede četiri dana filmova i opuštanja u planinskom ambijentu. Filmski program na Petehovcu bit će otvoren projekcijom apokaliptične eko-drame Suša talijanskog redatelja Paola Virzìja. Zatvorit će ga u subotu, 29. srpnja također svojevrsni distopijski film Reset češkog redatelja Roberta Hloza.

Motovun Film Festival

U bogatom izboru filmova na goranskom brdu naći će se, i Blagina pouka, intrigantna bugarska drama Stefana Komandareva, zatim Himera, novo ostvarenje predvodnice talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher te Escort, posljednji film nedavno preminulog Lukasa Nole. Petehovačko sanjkalište ugostit će i jedan od najpoznatijih kultnih filmova svih vremena – glazbenu horor komedija The Rocky Horror Picture Show.

Motovun Film Festival

Zanimljiv popratni sadržaj

Goranski dio festivala zamišljen je kao opuštajuće druženje u prekrasnom prirodnom ambijentu idealnom i za pješačke ture, satove joge i edukativne radionice o divljim životinjama. Stoga ne zaboravite gojzerice i odjeću primjerenu planinskom ozračju i temperaturama. Najhrabrijima je na raspolaganju festivalski kamp na obje lokacije. Cinehill je i zeleni festival pa će očuvanju okoliša biti posvećen cijeli niz popratnih događanja u kojima će posebnu ulogu imati inicijativa Čisteći medvjedići. Uz parolu novog festivala „za nama ne smije ostati ni papirića“, organizatori će aktivno poticati posjetitelje da čuvaju iskonsku ljepotu u koju su uronili.

Motovun Film Festival

Uz druženje s umjetnicima, filmske kvizove s Moranom Zibar i stand up nastup komičara Peđe Bajovića, posjetitelje očekuje i atraktivan glazbeni program na obje lokacije u kojem, između ostalih, sudjeluju Mile Kekin, Chui, Ivanka Mazurkijević, Miach, Djeca, Mario Kovač, Dalibor Matanić i sastav Skupljači perja sastavljen od poznatih jazzera koji sviraju obrade pjesama Šabana Bajramovića. Posebna atrakcija bit će vjerojatno najmlađi DJ na svijetu – osmogodišnji DJ Svemir koji „miksa“ gramofonske ploče. Ulaz na sva glazbena događanja je slobodan.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednice Kvarnera, Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske županije. Ulaznice za filmski program dostupne su u pretprodaji: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/.

Foto: Samir Cerić Kovačević, Nina Đurđević

Učitati još
Zatvori