Nešto sasvim drugačije: Filmske žurke otvaraju novu sezonu u kinu Kinoteka

Nešto sasvim drugačije: Filmske žurke
otvaraju novu sezonu u kinu Kinoteka

Pamtite li najluđe tulume u omiljenim filmovima i klasicima? Kino Kinoteka će vas podsjetiti jer novu sezonu 7. siječnja otvaraju Filmske žurke, tematski ciklus sastavljen od filmova u kojima izlasci, tulumi i zabave predstavljaju okosnicu radnje.

Filmske žurke prvi je ciklus novog programskog voditelja i filmskog kritičara Marija Kozine, koji je preuzevši programsku palicu najavio zaokret: „Za razliku od dosadašnjeg programskog koncepta, koji je bio usmjeren na glumačke i redateljske opuse, filmske programe uglavom ćemo slagati tematski, i to tako da uključuju autorski, stilski i žanrovski različite naslove povezane temom kao zajedničkim nazivnikom.”

Program tematizira brojne oblike društvenih okupljanja, od intimnih kućnih druženja preko vjenčanja i maturalnih zabava pa sve do noćnih izlazaka. Na repertoaru će se tako pronaći klasici, ali i naslovi koje će domaća publika imati priliku prvi put vidjeti. Uz kulturu izlaženja, teme se dotiču klasnih, rodnih i društvenih odnosa, odrastanja, mentaliteta i psihologije pojedinca te smjene generacija, kultura i čitavih milenija.

„Filmske žurke“ u kinu Kinoteka održavat će se tijekom siječnja, a prva dva tjedna ciklus će istraživati kućne zabave (od 7. do 11. siječnja) te klupsku scenu i noćni život (od 14. do 18. siječnja). Potom će se usmjeriti na filmove o gubitku kontrole (od 21. do 25. siječnja), a zaključit će ga filmovi u kojima zabava predstavlja katalizator ili prostor osobne i društvene transformacije (od 28. siječnja do 1. veljače). 

Lista uzvanika filmske žurke je raznolika. Repertoar uključuje klasike poput Moulin Rouge s Nicole Kidman i Ewanom McGregorom u glavnim ulogama, Tko se boji Virginije Wolf? s Elizabeth Taylor, Melankoliju iz 2011. godine te brojne druge strane uspješnice. Bit će tu i domaćih i regionalnih autora poput Zvonimira Berkovića (Rondo, 1966), Maje Miloš (Klip, 2012) i Igora Bezinovića (Kratki izlet, 2017).  „Selekcija uključuje klasične i suvremene naslove, popularne i zahtjevnije, a u svaki program također ćemo nastojati uključivati filmove iz hrvatske i regije, suvremene i klasične. Ideja je da gledatelje potaknemo da o domaćoj kinematografiji ne razmišljaju isključivo unutar nacionalnih granica, nego da je promišljaju u širem, međunarodnom kontekstu”, izjavio je Kozina.

„Filmske žurke“ na rasporedu su od 7. siječnja do 1. veljače, a više informacija o programu i pojedinačnim naslovima potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Osim tematskih programa, na repertoaru kina Kinoteka tokom 2020. godine naći će se i recentni naslovi iz aktualne kino-distribucije, posebni programi i dva programska noviteta namijenjena filmofilima – Kultni petak i Na drugi pogled.

Foto: PR, Christian Geisnaes

Učitati još
Zatvori