Izdvojili smo pet genijalnih naslova koje možete pogledati na novoj hrvatskoj platformi za besplatno gledanje filmova

Puno se puta dogodi da izvrsni kratkometražni filmovi sa Zagreb film festivala nakon prikazivanja ostanu zanemareni. Isto se tako dogodi da i one popularnije naslove ne možemo kasnije pronaći i ponovno pogledati. To je na umu imala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala kad je pokrenula novu platformu Croatian.film za besplatno gledanje kratkometražnih filmova.

Trenutno se na stranici nalazi čak 118 filmova koje možemo pogledati besplatno, a na popisu se između ostalog nalaze i filmovi koje potpisuju imena poput Igora Mirkovića, Hane Jušić, Darija Juričana, Judite Gamulin, Igora Bezinovića i brojnih drugih. Na taj su način filmovi iz programa Kockica na ZFF-u pronašli stalno mjesto na kojem će ih gledatelji moći ponovno gledati i dijeliti. Naglasak je ovdje na domaćoj kratkometražnoj produkciji, a svaki film ima i engleske titlove. Uz to svaki je film moguće ocijeniti i komentirati, a cijela je stranica prilagođena mobitelu ili tabletu.

Proučili smo što se nudi od filmova i izdvojili najatraktivnije naslove.

Cvijeće, Judita Gamulin

Film mlade redateljice Judite Gamulin osvojio je brojne nagrade, a to je samo jedan u nizu kratkometražnih filmove koje je snimila. Gamulin je nedavno i u ZKM-u postavila predstavu H.E.J.T.E.R.I.

„Dvije obitelji u posjeti su očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj se svađa oko svojih trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu. Cvijeće je za slavlje, ali i za groblje.“

Zvir, Miroslav Sikavica

Film redatelja Miroslava Sikavice dobio je nekoliko prestižnih nagradi, a tu su između ostalih i nagrada Oktavijan za najbolji igrani film kao i Grand Prix na Danima hrvatskog filma.

„Lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.“

Igra malog tigra, Jasna Nanut

Jasna Nanut već ima dva Oktavijana za svoje filmove – jedan za profesionalni kratki film Tanja iz 2016. godine, a drugi upravo za film Igra malog tigra u kojem glume Krešimir Mikić i Ana Stunić.

„Boška dolazi kod Tome doma po prvi put. On im skuha večeru, zatim gledaju film. Testirajući njegovo strpljenje, Boška pokušava otkriti je li Tomo onaj ‘pravi’ ili još jedan ‘krivi’. Tomo nema takvih nedoumica. Uvjeren je da su njih dvoje već u vezi.”

Marija, Juraj Primorac

Juraj Primorac svojim je prvijencem Marija osvojio niz nagrada na filmskim festivalima, kako domaćim tako i stranim.

“Marinko je pomoćni radnik u službi za odvoz automobila i živi kao podstanar u Zagrebu. Ima jednog prijatelja iako bi mu ponekad bilo bolje da nema ni njega. U zadnje vrijeme posvuda vidi Djevicu Mariju – u kamenu, u oblaku, u čaši. Marinko nije normalan.”

Pametnice, Sonja Tarokić i Hana Jušić

Sonja Tarokić i Hana Jušić režirale su kratkometražni film Pametnice, a obje su dobitnice prestižnih nagradi. Jušić je osvojila dva Oktavijana za najbolji igrani film, dok je Tarokić svoj film Tlo pod nogama prikazala na slavnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

“Dok Marija ima dečka, njena cimerica Nikolina je još uvijek djevica. Ali kada shvati da su se socijalni običaji promijenili, i ona počinje mijenjati svoja uvjerenja i prihvaćati nove obaveze.”

Foto: Croatian.film

0