Pogledali smo: Jezivi dokumentarac o bolnici ispod zemlje apsolutni je must-watch

Pogledali smo: Jezivi dokumentarac o bolnici ispod zemlje apsolutni je must-watch

Posljednjih tjedana na radaru su nam dokumentarci – postali su nam prava mala opsesija pa smo tako nedavno izdvojili i one najpopularnije na Netflixu. U moru takvih ‘komercijalnijih’ priča naišli smo i na film ‘Bolnica ispod zemlje.’

Dok je gledati true crime dokuserijale zaista stvoreno za bingeanje, dokumentarac nominiran za Oscara jedna je od najpotresnijih priča koja će vas pratiti danima.

Ove se godine film natječe u međunarodnoj konkurenciji omiljenog festivala ZagrebDox koji kreće 4. listopada pa je to ujedno i izvrsna prilika da ga pogledate.

Sigurnost i nada ispod površine zemlje

U film nas uvodi mirna panorama Ghoute u kojoj iznenada započinje bombardiranje. U takvoj kaotičnoj situaciji jedina sigurnost za civile nalazi se doslovce ispod površine zemlje, u bolnici kroz koju vode podzemni tuneli. Spilja, kako ju zovu, prepuna je tragičnih priča civila koje spašavaju liječnici koji su odlučili ostati u ranjenoj Siriji. Među njima je liječnica i voditeljica svog tima dr. Amani Ballour koju pratimo tijekom dokumentarca.

Zajedno sa svojim timom, Amani svakodnevno pokušava spasiti što više života, a njezin su fokus djeca zbog čega će vas film dodatno potresti. Radnja prati dane u Spilji u Ghouti pod opsadom, a na svaki zvuk ratnog aviona Amani mora staviti tim u pripravnost i biti spremna na primanje stotine ranjenika.

Žene uz bok muškim kolegama, ali samo u Spilji

U trenucima zračnih napada žene u Spilji stoje uz bok svojim muškim kolegama. Patrijarhalna stvarnost iznad površine zemlje to nikad ne bi dopustila, a čak i u kolapsu koji vlada postoje pojedinci koji preispituju Amani i njezine kolegice te smatraju da im nije mjesto na poslu i da ‘odu kući.’

Dokumentarac nam tako, osim ratnih stradanja, oslikava i društvenu razinu u Siriji. Kad liječnica odluči posjetiti obitelji u kojima djeci treba pomoć, saznaje da se mnoge žene ne usude raditi iako ne mogu prehraniti djecu. Otkriva i da djeca zato ponekad jedu svakih nekoliko dana.

Kaotičan prizor napada kemijskim oružjem

Kad se u pola filma polako navikavate (što je samo po sebi zastrašujuće) na prizore s kojima ste suočeni, tek dolazi ono što je po nama vrhunac jezivih događaja u Spilji i to samo onih koji su prikazani u filmu. Ghouta je 2013. godine napadnuta kemijskim oružjem zbog čega je poginulo, procjenjuje se, između 280 i 1729 ljudi. Amani i njezin tim zatečeni su ozljedama kakve još nikad nisu vidjeli, a gubitak svakog života ostavlja liječnike u suzama. Usred kaosa u klaustrofobičnim tunelima Spilje, nestašice potrepština zbog čega liječnici moraju improvizirati, Amani se pita ‘gleda li Bog uopće?’

Psihički iscrpljujući i ohrabrujući dokumentarac

Dokumentarac je svojevrsni emergency call koji nam dramatično skreće pažnju na stvarnost koja, iako nije naša i fizički bliska, postoji. Redatelj Feras Fayyad stvara psihološki zaista iscrpljujući film vodeći nas kroz turbulentnu jurnjavu bolnicom, operacijske sale, snimajući u krupnom kadru ozlijeđenu i napuštenu djecu, a zatim nas opet opušta sitnim svakodnevnim veseljima bolničkog tima. Skromne proslave rođendana, vječno nasmijana medicinska sestra Samaher koja u pauzama između smjena priprema obroke za tim, zadirkivanja i šale koje održavaju ove ljude prisebnima. ‘Bolnica ispod zemlje’ pokazuje nam paralelno ono najgore što su ljudi stvorili, ali i ono najtoplije u njima što uvijek preživljava i prevladava.

Foto: ZagrebDox, IMDb

Učitati još
Zatvori