Na jednom mjestu smo okupili sve Netflixove dokumentarce i dokuserije o kojima se pričalo

Na jednom mjestu smo okupili sve Netflixove dokumentarce i dokuserije o kojima se pričalo

Dok je pravi izazov izdvojiti ljubavne filmove na Netflixu koje zaista vrijedi pogledati, streaming div samo je ove godine izbacio barem pet dokumentaraca i dokuserija o kojima smo svi pričali. Posljednja je opsesija ‘The Social Dilemma’, dokumentarac o društvenim mrežama koji će vam promijeniti perspektivu na svakodnevno scrollanje.

Nerijetko šokantni Netflixovi dokumentarci otkrit će vam detalje već poznatih priča ili predstaviti istinu iza nekog fenomena. Istovremeno su stvoreni za bingeanje, a često i vizualno dojmljivi.

Izdvojili smo one najpopularnije koje vam savjetujemo da što prije pogledate.

Ako ste ljubitelji lifestyle dokumentaraca

  • Down to Earth with Zac Efron 

Zac Efron jedan je od onih glumaca koji su doživjeli potpunu transformaciju, a vrhunac je dokuserija ‘Down to Earth With Zac Efron’ – koju nismo očekivali, a niti znali da ćemo u njemu toliko uživati. ovog je puta u ulozi voditelja i sa svojim prijateljem, wellness stručnjakom Darinom Olienom, putuje svijetom u potrazi za održivim načinom života. Kroz 8 epizoda Efron i Olien putuju od Islanda preko Francuske, Kostarike i Sardinije do Lime, Portorika i Londona. Na svakoj destinaciji gledatelje upoznaju s lokalcima koji svijet pokušavaju učiniti mjestom na kojem možemo zdravije i održivije živjeti. 

Tidying Up With Marie Kondo

Nakon što je publiku iz cijelog svijeta potpuno osvojila knjigom “Čarolija koja će vam promijeniti život”, Marie Kondo 2017. je godine predstavila svoj dokumentarni serijal na Netflixu. Njena filozofija pospremanja koja se bazira na minimalizmu i oslobađanju od nepotrebnih stvari i viškova te sređivanju misli i života zabavila je i oduševila tisuće gledatelja. Iako pristup Marie Kondo nerijetko izaziva kontroverze, njena je popularnost neupitna. Stoga, ukoliko su vam potrebne ideje kako unijeti red u svoj dom, a zatim i svakodnevicu, znate što vam je činiti kada uhvatite malo slobodnog vremena

  • Jack Whitehall: Travels with My Father

Zabavna travel dokuserija prati komičara Jacka Whitehalla i njegovog oca Michaela Whitehalla koji putuju diljem svijeta, upoznaju različite kulture i zabavljaju publiku anegdotama i neugodnim situacijama u kojima se nerijetko nađu. Svoje putovanje započinju u Aziji, a u toj je avanturi posebno zanimljivo vidjeti njihove sasvim različite perspektive dok posjećuju nudističke plaže, plaže emua i zajedno nastupaju u drag kostimima.

  • Ugly Delicious

Još jedna Netflixova lifestyle serija u koju smo se zaljubili kombinira putovanja, kulinarstvo, različite kulture i povijest, a sve kroz priče o popularnoj hrani. ‘Ugly Delicious’ nahvalili su kritičari i publika zbog jedinstvenog pristupa food dokumentarcu. David Chang putuje s autorima, aktivistima, chefovima, umjetnicima i zaljubljenicima u hranu kako bi istražio ulogu hrane u modernom svijetu, kulturne barijere i povijest slavnih jela koje i sami često konzumiramo.

Ako obožavate true crime 

  • Abducted in Plain Sight 

Redateljica Skye Borgman prošle je godine izbacila dokumentarac ‘Abducted in Plain Sight’ koji donosi šokantan slučaj otmice Jan Broberg. Tinejdžericu iz Idaha oteo je u 1970-im godinama njezin susjed Robert Berchtold pored kojeg je godinama stanovala. No, zastrašujuća je činjenica tek ona da to nije jedini put kad ju je oteo. Berchtold, poznat i samo kao ‘B’, uspio je Janine roditelje manipulirati da odbace sve tužbe za otmicu i dopuste mu da provodi što više vremena s njim što je dovelo i do druge otmice.

  • The Keepers 

Dokuserija u sedam epizoda koja istražuje misteriozno ubojstvo časne sestre Catherine Cesnik u 1969. godini jedan je od najpopularnijih Netflixovih true crime priča. Apsolutno je šokirala javnost i probudila želju javnosti da se nastavi raditi na slučaju. Sestra Cathy, kako su je zvali, podučavala je u školi u Baltimoreu i bilo joj je tek 26 godina kad je nestala. Tijelo joj je pronađeno bačeno u šumi, a godinama kasnije njezine su se bivše učenice javno oglasile o seksualnom zlostavljanju svećenika Josepha Maskella i Neila Magnusa. Teresa Lancaster i Jean Wehner, koje su trpjele zlostavljanje, priznale su da ih je sestra Cathy jedina u školi pitala o tome što se događa i odlučila ih zaštititi. Ubijena je prije nego što je stigla o zlostavljanju obavijestiti nadbiskupiju u Baltimoreu.

  • Making a Murderer 

Dokumentarna serija ‘Making a Murderer’ 2015. je godine promijenila i drastično popularizirala žanr, a snimana je tijekom 10 godina. Na ekrane je prenijela šokantnu stvarnu priču o Stevenu Averyju, čovjeku iz Wisconsina koji je bio nepravedno osuđen za silovanje i ubojstvo Penny Beernsten. Proveo je 18 godina u zatvoru za zločine koje nikad nije počinio sve dok 2003. nije pušten na osnovi DNK testova koji su pokazali da nije kriv. Samo dvije godine kasnije osuđen je za ubojstvo zbog koje mu je određena doživotna kazna zatvora, a on i njegovi odvjetnici tvrdili su da mu je ponovno smješteno za što su imali pregršt dokaza. Paralelno serija prati i uhićenje i suđenje Averyjevom nećaku Brendanu Dasseyju koji je bio optužen za sudjelovanje u ubojstvu.

Ako ste spremni za potpuno uvrnute i šokantne priče

  • Tiger King

Period samoizolacije u travnju proveli smo prikovani uz ekrane, a na naslov ‘Tiger King’ mogli ste naići na gotovo svakom portalu ili društvenoj mreži. Radnja prati nadrealni sukob vlasnika privatnih zooloških vrtova koji je gotovo nemoguće sažeti u jednom tekstu, jer je priča prepuna sumanutih obrata i bizarnih likova koji djeluju kao proizvod mašte scenarista. Sedam epizoda po četrdeset i pet minuta donose nam uvid u svijet vlasnika velikih, divljih mačaka. Da, to stvarno postoji. I to rivala gdje je jedna strana optužena da je sa suparnikovim pokojnim suprugom nahranila tigrove (ne postoje dokazi za tako nešto, iako su djeca pokojnika istupila s izjavama u javnosti) te harem s guruom unutar parka egzotičnih životinja. Fokus serije je na Joeu Maldonado-Passageu, profesionalno znanom kao Joe Exotic.

  • Wild Wild Country

Najluđa Netflixova dokumentarna serija izašla je 2018. godine. Priča je to o kultu indijskog gurua Oshoa (jedan od najpoznatijih kontroverznih gurua ikad) koji je izgradio utopijski gradić usred Oregona. Serija prati nastojanja njega i njegove asistentice Ma Anand Sheele da njihov kult dobije svoj grad fiktivnog imena Rajneeshpuram. Ideja je potaknula nacionalni skandal zbog sukoba s lokalnim stanovnicima, masovnog trovanja i pokušaja ubojstva. Serija istražuje i priču iza kulta i razlog zašto su tisuće ljudi pratili Oshoa, donirali ogromne svote novca i živjele pod strogom kontrolom ključnih članova.

  • Don’t F*** With Cats

Mini dokumentarac odnosno serija jedna je od najpotresnijih i najšokantnijih priča na Netflixu. ‘Don’t Fuck With Cats: Huntin an Internet Killer’ potpisuje režiser Mark Lewis i prikazuje lov na zastrašujućeg ubojicu koji objavljuje snimke ubijanja mačića. Ubrzo nakon što se potresni video pojavio na internetu, jedna je Facebook grupa odlučila pronaći ubojicu i privesti ga. To čine analizirajući naizgled sitne detalje poput kutije cigareta na snimci, ali slučaj ubrzo eskalira i donosi još jeziviji obrat: ubojica uživa u pažnji koju dobiva, objavljuje još jedan video i ovoga puta prijeti da će sljedeća žrtva biti ljudska.

  • Unwell 

‘Unwell’ pokušava raskrinkati svijet wellness industrije, točnije wellness trendova koji se nameću kao rješenja za ozbiljne fizičke ili psihičke probleme. Za to se koristi nizom intervjua s ljudima koji su takve trendove pretvorili u milijunaški biznis, korisnicima kojima su razne alternativne terapije pomogle, ali i s onima koji su imali stravične posljedice što zbog praćenja takvih trendova, što zbog sudjelovanja u promoviranju istih.

Ako volite biografske dokumentarce 

  • Becoming

Michelle Obama u memoarima piše o politici, majčinstvu i životu u Bijeloj kući. Ova knjiga prodana je u više od deset milijuna primjeraka. Promovirala ih je turnejom po 34 grada, a sve što se događalo iza scene na putovanjima pretočeno je u dokumentarac istog naziva. Turneja memoara „Moja priča“ ili originalnog naziva „Becoming“ u 2019. i 2020. godini uključivala je velike koncertne dvorane diljem SAD-a i Europe gdje razgovarala s publikom, ali i mnogobrojnim svjetskim zvijezdama. Rijetke snimke i rijetke situacije, te iznimno blizak pogled na njezinu intimu i privatni život, ono su što ovaj dokumentarac može činiti jednim od najboljih u ovoj godini.

  • The Last Dance

Michael Jordan je 90-ih godina vjerojatno bio najpoznatija osoba na planeti. Na vrhuncu svoje moći bio je simbol ne samo Chicago Bullsa, već i cijele košarke. No 1997. godine, četiri godine nakon što je Jordan postao prvi igrač koji je dobio tri uzastopne nagrade za najkorisnijeg igrača NBA finala, ljubitelji košarke počeli su osjećati da se bliži kraj dominacije Chicago Bullsa i njihove glavne zvijezde. ‘The Last Dance’, sportska dokumentarna serija ESPN-a i Netflixa, djeluje poput očaravajuće izložbe koja će biti jednako zanimljiva onima koji su upućeni u dramatične događaje u Bullsima u sezoni 1997./98., ali i onima koji baš i ne prate košarku. Ova serija od 10 epizoda temelji se na naizgled neograničenoj arhivi snimki iz devedesetih, od videa Jordana kako vozi bicikl po kampusu svog fakulteta pa sve do prikaza zabava Dennisa Rodmana po Las Vegasu. Međutim, najveća snaga ovog dokumentarca definitivno je njegova sposobnost da stvori ravnotežu između arhivskih snimki i ekskluzivnih intervjua.

  • Knock Down the House 

Iako nije potpuno usmjeren na jednu osobu, ‘Knock Down the House’ hvaljeni je dokumentarac koji će vas upoznati s političkom agendom jedne od trenutne najpoznatije zastupnice u američkom Kongresu – Alexandrije Ocasio- Cortez. Film prati kampanje zastupnice i njezinih kolegica Amy Vilele, Cori Bush i Paule Jean Swearengin koje su se natjecale za mandat 2018. godine i pokušale raskrinkati ustaljenu političku mašineriju. Samo je Ocasio-Cortez uspjela izboriti svoje mjesto, a film je dobio lavinu pozitivnih kritika pa je savršen i za one koji nisu potpuno upoznati s tom temom.

  • Miss Americana 

Taylor Swift postala je gotovo fenomen glazbene industrije posljednjih desetak godina. Život jedne od najpoznatijih i najplaćenijih svjetskih pjevačica javnosti je predstavljen na dlanu u dokumentarcu ‘Miss Americana.’ Paralelno pratimo njezine najveće uspjehe ili greške u karijeri, granice koje su joj drugi nametali, političke stavove i život koji vodi privatno.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori