Prekrasne priče povodom Dana Zemlje

Prekrasne priče povodom Dana Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Povodom očuvanja planeta Zemlje okupili su se brojni hollywoodski glumci – Julia Roberts, Kevin Spacey, Robert Redford itd. – kako bi svojom pojavnosti skrenuli pozornost na činjenicu da Zemlja nas, ljude, ne treba, već ljudi nju. Svojim snimljenim izjavama personificiraju elemente, zemaljsku floru i faunu kako bi tim humanim činom ‘dali’ glas planetzi Zemlji i na neki način omogućili joj da govori u svoje ime.

Kratke prekrasne filmove i tko sve sudjeluje u ovoj hvalevrijednoj akciji možete vidjeti na web stranici natureisspeaking.org.

Učitati još
Zatvori