Psi spasioci i njihovi vlasnici marljivo pomažu Petrinji i okolici – evo kako možete pomoći i vi

Psi spasioci i njihovi vlasnici marljivo pomažu Petrinji i okolici – evo kako možete pomoći i vi

Objavljuje Kossp ZagrebSubota, 2. siječnja 2021.


Nakon što su Petrinja i okolica prošli tjedan pogođeni prvim, razornim potresom, spasioci i volonteri diljem zemlje danonoćno su radili sve kako bi pročešljali ruševine i pomogli svakome kome je pomoć bila potrebna. Međutim, spasioci ne bi mogli napraviti toliko puno bez svojih vjernih četveronožnih pratitelja i dežurnih njuškača. Psi tragači i spasioci danima su se penjali, zavlačili, njuškali i riskirali vlastite živote u ruševinama. Sve to kako bi pomogli svojim ljudima da pronađu one koji su preživjeli i ostali zarobljeni.

Bez obzira na sofisticiranu tehnologiju psi su još uvijek na prvom mjestu kad se radi o traženju unesrećenih osoba u ruševinama, lavinama i na otvorenim prostorima. Razlog tome su pseći njuh, sluh i dobar periferni vid. Najrazvijenije pseće osjetilo je osjetilo njuha koje je i do 11 500 puta oštrije od čovjekovog. Osjetljivost njegovih receptorskih stanica nedvojbeno je ogromna te zbog toga možemo reći da pas posjeduje svojevrsnu „mirisnu inteligenciju“. Pseći sluh također uvelike nadmašuje ljudske sposobnost. Tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od četiri metra pas čuje s udaljenosti od 25 metara. Stoga su nedvojbeno nezamjenjivi u ovakvim izvanrednim situacijama.

KOSSP pomaže unesrećenima na puno različitih načina

Klub za obuku službenih i sportskih pasa [KOSSP] u Zagrebu je dobrovoljna, stručna kinološka udruga koja se bavi školovanjem pasa i njihovih vlasnika te unapređenjem kinologije općenito. U Klubu se, osim školovanjem vlasnika i njihovih ljubimaca za uspješan suživot u gradskoj sredini, bave i kinološkim sportovima. Jedan od najplemenitijih je definitivno humanitarno školovanje spasilačkih pasa. Marljivi volonteri iz Kluba i njihovi psi bili su među prvima koji su došli na potresom pogođena područja kako bi pružili prijeko potrebnu pomoć. No, oni se neće zaustaviti na tome! Klub je odlučio prikupljati te i sam donirani novac i građevni materijal za jednu ili više obitelji, ovisno o tome koliko prikupe. Cilj je pomoći obiteljima u izgradnji novih domova.

Odlučili smo i kao Klub podržati nevjerojatan posao koji je već odrađen od strane naših spasilačkih timova i napraviti…

Objavljuje Kossp ZagrebPetak, 1. siječnja 2021.


Odlučili smo i kao Klub podržati nevjerojatan posao koji je već odrađen od strane naših spasilačkih timova i napraviti što mi možemo – donirati sredstva u građevnom materijalu stradalima nakon što se situacija malo smiri i krenu radovi na obnovi. Klub će donirati 5000 kn + donacije naših članova + donacije svih koji se žele pridružiti, kupiti i dostaviti materijal jednoj ili više obitelji, ovisno o skupljenom iznosu. Obitelj/i ćemo odabrati prema saznanjima naših članova s terena kako bi osigurali da pomoć stigne u prave ruke. Pozivamo sve vas da se pridruže akciji uplatom na klupski račun HR2923600001101558135 s opisom ‘donacija za građevni materijal stradalima u potresu’. Donacije se skupljaju do 8. siječnja. Sve će biti objavljene anonimno i prikazat ćemo i račune od kupljenog materijala te fotografije predaje materijala“, napisao je Klub u svojoj objavi na Facebooku.

Foto: Facebook, Instagram

Učitati još
Zatvori