Koliko je kokosovo ulje zapravo zdravo?

Koliko je kokosovo ulje
zapravo zdravo?

Donedavno, kokosovo ulje svrstavalo se u skupinu superhrana. Kao zdravija mast, kokosovo ulje je u nekoliko godina postalo favorit na kuhinjskim policama na kojim je zamijenilo različita biljna ulja i maslac. Osim pozitivnih promjena koje su se isticale kao rezultat zamjene biljnih ulja s kokosovim uljem u pripremanju obroka, kokosovo ulje osvojilo je i beauty svijet kao blago i učinkovito sredstvo za skidanje šminke, losion za tijelo i ulje za kosu.

Pozitvina djelovanja kokosovog ulja u prehrani i unutar beauty rutine pretvorile su ga u green trend koji je osvojio svijet. Ipak, čini se da se vladavina kokosovog ulja polako bliži svom kraju. American Heart Association nedavno je objavio istraživanje vezano uz djelovanje kokosovog ulja čiji su rezultati za mnoge bili više no neočekivani.

KOKOSOVO ULJE: SUPERHRANA ILI NEZDRAVA MAST?

Iako se dosad kokosovo ulje smatralo poželjnim unutar svakodnevne prehrane kao izvorom zdrave masti, velika količina zasićenih masti koju sadrži smjestila ga u grupu manje poželjnih namirnica. I dok je svijet bio iznenađen rezultatima istraživanja, stručnjaci okupljeni oko njega istaknuli su kako je količina zasićenih masti u kokosovom ulju oduvijek poznata i ono što ih je oduvijek zabrinjavalo. Iako su mnogi isticali kokosovo ulje kao superhranu, mišljenja stručnjaka suprotna su popularnom green trendu. Kardiolog dr. Joel Khan smatra kako iako nije nađena direktna poveznica između povećanog unosa kokosovog ulja i srčanog udara, znanstveno je dokazano njegovo negativno djelovanje na razinu kolesterola.

Ipak, stručnjaci iz American Heart Association složili su se kako je kokosovo ulje još uvijek dobar odabir unutar već zdrave i uravnotežene prehrane. I dok kokosovo ulje može poslužiti kao alternativa drugim uljima i mastima za pripremu različitih jela, konzumacija u velikim količinama daleko je poželjnog. Nekad superhrana, kokosovo ulje sada je postalo samo zdraviji izvor masti za kojeg vrijede isto pravila kao i za veliku količinu namirnica- umjerena konzumacija.

I dok ćemo u kuhinji morati rjeđe posegnuti za omiljenom staklenom, u beauty rutini još uvijek si možemo dati oduška. Svaka od njegovih brojnih primjeni u svijetu njege lica, tijela i kosa i danas ga pretvara u prirodan i učinkovit beauty odabir.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori