Koji su gradovi najljepši u proljeće?

Koji su gradovi najljepši u proljeće?

city-break-mastercard-7

Počelo je prije nekoliko tjedana. Zrak je dobio drugačiji miris, svježiji, lakši… Sunce nas dočekuje kad izlazimo iz stana, siva zimska zavjesa je podignuta, odjednom vidimo boje i jasno je kao dan – proljeće je tu. Vrijeme je za lagane jakne, platnene tenisice, sunčane naočale, kave na terasama i – istraživanje. Proljeće je definitivno jedno od najljepših doba za putovanja zato jer je sezona tek krenula, horde turista još uvijek nisu toliko aktivne i moći ćete znamenitosti obilaziti bez stresa, temperature su baš taman, smještaj i avionske karte nisu precijenjeni, a procvjetale krošnje i livade najljepša su kulisa za istraživanje gradova.

Bez obzira radi li se o kratkom city breaku u Europi ili korištenju preostalih dana godišnjeg na drugoj strani svijeta, proljeće nosi baš uzbudljive destinacije. Japan i trešnjin cvijet, Nizozemska i tulipani, Maroko i ruže, čine neke od zaista prekrasnih kombinacija i savršen trenutak da baš sada posjetite ove atrakcije.

city-break-mastercard-8

Tokio

Razmišljate li o putovanju u Japan, svi će vam preporučiti upravo proljeće jer tada cvjeta trešnja. Ovom su ružičastom fenomenu posvećeni festivali, organiziraju se posebni piknici, na policama trgovina i štandovima sve se vrti oko delikatnog cvijeta i ne postoji osoba u Japanu koja će sakura sezonu propustiti. Vrijeme cvjetanja malo se razlikuje ovisno o gradu, s početkom krajem ožujka u Tokiju i dolaskom na Hokkaido u svibnju. Pravi znalci preporučit će Tokio i Kyoto, no proputovanje cijelim Japanom zadovoljit će i one najzahtjevnije.

city-break-mastercard-9

Pariz

Pariz je uvijek romantičan, no posebice je to vidljivo u proljeće kada procvjeta prvo cvijeće i krošnje se zazelene, a šetnja neće značiti dugotrajno smrzavanje i što brže planiranje bijega u zatvoreno. Prekrasni parkovi, sunčani bulevari, istraživanje svih ljepota grada, toliko će vas oduševiti da će vam city break na kraju biti i prekratak. Vrijeme je to kad možete popiti kavu na sunčanoj terasi, obići sve znamenitosti na otvorenom, a zatim s noge na nogu došetati do odabranog muzeja.

U usporedbi s ljetnim mjesecima turista će ipak biti nešto manje – idealno za prvo kratko putovanje nakon duge zime.

city-break-mastercard-5

Amsterdam

Odlazak za vikend u Amsterdam u proljeće se obavezno mora spojiti s poljima tulipana. S obzirom na uzbuđenje koje osjećamo kad se tržnicama pojave prvi cvjetovi, zamislite osjećaj koji ćete doživjeti jednom kad ugledate šareno polje. Cijelog travnja traje festival posvećen tulipanima, a jedna od upečatljivih lokacija za šetnju su Keukenhof vrtovi.

Posvetite li jedan dan tulipanima, ostat će vam sasvim dovoljno vremena da istražite sve ono najbolje što Amsterdam može ponuditi, od vožnje kanalima pa sve do Van Gogh muzeja.

city-break-mastercard-4

Maroko

No ako su vam klasične destinacije već dosadile, zašto se ne biste uputili u Maroko i posjetili Dolinu ruža gdje se svake godine u travnju održava festival posvećen ovom prekrasnom cvijetu. Provincija Ouarzazate, mjesto na koje ne zalaze mnogi, udaljeno je šest sati od Marakeša i tamo ćete pronaći nepregledna polja ruža koje se beru i suše kako bi se pupoljci iskoristili u kozmetičke svrhe, dekoraciju doma i kuhanje, a latice se pretvaraju u ružinu vodu ili ulje, ključni sastojak brojnih parfema.

city-break-mastercard-1

Odlična je ideja spojiti nekoliko dana u Marakešu, osjetiti sve boje, zvukove, mirise i okuse te onda, poput odmora unutar odmora, istražiti što nude udaljenija mjesta i El Kelaa M’Gouna, glavni grad Doline ruža.

city-break-mastercard-6

Sicilija

Još jedna ne toliko uobičajena proljetna destinacija zasigurno je Sicilija, a jeste li znali da se na ovom talijanskom otoku također održavaju festivali posvećeni cvijeću? Na samom jugu, u gradiću Noto, svake godine u svibnju ulice se prekrivaju desecima tisuća latica s kojima umjetnici kreiraju svoje radove. Svake se godine bira tema, a kada se otvori za posjetitelje, glavna ulica via Nicolaci izgleda kao da je prekrivena cvjetnim tepihom.

Kao i u Maroku, spoj glavnog grada s odlaskom u istraživanje pokrajina, zasigurno će jedan klasičan odmor jako dobro začiniti!

city-break-mastercard-11

Noto

Odlučite li se za bilo koje od ovih putovanja, uz pomoć kartica s lakoćom ćete riješiti sve vezano uz organizaciju, pogotovo ako sve etape putovanja smišljate sami. Kupovina avionskih karata i rezerviranje smještaja gotovi su u trenu, a koristeći svoju Mastercard® i Maestro® karticu možete se odmah pobrinuti za ulaznice u neke od željenih znamenitosti i atrakcija koje su često jeftinije odaberete li opciju online kupnje. Isto vrijedi i za odabir rent-a-cara, kupnje karata za javni prijevoz ili odabira izleta. S lakoćom i bez brige, u roku nekoliko klikova, vaše će karte biti u džepu, a sve to iz udobnosti vašeg doma kad imate priliku jako dobro proučiti sve opcije i osigurati da nijedna prilika tokom putovanja nije propuštena.

city-break-mastercard-10

Jednom kada stignete na odabranu destinaciju, kartica i dalje ostaje vaš saveznik. Umjesto razmišljanja o većim gotovinskim svotama koje treba razmijeniti u potrebnu valutu, s karticom ćete puno jednostavnije obaviti sve transakcije. Budućnost teži sve većem korištenju upravo kartičnog plaćanja, ono je omogućeno posvuda, preko hotela i restorana pa sve do stanice podzemne željeznice – pogotovo ako se radi o Mastercard karticama koje su najprihvaćenije na svijetu.

Foto: Sanja Jagatić, Unsplash, Creative Commons

Učitati još
Zatvori