Sunčani vikend iskoristite za kestenijadu – donosimo pet prijedloga
Sunčani vikend iskoristite za kestenijadu – donosimo pet prijedloga

Sunčani vikend iskoristite za kestenijadu
– donosimo pet prijedloga

Kestene ubrajamo u omiljene plodove jeseni. Neizmjerno nas raduju događanja koja u fokusu imaju upravo imaju ovo orašato voće. Ovi ukusni plodovi pekli su se i jeli na ulicama Rima još u 16. stoljeću, a evo gdje ćete ih moći isprobati ovog vikenda diljem Lijepe Naše. U nastavku vas čeka pet kestenijada koje možete posjetiti.

Kestenijada Stari grad Dubovac

U subotu, 22. listopada u bajkovitom okruženju Starog grada Dubovca održat će se druga po redu kestenijada. Posjetitelje će ovom prilikom moći nabaviti pečene kestene, kao i proizvode lokalnih OPG-ova.

Poseban program osmišljen je za najmlađe posjetitelje, koje očekuju kreativne radionice, igre i pripovijetke. Prilikom posjeta Starom gradu, unutar zidina Branič kule možete razgledati aktualni muzejski postav. Detaljni raspored je dostupan ovdje.

kestenijada
kestenijada

 Štruklijada, štrudlijada i kestenijada

Ovaj vikend nam donosi trinaesto izdanje Štruklijade, štrudlijade i kestenijade u Mariji Gorici. Osim prezentacije lokalne kulinarske baštine, cilj je pokazati turistički potencijal ovog slikovitog i mirnog kutka na sjeverozapadu Zagrebačke županije. Uz to, povratak tradiciji i lokalnim vrijednostima promiče i ono što nikad nije bilo aktualnije i potrebnije – održiv, zdrav život u skladu s prirodom.

Manifestacija donosi zanimljivu gastronomsku ponudu, a u nju se uključuju i kesteni. Ovo ukusno cjelodnevno događanje obogatit će niz izlagača koji će predstaviti izvorne proizvode marijagoričkoga kraja.

Voćinska kestenijada

Vikend nam također donosi i  trinaesto izdanje Voćinske kestenijade. Jesensko subotnje večer 22. listopada možete provesti uz pečene kestene i tople napitke te glazbeno druženje uz acoustic duo COTA G4 i Stjepana Lacha.

Nedjeljno poslijepodne, kao svake godine, obilježit će nastupi folklornih skupina iz svih dijelova Lijepe naše. Posjetitelji će moći isprobati i tradicionalnu tortu od kestena, a zabavni program ispunit će i neizostavni zvuci tamburice.

kesteni
kesten

47. Marunada

Kao što su istaknuli organizatori, Lovranci su na svoje kestene (marune) izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu Marunada. Ona se već četiri desetljeća održava u Lovranu te obližnjim selima Lignju i Dobreću. Na Marunadi se nude proizvodi spravljeni od kestena, tradicionalnih pečenih maruna i od njih sastavljenih jela.

U kavanama i slastičarnama spravljaju se kolači, slastice i torte, a u konobama i restoranima, mogu se kušati originalna domaća jela i jela na bazi maruna. Gastro manifestacija je upotpunjena zanimljivim kulturno-zabavnim programom, a sve detalje možete saznati ovdje.

kesten

Gupčeva kestenijada

Kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici ove će se nedjelje, 23. listopada održati Gupčeva kestenijada. Trinaesto po redu izdanje ove manifestacije održat će se pod nazivom Mošt rezanec i kostanj pucanec. Manifestacija koja slavi sve blagodati jeseni, u Gupčevom kraju, okuplja ljubitelje prirode, gljiva i kestena, ali i dobre kapljice i zabave.

Što vas očekuje na ovogodišnjem izdanju? Udruga vinara i vinogradara Peharček imati će degustaciju mošta i vina. Stubičanka Jadranka Blagec, poznata ljubiteljica prirode pripremiti će izložbu i determinaciju gljiva. Svojim proizvodima predstaviti će se i OPG-ovi Gupčevog kraja i šire okolice, pa će tako posjetitelji moći kupiti med, sireve, domaću zimnicu, vina, kolače i brojne druge domaće proizvode. Tu će biti i bogat kulturno zabavni program uz nastup KUD-ova i Footloose band. Više o ovom događanju možete saznati ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori