Kesten u 3 neodoljiva recepta koja morate isprobati

Kesten u 3 neodoljiva recepta
koja morate isprobati

Jesen volimo iz više razloga, a jedan od njih svakako su fini jesenski recepti u kojima uživamo zahvaljujući bogatstvu sezonskih namirnica. Ovaj smo mjesec posvetili ‘kralju jeseni’ – kestenu.

Jesen je nezamisliva bez kestena koji nam je redovito jedna od prvih asocijacija pri pomisli na to godišnje doba. Obično su zreli polovicom listopada kad je idealno vrijeme za skupljanje njihovih plodova po šumi, a u njima možemo uživati i kroz cijeli studeni. S obzirom da je sezonski karakter ove namirnice relativno kratak, sad je idealna prilika da ju iskoristimo u najfinijim receptima.

Jesenski recepti s kestenom

Mirisu pečenih kestena na gradskim ulicama teško je odoljeti pa ne možemo proći kraj pečenjara, a da se ne zaustavimo i kupimo barem jednu mjericu. Kesteni kao namirnice imaju visoku energetsku vrijednost, ne sadrže gluten, bogati su folnom kiselinom i jedino su orašasto voće s vitaminom C. Ako uz to uzmemo u obzir da zbog svog sastava pozitivno utječu na raspoloženje, kesteni će biti najfinije oružje protiv jesensko-zimske depresije.

Osim pečenih, kestene možemo jesti i kuhane, kao samostalno jelo ili kao dodatak juhama, slasticama, ali i slanim jelima. Najviše ih volimo u raznim desertima od kojih je najpoznatiji kesten pire. Tu si i kesten rolade, kolači i torte koje ovih dana možete pronaći u mnogim zagrebačkim slastičarnicama. Ukoliko se sami želite okušati u pripremi slastica s kestenom, u nastavku možete pronaći nekoliko recepata, kao i jedan za juhu od kestena koja će vas grijati u hladim danima.

Kesten pire s čokoladom i šlagom

Kesten pire sa šlagom bez sumnje je jedan od omiljenih jesenskih deserata. Kremaste arome s malo ruma i finim šlagom definitivno nose sve ono što jedan comfort recept mora imati, a što kada bi se u sve umiješalo malo čokolade?

Kesten pire:

  • 1 kg kestena
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 20 g bijelog šećera
  • 25 ml ruma

Skuhajte kestene u vodi i ogulite ih. Usitnite ih u pire te u jednoj zdjeli kuhajte s mlijekom, šećerom i rumom. Kada postignete odgovarajuću gustoću, ubacite u blender da dobijete lagani pire.

Čokoladni umak:

  • 150 ml vode
  • 40 g kakaa u prahu
  • 70 g tamne čokolade, 70%

Zagrijte vodu i ubacite kakao te dobro promiješajte. Ugasite vatru i ubacite čokoladu konstantno miješajući dok se ne otopi. Kad je gotovo, pričekajte par minuta te ulijte u posudice i stavite u frižider da se hladi.

Šlag:

  • 500 ml vrhnja za šlag

Istucite vrhnje u šlag i stavite sa strane.

Priprema:

Kad se čokoladni umak ohladio, na njega dodajte malo šlaga, zatim kesten pire i sve završite s još malo šlaga. Poslužite odmah.

Torta od kestena i čokolade

Ova torta je jednostavna za pripremu i ne sadrži brašno, a toliko je ukusna da će vam momentalno popraviti raspoloženje.

Sastojci:

  • 225 grama tamne čokolade
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 grama maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 435 grama nezaslađenog kesten pirea
  • 2 žlice ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 65 grama šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu premažite s malo maslaca ili obložite papirom za pečenje. Čokoladu grubo nasjeckajte na komade, rastopite ju i stavite sa strane.

Bjelanjke odvojite od žumanjaka, stavite ih u posudu u koju ćete dodati prstohvat soli i istucite ih u snijeg. U drugoj posudi umutite maslac, kesten pire i šećer. Dodajte žumanjke, rum, ekstrakt od vanilije i čokoladu. U smjesu zatim dodajte žlicu snijega od bjelanjaka, dobro promiješajte pa polako dodajte ostatak i izmiksajte da se sve spoji.

Tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta. Torta mora ostati nešto mekša u srediti. Čačkalicom možete provjeriti je li pečena, a ne smije izaći potpuno čista. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi i na kraju ju ukrasite po želji. Naš prijedlog – pospite ju šećerom u prahu ili stavite šlag.

Juha od kestena

Juha od kestena se jednostavno priprema i uz samo nekoliko koraka dobit ćete bogatu juhu, prekrasne baršunaste teksture. Manja porcija juhe savršen je odabir za predjelo, dok će vas poslužena uz hrskavi kruh i zdjelu salate zadovoljiti za ručak ili večeru. Recept Malog Chefa donosimo u nastavku:

Sastojci (za 4 do 6 osoba):

  • 400 g pečenih i oljuštenih kestena
  • 1600 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 2 manja poriluka
  • 4 stapke celera
  • sol i papar
  • punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
  • manja šaka sjeckanog peršina za serviranje

Priprema:

Kestene zarežite nožićem u križ. Nakon toga stavite u lonac s vodom i pustite da voda zaključa. Potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.

Na 4 žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstajte nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta. Dodajte grubo nasjeckane kestene, pržite ih minutu pa dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuhajte pola sata.

Pustite da se juha malo ohladi i onda ju usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori