Kesten pire gotov u manje od pola sata sa samo 4 sastojka
Kesten pire gotov u manje od pola sata sa samo 4 sastojka

Kesten pire gotov u manje od pola
sata sa samo 4 sastojka

Na pomisao riječi kesten u nama se budi pravi jesenski duh i toplina. Sezona jesenskih plodova krenula je što znači da se počinje tražiti recept više. Iako moramo priznati da kod njih vrijedi manje je više. Najradije ih jedemo jednostavno pečene. Osobito u hladne zimske dane dok šećemo Ilicom, nosimo ih u papirnatom tuljku, ljuštimo i grijemo dušu tim okusom. Kući nam je ipak možda draže konzumirati ih u obliku slasnih recepata pa smo se danas odlučili pronaći jednostavan recept za kesten pire. 

Kesteni kao apsolutni kraljevi jeseni

Prije samog recepta bilo bi dobro ponešto i naučiti o samim kestenima koji osim svog finog okusa imaju jako dobru nutritivnu vrijednost. Kesteni se ubrajaju u orašaste plodove kao i bademi, lješnjaci i orasi, ali ono što ih razlikuje je niži udio masti. Dobra je vijest da su kesteni bogati vitaminom C i kalijem te su odličan izvor vitamina B6. 

 

Njihova tekstura i okus izrazito su pogodni u kulinarstvu pa se kesteni kao namirnica koriste i u slanim i u slatkim jelima. Juha od kestena, rižoto od kestena koji se ljubi s tartufima, salate s kestenima, kreme od kestena kao prilog glavnim jelima… sva ova jela su za prste polizati, ali najemotivniji smo prema peradi punjenom kestenima. Jer što je Božić bez pečene guske punjene marunima? Iza toga stižu i slastice kao što su torte i pite od kestena, ali najpoznatiji je u kombinaciji sa šlagom u obliku kesten pirea.

Kako još možemo jesti kesten pire, a da nije samo sa šlagom? Možemo ga koristiti kao namaz koji ćemo staviti na tost ili palačinke, kao dodatak doručcima u jogurtu i zobenoj kaši, ali i platama sa sirevima. Upotreba je zaista široka, a jednostavnost pripreme dodatan je razlog da prionemo u izradu kesten pirea.

Kesten pire koji je gotov za čas

Prilikom kupovine kestena koji nam trebaju za današnji kesten pire, važno je da su plodovi veći, sjajne površine i da su bez rupica na ljusci. Kada ih protresemo ne bi trebali imati šuplji zvuk. Važno je znati da se trebaju čuvati na hladnom do dva tjedna.

Sada kada smo nabavili kvalitetne kestene, treba ih pravilno pripremiti za izradu pirea. Kako bi dobili 350 g očišćenih kestena bit će vam potrebno oko 500 g sirovih. Možete ih ispeći u pećnici ili ih skuhati u vodi te oljuštiti. Daljnji postupak vrlo je jednostavan. Kuhanje kestena u mlijeku, šećeru i vaniliji te blendanje u pire cijela su filozofija ovog recepta, a točne korake i količine donosimo u nastavku.

Sastojci

  • 350 g kuhanih/pečenih kestena
  • 480 ml vode ili mlijeka
  • 1-2 žlice šećera
  • 1/2 vanilin štapića ili 1 čajna žlica vanilin ekstrakta

Priprema

  1. Na srednje jakoj vatri umutite mlijeko sa šećerom dok se ne otopi
  2. Dodajte kuhane i oljuštene kestene i štapić vanilije i pustite da lagano kuha 20 minuta uz povremeno miješanje kako ne bi zagorilo
  3. Uklonite štapić vanilije pa prebacite kestene u multipraktik
  4. Pasirajte smjesu dok ne postane glatka te dodajte po potrebi mlijeka u kojem su se kesteni kuhali kako biste dobili željenu gustoću
  5. Smjesu nakon hlađenja u frižideru čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi 4-5 dana ili u zamrzivaču i do 2 mjeseca
  6. Poslužite u čašama uz dodatak šlaga

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori