4 načina kako živjeti bolje, a trošiti manje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vᴀʟᴇɴᴛɪɴᴀ Mᴀʀᴢᴜʟʟᴏ (@valentinamarzullo) on

Sretan i ispunjen život pravo je svakog čovjeka. Mnogo je knjiga napisano o tome kako uspjeti u životu, no pitanje je kako mjeriti uspjeh? Danas je sasvim prihvatljivo istovremeno obavljati nekoliko stvari, stalno biti u žurbi u utrci s vremenom za ‘bolji’ život. Kako živjeti bolje? Lakše nego što mislimo. Život je satkan od brojnih segmenata, materijalnih i onih koje novac kupiti ne može. Radimo kako bi ispunili osnovne potrebe i omogućili si određeni lifestyle, i dok novac omogućuje višu kvalitetu života on nije garancija sreće. Poznata izreka kaže da su najbolje stvari u životu besplatne. Umjesto da novac trošimo na stvari koje nemamo (ili imamo), odlučili smo trošiti vrijeme na nematerijalne stvari koje život oplemenjuju i čine ga ljepšim. U nastavku pročitajte 4 načina uz koje ćemo živjeti bolje i trošiti manje.

Definirajte: živjeti bolje?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Michaliszyn 🍂 (@annamichaliszyn) on

Kao i u svemu, bitno je krenuti s jasnom teorijskom definicijom kako bi se praksa pozitivno realizirala. Vrijeme mjerimo pomoću sata, dane računamo prema kalendaru, no kako mjerimo sreću, uspjeh i pojam: živjeti bolje? Životni prioriteti za svakoga su različiti. Kultura modernog vremena uči nas da je sreća u stvarima. Onima koje imamo ili tek planiramo kupiti, a nezadovoljstvo postaje dio svakodnevice za svim onim stvarima koje nemamo. Živjeti bolje znači upravo suprotno – biti slobodan od stvari kako materijalnih tako i emotivnih. Ova druga kategorija mnogo se teže raskida jer svaki je dan bitka za sebe. Konzumirani stalnom željom za nečim više, mnogi propuštaju sadašnji trenutak blagostanja koje uživaju. Život dobiva vrijednost uz rad na sebi i odnosima koje njegujemo s okolinom i najmilijima. Svakodnevno čitamo o trendova koji pišu o pronalasku sreće. Misao vodilja koja ih gotovo uvijek povezuje je umjetnost življenja u sadašnjem trenutku – mindfulness.

Dijelite s drugima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrey Tulsky (@andrrresky) on

Dijeliti s drugima na mnogo načina obogaćuje život. Sigurno ste se barem jednom uvjerili kako vam se nešto udijeljeno vratilo na neki drugi način. Svaki čovjek teži nekoj vrsti sigurnosti koju pruža zajednica, a zajedništvo se ostvaruje međusobnim davanjem. Slobodno vrijeme popunite druženjima i njezi odnosa koji vam najviše znače. Okupljanje najmilijih u toplini doma jedan je od najlakših načina za rješavanje stresa. Vrijeme provedeno s prijateljicama u kuhanje ručka ili slatkog deserta uz čaj idealan je način koji ne zahtijeva trošenje novca. Također, mali znakovi pažnje koji ne koštaju, u životima drugih rade veliku razliku, a nas uče kako živjeti bolje ne znači trošiti više. Dijeliti se može slobodno vrijeme, neki talent i znanje, ljubav, pažnja, osmijeh i još mnogo toga što ne uključuje novac.

Vrijeme je novac

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AnneLaure Mais Moreau (@adenorah) on

Mnogi će se složiti kako vrijeme u današnjem načinu života naprosto ‘leti’.  Vrijeme ne možemo kupiti, ali ga zato možemo maksimalno iskoristiti. Svi imamo jednak broj sati u dani i dok se čini kako neki naprave mnogo, drugi u stresu ne uspijevaju završiti čak niti osnovno. Kako bi više vremena oslobodili za stvari koje znače, krenite s obraćanjem pozornosti na aktivnosti koje radite u slobodno vrijeme. ‘Skrolanje’ društvenih mreža mnogima je omiljen hobi za ‘ubijanje’ dosade. Sva divna putovanja, stvari i taktički osmišljene reklame često nas ostavljaju u želji za nečim više. Tako nastaje začarani krug uspoređivanja, tjeskobe i nezadovoljstva, a impulzivno trošenje javlja se kao logičan odgovor koji pruža trenutno rješenje. Mijenjanje rutine i pametnije raspolaganje vremenom dugoročno će dovesti i do realizacije kako postoje brojne aktivnosti koje u nama potiču osjećaj sreće i ne uključuju trošenje novca.

Manje je više

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrianna Zielińska (@alabasterfox) on

Posljednjih godina mnogo se raspravljalo o minimalizmu. To ne znači da svi moramo postati minimalisti i izbaciti iz kuće sve dragocjene uspomene i stvari u kojima uživamo. Čišćenje životnog i mentalnog prostora odnosi se na oslobađanje mjesta za sreću koja dolazi u drugim oblicima. Kako bi životni prostor bio oaza mira i relaksacije u njemu jednostavno nema mjesta za nered i nepotrebne sitnice. Sama realizacija koliko je malo zaista potrebno za život, učinit će cijeli postupak lakim i ispunjujućim iskustvom. Naglasak je na jednostavnosti koja će život učiniti lakšim. Pravilo se osim na dom odnosi i na cjelokupni pristup načinu življenja. Toksični odnosi i ljudi koji ‘crpe’ energiju nisu vrijedni vremena, kava, poklona niti druženja, jer vrijeme je novac, a svi želimo imati više novaca zar ne?

Foto: Instagram

 

0