Kako zaštititi ljubimce od vrućine

U ljetnim mjesecima, mi nismo jedini kojima je vruće. Od vrućine pate i naši ljubimci, a na nama je da učinimo sve što možemo kako bi topliji dani za njih bili što ugodniji. Kao i ljudi, i životinje mogu stradati od toplinskog udara, a kako se pobrinuti da do njega ne dođe i što poduzeti ako se ipak dogodi, pročitajte u nastavku.

shutterstock_137997506

Nikada ne ostavljajte ljubimca u parkiranom autu. Niti na minutu, u hladu ili s otvorenim prozorima. Temperature u automobilima rastu vrlo brzo, bez obzira jesu li parkirani na suncu ili u sjeni drveta. Sjetite se samo koliko ste puta morali otvoriti sva vrata i pričekati koju minutu da se auto rashladi prije no što ste sjeli u njega. Ako takva temperatura nije ugodna vama, neće biti ugodna ni vašem ljubimcu, zato pripazite jer čak i brzinski odlazak do dućana može biti opasan po život za vašeg četveronožnog prijatelja.

shutterstock_283888688

Pobrinite se da zdjelica s vodom uvijek bude puna svježe i hladne vode. Držite ju u sjeni, a možete dodati i kockicu leda kako bi duže ostala hladna. Ljubimce ostavljajte na dvorištu samo ako imaju hlad u kojem se mogu sakriti od sunca. Ako imate zečeve pa njihov kavez iznosite van, također ga smjestite u hlad. Upamtite da kućica za pse neće zaštititi od topline jer temperature unutar tako malih prostora vrlo brzo dosežu visoke vrijednosti. Mnogi psi vole vodu, pa ih možete odvesti do obližnje rijeke, jezera ili plaže ako je pristup životinjama dozvoljen. Možete ih okupati i u dvorištu tako da napunite dječji bazenčić vodom.

shutterstock_140105446

Šetnju obavljajte u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada temperature nisu tako visoke. Razlog tome nije samo temperatura zraka već i zagrijavanje asfalta, što može dovesti do opeklina na šapama. Ljubimce šećite po travi koliko god je to moguće i uvijek nosite sa sobom vodu. Kako biste im pomogli da se rashlade, životinje možete i ošišati, ali nikako skratiti dlaku do kože kako ne bi došlo do opeklina od sunca.

shutterstock_215592034

Ovi koraci učinit će toplo vrijeme podnošljivim za vaše pse i mačke, a ako ipak dođe to toplinskog udara, brza reakcija od velike je važnosti. Najprije treba prepoznati znakove toplinskog udara – povišena tjelesna temperatura, povraćanje ili proljev, rušenje, otežano disanje, povećano lučenje sline i ubrzan rad srca. Ako primijetite neke od navedenih znakova, najprije maknite ljubimca sa sunca te izmjerite temperaturu. Dajte mu vode te ga ohladite natopljenim ručnicima ili ga zalijevajte vodom sobne temperature. Možete koristiti i ventilator kako biste poboljšali dotok zraka. Čim se stanje stabilizira, odvedite ga veterinaru jer neke posljedice toplinskog udara nisu odmah vidljive.

shutterstock_259670459

Naši ljubimci svakodnevno nas uveseljavaju i pružaju ljubav, a najmanje što možemo za njih učiniti je da ljubav vratimo istom mjerom, vodeći brigu o njima.

0