Kako pripremiti dom za psa?

Donijeti odluku da dovodite psa u dom, bez obzira kupujete li ga ili udomljavate, vjerojatno je i najteže. Koju pasminu odabrati, samo je jedno od pitanja na koja nužno morate odgovoriti prije nego što krenete u realizaciju, a onda kreću slatke muke, no djelomično jednako izazovne. Naime, kad znate da psić dolazi u vašu obitelj i vaš dom, važno je pripremiti teren. Osim prilagodbe samog prostora, treba i ukućane upoznati s novom rutinom i novim zadacima koji će im biti povjereni.

Dolazak novog bića u dom ne smije se doživljavati olako, malenom se treba posvetiti vrijeme baš kao što biste i važnom gostu koji dolazi u vaš dom. Zato kažu da je najbolje ljubimca preuzeti uoči vikenda (ako ste u radnom odnosu i tokom tjedna radite) ili čak uzeti nekoliko dana godišnjeg kako bi se privikli jedan na drugoga, kako psu promjena okoline ne bi bila šok i kako bi što lakše prihvatio novi prostor i novi dom. U svakom će slučaju prilagodba trajati neko vrijeme dok se ne uspostave nove navike, a na vama je da psiću taj prijelaz bude što lakši i ljepši, pun ljubavi i razumijevanja, jer kao što znamo, dok su bebe, psi nisu niti odgojeni niti trenirani, zahtijevaju puno truda i strpljenja.

Pripremite se na nekoliko mjeseci prilagodbe, žrtvovanja i nereda. Imati psa u štenećoj dobi zaista je posebno zabavno razdoblje, ali je i velika odgovornost budući da se u tom razdoblju postavljaju temelji za daljnji razvoj psa kako biste odgojili svog psa iz snova. Nakon što ste izabrali štene, važno je pomno i detaljno isplanirati njegov dolazak i prilagodbu novom domu od prvog trena što će mu olakšati promjenu okoline.

Na što sve paziti kada pas dolazi u dom?

Pripremite prostor za psića

Izaberite mjesto gdje će štene spavati i pripremite prigodan krevetić. To će biti njegovo sigurno mjesto gdje će se povući kad treba mir i gdje ga nitko neće ometati. S vremenom će ljubimac sam odabrati nekoliko mjesta u domu gdje voli boraviti pa na njih možete prostrijeti dekice ili kupiti dodatne krevetiće da mu bude udobnije. Odlučite odmah hoćete li ga puštati u krevet i na kauč, kasnije će ga od tih navika biti teško odviknuti.

Nabavite potrebnu opremu: zdjelice za hranu i vodu, podloške, nekoliko igrački prilagođene njegovoj dobi, povodac, ogrlicu ili ormu te opremu za održavanje njegovog tipa dlake. Ako još nije cijepljen i spreman za izlaske van, osigurajte novinski papir ili pelene-podloške te ga pokušajte usmjeriti da tamo obavlja nuždu. Vjerojatnost je da će to biti po cijelom stanu, no što će više štene rasti, to će biti bolje trenirano za taj aspekt.

Pripremite prikladnu hranu: Štencima je važno osigurati pravilnu prehranu i stvoriti dobru bazu i navike koje će se održavati kasnije kroz njegov život. Prvi mjeseci života pasa (ili prve dvije godine za štence velikih pasmina) ključni su za njihovo zdravlje ako se gleda dugoročno. Ovisno o pasmini koju odaberete, vaš će štenac možda trebati i do tri puta više kalorija, bjelančevina, vitamina i minerala po kilogramu tjelesne težine od odraslih pasa i na to treba obratiti pozornost. Kako bi bili sigurni da odabirete najbolje PURINA veterinari i nutricionisti razvili PRO PLAN PUPPY s OPTISTART formulom koja će osigurati željeni početak u životu. Formula sadrži kolostrum, prvo majčino mlijeko, koje pomaže vašem štencu u prirodnoj obrani, dokazano pojačava imunitet za 50% i omogućuje optimalan rast i razvoj.

Odaberite ime

Ovisno o dobi psića kojeg uzimate, možda će se već odazivati na neko ime. U suprotnom, smislite ime koje vam se sviđa i počnite ga odmah koristiti. Vrlo brzo će ga maleni usvojiti. Imajte na umu da je kratko i slatko jer ćete ga na livadi vrlo često morati izvikivati.

Prvi zajednički dani

Imajte strpljenja: Bilo da udomljavate ili kupujete, važno je psiću pristupati nježno i s poštovanjem. Ako je udomljen, dobro upoznajte njegovu povijest, potencijalne traume i slušajte upute udruge iz koje ga uzimate jer su već upoznali štenetov karakter i sigurno imaju vrijedne savjete. Ako kupujete, također imajte na umu da se maleni prvi puta odvaja od svoje mame i da mu je odlazak u novi prostor šok. Možda će se bojati, možda tužno po noći zavijati – pružite mu sigurnost, ljubav, ali i potreban mir da se sam snađe.

Dajte mu prostora: Nemojte forsirati maženje i igru ako mu nije do toga. Budite na raspolaganju da ste tu ako vas zatreba, ali i mlađim članovima obitelji objasnite da budu oprezni i nadgledajte tu interakciju. Neka pas diktira tempo i upozna prostor i ukućane u svom ritmu.

Postavite dobre temelje za odgoj

Jednom kad se psić udomaćio u domu, krenite ga upoznavati s rutinom. Šetnjama, hranjenjem, neka se polako formira vaš uobičajeni raspored dana koji će i novi član obitelji pratiti. Tako ćete ga polako pripremati za stepenicu više, a to je školica odgoja i ponašanja. Najpouzdanije je priključiti se školi za pse gdje ćete steći osnovna znanja o odnosu sa svojim psom. Svima koji udome štene iz Udruge Indigo između 28. travnja i 20. svibnja Purina i Udruga Indigo osigurat će besplatnu školicu za njihovo novo štene u trajanju od 2 tjedna i hranu za štence PURINA PRO PLAN PUPPY OPTISTART. 

JOURNAL X PURINA GIVEAWAY

No Purina je i za čitatelje Journala pripremila jedno iznenađenje! Šest sretnih dobitnika dobit će PURINA pakete koji se sastoje od Purina ProPlan Optistart hrane za štence (800 g), povodca, dozera za hranu, omota za putovnicu, svjetiljke s prostorom za vrećice i vodiča za njegu psa.

Sve što trebate je javiti se na mail adresu ifeellucky@journal.hr, u predmet maila staviti PURINA PRO PLAN PUPPY OPTISTART i napisati svoje podatke (ime, prezime, adresu i broj mobitela). Javljati nam se možete sve do četvrtka, 20. svibnja 2021. u ponoć, nakon čega ćemo nasumično odabrati i objaviti dobitnike.

Sretni dobitnici su: Petra Denić, Una Mujičić Čančarević, Daria Pilić, Tina Pavić Teslić, Lucija Horvatinec i Edina Fajković. Čestitke!

Foto: Pexels, Unsplash

0