Mali vodič pri odabiru psa

Mali vodič pri odabiru psa

Ispuniti si dane s veselom lopticom krzna vjerojatno je najljepša stvar na svijetu. No i vrlo odgovorna i odluka kojoj se nikako ne smije pristupiti olako. Važno je dobro preispitati sebe, motiv za nabavljanje psa, svoju životnu situaciju, način života općenito, kako bi uopće mogli procijeniti možete li se dugoročno brinuti za drugo živo biće na obostrano zadovoljstvo i jeste li spremni za najboljeg prijatelja u četveronožnom obliku.

Potrebno je biti iskren prema sebi i odgovoriti samome sebi na par ključnih pitanja koja su bitna za odabir psa. Nije važno samo biti siguran da želite psa nego i pomno odabrati pasminu, proučiti karakter životinje i upariti ga sa svojim životnim uvjetima, kako bi suživot bio sretan i skladan.

Koliko dnevno imate vremena?

Neke pasmine zahtijevaju više dnevnih aktivnosti – više dužih šetnji dnevno, istrčavanje, igranje, dok će se drugi zadovoljiti i s manje. No bez obzira na pasminu, za kućnog ljubimca kao što je pas morate moći izdvojiti vrijeme za šetanje, druženje i maženje. Ako ste više no što je uobičajeno zauzeti poslom, puno putujete, gotovo nikad vas nema kod kuće – a ne planirate ili nemate mogućnost psa svugdje voditi sa sobom, onda bi možda bilo pametnije pričekati povoljniji trenutak u životu kad ćete mu se moći posvetiti.

Kako vidite svoj život u budućnosti?

Jeste li samac koji planira obitelj u narednih nekoliko godina, želite li proputovati svijet ili želite odseliti iz države? Kako se u priču uklapa pas, jeste li spremni na brigu i odgovornost narednih 10-15 godina života. Pas je živo biće i treba ga smatrati članom obitelji. Ako unaprijed vidite prepreke za njegov sretan život, onda je možda bolje odmah odustati od ideje dok se kockice ne poslože.

Imate li dovoljno financijskih sredstava za pravilnu skrb i njegu?

Imati psa košta, pa čak ovisno i o pasmini. Veći pas = veći troškovi, barem po pitanju hrane. Od stalnih troškova kao što su hrana, obavezna cijepljenja, igračke, preko povremenih kao što je grooming, školice ponašanja i trening, oprema za dom i šetnju pa do onih izvanrednih – ozljede, bolesti ili posjeti veterinaru iz drugih razloga. Neki se troškovi mogu predvidjeti, a neki ne, no važno je imati barem neku računicu u glavi i biti spreman na izdatke.

Osim vremenski i financijski, jeste li se spremni obvezati emotivno?

Psu treba pružiti ljubav i oslonac, tretirati ga kao najboljeg prijatelja i unaprijed znati da ulazite u dugogodišnji odnos. Ako se suočite s problemom kojeg ne možete ili ne znate sami riješiti jeste li spremni potražiti pomoć, a ne odustati od psa i proslijediti brigu na druge?

Imate li sustav podrške?

Uzeti na sebe brigu o živom biću nije lak zadatak i sigurno će se dogoditi situacije kad će vam trebati pomoć – za šetnju, odlazak veterinaru, čuvanje… Mogu li i žele li ukućani, obitelj ili prijatelji “uskočiti” i olakšati vam neke situacije (odlazak na poslovni put, sastanak koji se odužio, bolest…)? Ako ne mogu, možete li financijski podržati druge oblike pomoći (čuvalice, hotel, smještaj…)?

Jeste li istražili sve o pasmini kakvu želite?

Odabir pasmine ne radi se nikada olako i samo bazirano na izgledu ili ideji kućnog ljubimca kakvu ste zamislili. Jeste li u mogućnost izaći na kraj s temperamentom željenog ljubimca? Je li svojim temperamentom i veličinom uopće prikladan za vašu životnu situaciju? Veliki pas koji zahtijeva puno aktivnosti svakako nije odabir za mali stan u centru grada ako ne mislite vrlo pomno planirati vaše šetnje.

Koliko je željena pasmina sklona određenim bolestima? Razne pasmine dolaze i sa svojim genetski predodređenim situacijama, od displazije kukova, kraćeg životnog vijeka, problema s dišnim sustavom, srcem, bubrezima, želucem itd.

A kakav je vaš životni stil? Boravite li često u prirodi ili ste više kućni tip, želite li s psom odlaziti u duge avanture u šumi/na planini ili planirate sjediti po kavama, jeste li često okruženi malom djecom – sve je to, uz pravilan odgoj, važno kod odabira pasmine i tipa psa za sebe.

Kakva prehrana i koliko njege je potrebno psu?

Osim svakodnevnih šetnji, aktivnosti i maženja, kod nabavke psa važno je razmišljati i o kvalitetnoj svakodnevnoj prehrani, ali i pravilnoj njezi dlake, ušiju, noktiju, zubi, itd.

Što se tiče prehrane, uvijek imajte na umu da za svojeg psa treba uzimati najkvalitetnije, provjeravati sastav i paziti na sastojke jer to utječe na cijeli niz drugih stvari – od kilaže do pravilnog funkcioniranja organa. Pseća hrana uglavnom je napravljena na način da zadovolji zdravstvene potrebe svakog psa, no možete izabrati hranu prilagođenu veličini ili dobi psa. Na tržištu je velik izbor hrane koja varira kvalitetom, a na vama je da izaberete ono što najviše odgovara vašem ljubimcu. Pogotovo ako se ispostavi da ima alergije na neke od sastojaka, uvijek treba imati na umu da je briga za psa kao i briga za člana obitelji. Odraslog psa hranite barem jednom dnevno i uvijek mu omogućite pristup svježoj vodi. Štence treba hraniti češće, oko 3 do 4 puta dnevno.

Štencima je važno osigurati pravilnu prehranu i stvoriti dobru bazu i navike koje će se održavati kasnije kroz njegov život. Prvi mjeseci života pasa (ili prve dvije godine za štence velikih pasmina) ključni su za njihovo zdravlje ako se gleda dugoročno. Ovisno o pasmini koju odaberete, vaš će štenac možda trebati i do tri puta više kalorija, bjelančevina, vitamina i minerala po kilogramu tjelesne težine od odraslih pasa i na to treba obratiti pozornost. Kako bi bili sigurni da odabirete najbolje PURINA veterinari i nutricionisti razvili PRO PLAN PUPPY s OPTISTART formulom koja će osigurati željeni početak u životu. Formula sadrži kolostrum, prvo majčino mlijeko, koje pomaže vašem štencu u prirodnoj obrani, dokazano pojačava imunitet za 50% i omogućuje optimalan rast i razvoj.

Važno je znati da se u prvih pet mjeseci života imunitet vašeg štenca nije još u potpunosti razvio. Ovo razdoblje poznato je kao “razdoblje slabijeg imuniteta” kada vaš štenac može biti podložniji infekcijama i probavnim smetnjama. Zato PURINA® PRO PLAN® OPTISTART® formula za štence uz imunitet također jača zdravlje crijeva štenaca i smanjuje rizik od pojave poremećaja, sadrži prilagođenu razinu vitamina D i minerala (poput kalcija i fosfora) za snažne zube i specifične razine omega-3 za zdrave desni te kombinacijom ključnih hranjivih sastojaka pomaže podržati zdravlje zglobova i aktivni stil života vašeg štenca.

Dugodlaki psi zahtijevaju svakodnevno češljanje radi petljanja dlake, no kratkodlaki psi koji se linjaju će stvarati znatno manji problem ako ćete ih redovito iščešljavati. Dugodlaki psi traže puno više po pitanju groominga, redovitog kupanja i šišanja, a kratkodlaki su u tom pogledu zahvalniji. A na povremeno održavanje noktiju, čišćenje ušiju i eventualno usne šupljine, isto morate računati. Sve te detalje treba uzeti u obzir.

Udomljavanje ili kupovina?

Važno je odlučiti želite li udomiti psa ili baš želite nabaviti određenu pasminu. Udomljavanjem činite dobro djelo, pomažete jednom biću i pružate mu bolji i ljepši život, no isto tako treba imati na umu da ćete – ukoliko se ne radi o baš najmanjem štencu – morati raditi na socijalizaciji psa, pomoći mu prebroditi eventualne traume iz prošlih “života”, a moguće da nećete ni točno znati o kojoj se pasmini radi niti kakvog će rasta biti kad odraste stoga treba biti spreman na sve.

Ako se odlučite za kupovinu onda ćete sigurno uzeti štenca. Možete li mu pružiti sve uvjete za najbolje moguće odrastanje? Pobrinuti se da prehrana za malo biće bude na razini, birati samo najbolje, odgojiti ga i dresirati? Ako ne, onda bi mogli razmisliti o udomljavanju starijeg psa, imajući na umu sve gore navedeno

Savjet oko odabira psa uvijek možete dobiti od odgovornog uzgajivača ukoliko se radi o čistokrvnim psima ili od udruga ukoliko želite udomiti psa.

Nikako nemojte kupovati psa preko „oglasnika“ bez rodovnika ako želite čistokrvnog psa, jer rodovnik ne služi samo za izložbe već je to dokaz da ste doista kupili željenu pasminu. Ili kupite od provjerenog uzgajivača ili udomite psa iz skloništa ili udruge.

Kada se sebi odgovorili iskreno na pitanja, tada možete krenuti u potragu za krznatim prijateljem…

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori