Uz ovih nekoliko savjeta uzgojite paprat i pretvorite svoj dom u zelenu oazu

Uz ovih nekoliko savjeta uzgojite paprat i
pretvorite svoj dom u zelenu oazu

Jedna od omiljenih biljaka za uzgoj, rado viđena u svakom interijeru je paprat. Iako je relativno laka za uzgajanje, opet puno ljudi muku muči s njezinim rastom. To je biljka koja voli vlagu i suhi zrak a previsoke temperature svakako će joj naškoditi. Mnogi od nas su se suočili s njezinim suhim i smeđim listovima nakon samo nekoliko dana izbivanja, neprskanja ili nezaljevanja. Kako bi to spriječili potrebno je dobro se informirati. Donosimo nekoliko savjeta kako pravilno uzgojiti paprat.

https://www.instagram.com/p/B-miPQKHKX0/

Kako pravilno uzgojiti paprat

Ova tropska biljka stotinama se godina uzgaja u uvjetima koji joj nisu prirodno stanište, a uspijeva ako joj se osigura nekoliko osnovnih uvjeta. Paprat za početak možete vidjeti na policama bilo kojeg građevnog centra, koji su u ovim trenucima otvoreni. Dolaze u malim i velikim oblicima, a bitno je da je biljka koju kupujete zdrava i jake zelene boje. Ako se o njoj pravilno brinete može doseći dužinu lista i do jedan metar, što je iznimno dekorativno za svaki prostor. Paprat se presađuje u proljeće ali samo ako joj korijen u tegli postane prevelik. Inače joj s vremena na vrijeme zamijenite gornji sloj zemlje s friškim.

https://www.instagram.com/p/B-Hvo2zoTaX/

Vlaga i sjena

Visoka vlaga, sjena i umjerena temperatura – to su neki od uvjeta koje bi trebali postići, ako želite da vaša paprat buja. Obavezno je svakodnevno prskanje ustajalom vodom. Idealno bi bilo teglu postaviti iznad tanjura s vodom, tako da dno teglice uvijek bude u kontaktu s njom. Ako se zemlja previse osuši, paprat bi trebalo potopiti u vodi i pustiti da se dobro ocijedi. Možete ju i tuširati u kadi jednom tjedno, mlazom iz tuša, ali nježno da ne oštetite biljku. Nakon toga ostavite ju u kadi da se voda ocijedi. Paprat bi trebalo dohranjivati u razdoblju od proljeća do jeseni, svaka dva do četiri tjedna.

Omiljena u uređenju interijera

Jednom kad uhvatite ritam svoje biljke i shvatite njezine potrebe, a ona krene rasti, postat će vam jedna od omiljenijih biljaka u stanu. Dobro će se slagati u blizini palmi, zračnih biljaka, ali i velikih monsteri koje joj mogu raditi prijeko potrebnu sjenu. Paprat je i jedna od rijetkih biljaka koja uspijeva u kupaonicama, upravo zbog vlažnosti i sjene pa je idealna za dekoraciju. Uz malo truda i brige pretvorit ćete svoj dom u pravu džunglu i zelenu oazu.

https://www.instagram.com/p/BnzJfPCB1sV/

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori