Kako dolazak jeseni iskoristiti za novi početak?

Kako dolazak jeseni iskoristiti
za novi početak?

Neki od najpoznatijih terapeuta izjavili su kako je jesen najbolja za novi početak i donošenje odluka. Bolja od Nove godine. I ima smisla. S godišnjih odmora vraćamo se naspavani, odmorni, čiste glave i ispunjeni – barem bi tako trebalo biti. Kako je kolovoz došao kraju tako je većina nas već počela kovati planove za novu sezonu, od onih modnih do životnih i poslovnih.

Dolazak jeseni je novi početak, kretanje iznova i period u kojem volimo nanovo organizirati stvari. Ako se i dalje pitate je li uistinu ovo najbolje vrijeme za promjene, reći ćemo vam da jest, a to su nam potvrdili i naši sugovornici. Zašto i kako točno baš sada krenuti u nove izazove i koji bi oni trebali biti, otkrivamo u nastavku.

Većina će se složiti kako je jesen novi početak

jesen 2018. savjeti

”Iako je jesen kalendarski pri kraju godine, naši su životi tako organizirani da većina nas jesen smatra početkom.” komentira nam  dr. sc. Maša Tonković Grabovac. ”S godišnjeg smo se vratili napunjenih baterija (ako niste, iskoristite jedan od lijepih rujanskih vikenda za izlet), pa imamo energije i entuzijazma za uvesti u život neke nove rutine.” Iako je većinu nas pri povratku dočekala velika količina posla i nađi nadređeni očekuju da se brzo bacimo na ostvarivanje novih ciljeva, koji su vjerojatno jako ambiciozni i visoki, važno je i da pripazimo na sebe, svoj život, tempo i zdravlje.

Kako poboljšati kvalitetu života?

jesen 2018. savjeti

”Kada krenete postavljati ciljeve za nadolazeću godinu, ne zaboravite na onaj najvažniji – brinuti o svom psihičkom i tjelesnom zdravlju. Ako to ne uspijete, izravno si smanjujete šansu da uspješno izvršite ostalo s to do liste.” dodaje Maša. Formula je ustvari vrlo jednostavna, samo mnogi od nas zaboravljaju na nju – ako se prvo ne pobrinete za sebe, nećete moći za ostale stvari.

Zato, uz nove poslovne planove svakako ne zaboravite organizirati i privatne, vratite se svojoj omiljenoj tjelovježbi i pojednostavnite prehranu – osmislite svoj novi početak. Ovih dana mnogi pričaju o minimaliziranju, probajte pojednostavniti svaki segment života u vratiti se pravim vrijednostima jer nas život prečesto podsjeti na to koliko ništa nije sigurno.

Od prehrane do tjelovježbe – počnite sada

jesen 2018. savjeti

”Svi se malo opustimo tijekom ljeta i to je sasvim ok, tome ljeto i služi, no kada dani lagano postaju hladniji i nastupi ono što zovemo bablje ljeto, dobro je pripremiti se za novu sezonu i novi ciklus. Meni osobno, radi prirode posla kojim se bavim, nova godina počinje upravo sada, nakon ljeta. A vjerujem i mnogim drugima.” otkriva nam Nina Vukas iz poznatog yoga studija Sangha. Nina je u posljednje vrijeme svoje slobodno vrijeme posvetila putovanjima, pa je tako bilo i ovog ljeta, a za početak nove sezone preporučuje lagani detox i povratak yogi, naravno ukoliko ju preferirate.

”Ovo je vrijeme kada se pripremamo za novu sezonu, na svakoj razini. Predlažem da priprema krene s nekim fizičkim detoxom, ja recimo jedan dan pijem samo zelene sokove, a nakon toga pazim na hranu i pokušavam jesti umjereno te cjelovitu, neprocesuiranu hranu. Moja yoga praksa postaje intenzivnija, sa sljedovima asana koje detoksificiraju tijelo poput rotacija, inverzija i slično. Zatim slijedi i mentalno-emocionalni detox uz meditaciju na sve ono što želim privući i sve ono što trebam otpustiti – a to može primjeniti svatko.”

Što kažete na novi hobi?

jesen 2018. savjeti

Osim toga, možete za sebe odabrati i neki novi antistres hobi, koji neće zahtjevati napornu pripremu, omogućit će vam da uživate u tišini i me time nakon posla ili zahtjevnog tjedna. Što kažete na pletenje? Razgovarali smo o tome s Ivonom Martinčić koja stoji iza brenda Voona.wool. ”Pletenje na prvi pogled izgleda komplicirano i nespretno, ali jednostavnije je nego što se čini. Kao i svaka vještina, jednom kad se savladaju osnove, postaje opuštajuća zabava. Nije čudno što postaje sve popularnije i među mlađim generacijama jer se ručni rad vraća kao dio globalnog trenda povratka jednostavnosti i slow fashion-a. Osim toga divan je osjećaj nositi kapu koju smo sami ispleli.”

Zar ne bi bilo super da ove zime nosite ručni rad umjesto modni dodatak high street brenda? Osim što ćete imati nešto unikatno, možete ga napraviti da izgleda točno onako kako vi želite, u boji i s bodom koji vam najviše odgovara. Ustvari bit ćete svoj vlastiti kreator i na taj način izdvojiti se iz mase žena koje uporno prate trendove. ‘Patite’ za ono mekanom maxi dekicom za dom? Ispletite ju sami… ”Osim odjevnih predmeta, plesti se može bilo što. Kako su interijeri moje područje, tehnike pletenja koristim za izradu ukrasa za dom, poput tapiserija, dekica, oboda lampi. Mogućnosti se neograničene. Može se plesti i bez igala, rukama. Ili prstima. Može se koristiti i špaga, pamučne trake, pa čak i žica. Košara s vunom, dekica, čaj i malo mašte, definitivno otkrivaju neki novi svijet. Oprez: izaziva ovisnost (smijeh).”

Znamo da zvuči komplicirano, ali uistinu nije. ”Nevjerojatno puno stvari se može napraviti s dva osnovna boda (pravo-krivo, kako su to naše bake zvale). Za početak to ne treba biti kompliciran odjevni predmet, nego jednostavno i brzo možete isplesti npr. šal. Moj trik je da koristim što deblju vunu, ili nekoliko niti vune od jednom i što deblje igle, jer osim što volim predimenzioniran bod, puno brže imam u rukama gotov proizvod.” savjetuje Ivona.

Hobiji nas prisiljavaju da se fokusiramo na sadašnji trenutak i da se opustimo, s čime se slažu i psiholozi. ”Probajte odoljeti stresu tako da fokus s dugoročnih ciljeva prebacite na sadašnji trenutak – uključite sva osjetila i probajte ponovno opažati svijet oko sebe iz očiju djeteta. Svaki dan zapišite nešto sto vas je razveselilo i na čemu ste zahvalni.” dodaje Maša. Osim toga savjetuje i kako bolje uskladiti poslovni i privatni život, ono što nam je svima na kraju dana i najvažnije.

jesen 2018. savjeti

”Možda je vrijeme da uočite da je život samo jedan te prihvatite ideju mješavine radne i obiteljske uloge (engl. work-life blend). U ovo digitalno doba nerealno je očekivati da ćete u 16:00h zalupiti vratima ureda i nećete se sjetiti posla do sutradan u 8:00, kao i da tijekom tih osam sati nećete morati rješavati privatne stvari. “Mješavina” ne znači da sve morate raditi u isto vrijeme, no oba vida života si možete olakšati tako da, na primjer, pauzu na poslu iskoristite za tjelovježbu, na službeni put povedete obitelj, probate dogovoriti sa šefom da psa dovedete u ured, jedan dan u tjednu radite od doma, a LinkedIn profil uređujete u petak navečer dok se s partnerom uz čašu vina grlite na kauču.”

Novi početak – novi poslovni plan

jesen 2018. savjeti

Za nekoliko poslovnih savjeta/koraka upitali smo i Ivanu Peršin iz Kapsula coachinga koja se svakako složila s time da je jesen odlična za novi početak, osobito jer dolazi sada, a sada je uvijek najbolje vrijeme za stvaranje. Ukoliko imate neku ideju koju biste voljeli realizirati u skoroj budućnosti, Ivana u nastavku predlaže nekoliko jednostavnih i zabavnih koraka kako ju ostvariti:

1. Iskoristite voice recorder

Napravite plan za sljedećih mjesec dana i svaki dan u trajanju od 2 minute snimite svoja razmišljanja o novoj poslovnoj ideji. Na kraju mjeseca sve preslušajte i zabilježite 5 najbitnijih misli koje možete pokrenuti u akciju.

2. Dobar stari kalendar

Skinite draft kalendar u nekom zanimljivom i vama inspirativnom dizajnu te ga stavite na vidljivo mjesto u svom poslovnom uredu ili domu. Kraj svakog datuma zabilježite jednu akciju koju možete napraviti, a da bude u skladu s vašom idejom.

3. Zapisujte priču o svojoj poslovnoj ideji

Zapišite u jednoj rečenici svoju poslovnu ideju. Zatim ispod nje zapišite dva najbitnija koraka u koja se ta ideja može podijeliti, a nakon toga ispod oba koraka zapišite koje četiri akcije možete poduzeti da te korake i napravite.

jesen 2018. savjeti

”Pogledajte što priroda radi u jesen, odbacuje staro i suvišno, a za daljnu egzistenciju se oslanja na ono što je unutar nje. Tako i ljudi, propitkuju i istražuju. Zato se bacite na razmišljanja o svojoj novoj poslovnoj ideji s dozom uzbuđenja koja vas spremno zaškaklja svaki put kada se dvoumite jeste li spremni za novi početak.” za kraj zaključuje Ivana.

Foto: Unsplash, Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori