Journal biljka mjeseca: Šeflera
Journal biljka mjeseca: Šeflera

Journal biljka mjeseca: Šeflera

Duži su dani i sada ćemo sve više vremena provoditi na otvorenom i na našim balkonima i terasama. Ako ste ljubitelj biljaka onda znate da je sada pravo vrijeme za presađivanje, osvježavanje i stavljanje biljaka u nove teglice, a već se neke malo otpornije biljčice mogu početi iznositi van. Sada je idealno smjestiti ih na njima omiljene pozicije jer će sve tamo do početka zime, rasti kao lude. Jedna od biljaka koja se cijelu zimu skrivala od hladnog vremena čekajući sunce na prozoru, je i šeflera. Česta je stanovnica neki starih interijera, ali njezina popularnost vratila se unazad nekoliko godina s povratkom cijelog tog retro štiha. Šeflera je jedna od onih biljaka koju je lako održavati, može narasti doista velika, a rasađuje se poprilično jednostavno.

Šeflera – kraljica retro štiha

Ova inače tropska biljka, podrijetlom je iz Australije i Novog Zelanda gdje u prirodi može narasti i do 30 metara u visinu. Kod nas se uzgaja kao sobna biljka i u tim uvjetima može narasti i do 2,5 metra. Često ju možemo vidjeti u nekim starijim interijerima poput državnih institucija, doktorskim čekaonicama ili pak starim učeničkim domovima. Šeflera se presađuje svakoga proljeća, a kada naraste preko jedan metar reže joj se vrh kako bi rasla više.

Njega i uzgoj

Šeflera voli svijetla i prozračna mjesta, samo pazite da ju ne stavite na direktno sunce ili odmah pored stakla kako joj svijetlo ne bi spalilo listove. Ljeti voli tuširanja i prskanja vodom. Šeflera voli zalijevanje, ali uvijek je dobro smjestiti ju u teglicu s rupicama kako bi se višak vode iscijedio. Ako šefleri lišće žuti i pada znači da ste ipak pretjerali sa zalijevanjem. Biljka će također opustiti listove ako joj nedostaje svijetla, pa u tom slučaju potražite bolje mjesto. Šefleru presadite tako da pri glavnoj stabljici otkinete grančicu s nekoliko manjih grančica i stavite na svijetlo mjesto u vodu. Nakon nekoliko tjedana trebala bi pustiti korijenje i tada ju možete zasaditi.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori