Journal biljka mjeseca: Pilea peperomioides
Journal biljka mjeseca: Pilea peperomioides

Journal biljka mjeseca: Pilea peperomioides

Pilea peperomioides ili Kineski dolar jedna je od najatraktivnijih kućnih biljaka. Svojim egzotičnim, istočnjačkim izgledom podsjeća na mnogo malih lopoča, a posebno dobro izgleda su listovi bujni i veliki. Ova zimzelena biljka potječe iz južne Kine, a za nju se vjeruje da donosi financijsku sreću. Upravo zato je idealna da ju nabavite početkom veljače kako bi vam malo podebljala novčanik nakon siječnja.

Pilea peperomioides

Pilea peperomioides raste jako sporo, ipak vješti uzgajatelji imaju impozantne primjerke gdje stablo može narasti i do pola metra. Njezini listovi su mali i okrugli poput kakvih tanjurića, a iako izgleda kao da biste se s njom mogli pomučiti vrlo je jednostavna za održavanje. Ljeti bez problema može boraviti na otvorenom, ali od jeseni i kada krenu hladniji dani smjestite ju unutra. Voli svijetla mjesta, ali nikako je nemojte ostavljati na direktnom suncu.

Briga i uzgoj

Oela je zahvalna biljka jer ima tu sposobnost da ju doista rijetko ili nikad napadaju štetočine. Ako se pridržavate ovih nekoliko jednostavnih pravila ona bi vam trebala rasti bez problema. Ako joj se listovi objese znači da ima premalo vode, a pripazite da ju zalijevate kada se zemlja potpuno osuši. Ovo je biljka dobre energije i blagostanja, stoga je uvijek idealna kao poklon vama dragim osobama.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori