Jedan klasični pumpkin spice cheesecake

Jedan klasični pumpkin spice cheesecake

Mješavina tikve i začina u jesenskim mjesecima nekako nadvlada sve ostale deserte. I ako volite cheesecake, nema šanse da vam se ne svidi ovaj okus – pravi jesenski, aromatično-kremasti u kombinaciji s hrskavom podlogom od keksa.

Naša Edita (Kuživancija) pripremila je svoju varijantu popularnog američkog deserta koju možete pronaći ovdje, a mi danas donosimo posve klasičan recept za prste polizati.

Pumpkin Spice Cheesecake

Podloga:
100 g Digestive keksa
50 g Speculoos keksa
50 g rastopljenog maslaca

Nadjev:
450 g krem sira
240 ml pirea od muškatne tikve
145 grama smeđeg šećera
3 velika jaja
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
1/8 žličice mljevenog klinčića
1/8 žličice muškatnog oraščića
1 žlica ekstrakta vanilije

Preljev:
240 ml kiselog vrhnja s većim postotkom masti
1 žlica ekstrakta vanilije
20 g šećera u prahu

Unaprijed pripremite pire od muškatne tikve tako da ju prepolovite, uklonite sjemenke te položite na papir za pečenje. Pecite oko 45 minuta (ovisno o veličini) na 180 stupnjeva sve dok ne postane sasvim mekana (probajte nožem). Žlicom izdubite meso i blendajte dok ne bude sasvim glatka smjesa. Iscijedite kroz gazu da uklonite svu vodu i pustite da se hladi.

Za pripremu kolača zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite kalup za tortu.

Za podlogu pomiješajte zdrobljene kekse i maslac te utisnite u kalup. Pecite 8-10 minuta te izvadite da se hladi dok pripremate cheesecake.

Za kremu od sira prvo pomiješajte šećer, cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić. U odvojenoj posudi miksajte krem sir te mu dodavajte pomiješane začine dok smjesa ne bude potpuno kremasta. Ubacujte jedno po jedno jaje, miksajući između da se dobro umiješa te za kraj dodajte ekstrakt vanilije i pire od tikve.

Prelijte kremom podlogu i stavite u pećnicu. U odvojeni kalup ulijte vode i stavite na dno pećnice da otpušta vlagu. Pecite cheesecake 30 minuta, smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i nastavite peći još 10-15 minuta ili dok rubovi ne postanu napuhani, a centar cheesecakea se još uvijek malo trese u sredini.

U međuvremenu umiješajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i šećer za preljev. Prelijte preko toplog cheesecakea i vratite u pećnicu još 8 minuta. Izvadite da se hladi i po potrebi odvojite od kalupa nožem kako ne bi pucao. Neka se hladi preko noći kako bi bio savršen sljedeći dan.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori