Jedno od najdražih mjesta njujorških trendseterica

Jedno od najdražih mjesta
njujorških trendseterica

Jack's Wife Freda

Jack’s Wife Freda jedno je od najsimpatičnijih i najdražih mjesta trendeseterica u New Yorku. Nezaobilazno na listi za doručak i brunch, mjesto je to kojeg su otvorili Dean i Maya, mladi bračni par.

Cijela priča o ovom paru i njihovom bistrou priča je o ljubavi, veselju, vjeri u partnera, njegovanju obiteljske tradicije i želji za pružanjem ugodnog ambijenta, hrane i pozitive gostima.

Za ime su inspiraciju dobili u ljubavnoj priči Deanove bake i djeda koji su se u tridesetim godinama prošlog stoljeća upoznali u Johannesburgu, gdje je i Dean rođen. Uvijek je sanjario o odlasku u Ameriku pa je u svojim tinejdžerskim godinama pokupio stvari i odselio.

Jack's Wife Freda

Mjesto u kojem se svi osjećaju kao kod kuće

Maya i Dean su se upoznali radeći u baru – on je bio perač posuđa, a ona konobarica. Iako su tada oboje bili u vezama, kemija je proradila na prvi pogled. Nakon što je prekinuo s tadašnjom djevojkom, uselio se kod Maye u stan i od tada su nerazdvojni.

Kada su dobili dijete odlučili su se otvoriti svoj bistro vođeni idejom topline prostora i fine hrane. Željeli su imati svoje mjesto u kojem se osjećate kao kod kuće. Često se Jack’s Wife Freda opisuje kao veliki, topli zagrljaj. Freda je za njih ime koje podsjeća na dom pun duše, na srdačnu dobrodošlicu. Deanova baka bila je sjajan domaćin koja je uvijek rado kuhala za prijatelje i obitelj i to je nit vodilja cijelog bistroa. Na meniju su samo jela koje Dean i Maya vole i znaju pripremati. Kuhinja je američko-mediteranska, a širi opis bio bi sjeverno-afrička, izraelska kuhinja bake Židovke.

Jack's Wife Freda

Jack’s Wife Freda kuharica

Nedavno su objavili kuharicu za koju na čijim je receptima sudjelovala, tada kuharica bistroa, Julia Jaksic. Njen se tata iz Hrvatske preselio u Ameriku sedamdesetih godina i otvorio mesnicu u Meatpacking districtu. Naučio ju je kako rastrančirati meso i napraviti kobasice. Možda su joj upravo zato najdraža jela domaće sarme i gulaš. Završila je Le Cordon Blue i radila u SOHO Grandu u New Yorku a potom preuzela kuhinju Employes Only bara. O njenoj hrani su se raspisali svi vodeći food portali i mediji.

U Jack’s Wife Freda vodila je kuhinju inspirirana svojim hrvatskim korijenima i napravila sjajan posao. Iako se jela koje je kreirala čine jednostavnima, kompleksna su i zahtijevaju ljubav i uživanje u kuhanju. Deanova baka, koja je i na logu restorana, bila je glavna inspiracija ali samo jedan recept dolazi direktno iz obitelji, dresing za salatu od tune bez majoneze.

Jack's Wife Freda

Bistro je najpoznatiji po piri piri piletin,i no Julija ističe kako je zeleni ljuti umak najtraženiji. Umak je nastao sasvim slučajno. Kada su ju Maya i Dean zamolili da ga napravi, mislili su na izraelski ljuti umak, a Julija na meksički, od korijandera, čilija i češnjaka.

Shakskshuka – izraelsko jelo s pečenim jajima, jedan od najboljih burgera u SoHo-u, granola s libanonskim umjesto grčkim jogurtom, tost s avokadom, pečena riba, zdrave salate, palačinke, samo su neka od jela ovog bistroa ispred kojeg su uvijek redovi ljudi. Nije ni čudo da bistro koji radi 7 dana u tjednu od ranih jutarnjih do kasno večernjih sati nudi sve, od doručka do večere.

Jack's Wife Freda

Jack’s Wife Freda mjesto je kojeg prožima priča o finoj hrani, druženju i prijateljskoj atmosferi. Zahvaljujući velikom uspjehu prvijenca, otvorili su ga na još jednoj lokaciji na Manhattanu. Maya i Dean su stalno u prostoru i veselo vas dočekuju. Kažu da znaju 4 od 5 gostiju što je u milijunskom gradu koji živi brzim tempom prava mala oaza pozitive, mira i tople dobrodošlice.

Jack’s Wife Freda
224 Lafayette street
50 Carmine street
New York

Tekst: Mirja Vasić
Foto: Jack’s Wife Freda

Učitati još
Zatvori