Journal Putopis: Marko Vuletić otkriva najbolje od New Yorka
Journal Putopis: Marko Vuletić otkriva najbolje od New Yorka

Journal Putopis: Marko Vuletić
otkriva najbolje od New Yorka

New York je grad koji glasi kao vječna inspiracija mnogima. Grad koji nikada ne spava i onaj u kojemu je moguće ostvariti čak i najluđe snove ističe se kao destinacija koju morate posjetiti barem jednom u životu. Grad je to koji pokreće, inspirira, koji nameće trendove, standarde i koji na jednom mjestu okuplja bezbroj različitosti u jednu potpuno magičnu cjelinu. Ovdje ćete se poželjeti izgubiti, zaljubiti, stopiti s energijom koju pruža gradska džungla.

New York kao nezaobilazna destinacija

Već smo puno puta pisali o New Yorku kao destinaciji koju barem jednom u životu morate posjetiti, a nedavno je tamo bio i Marko Vuletić. Marko je s nama odlučio podijeliti svoje iskustvo posjeta New Yorku, a kako mu je bilo u Norveškoj možete pogledati ovdje.

Što je važno za znati prije polaska, što nikako ne zaboraviti sa sobom, gdje odsjesti, što posjetiti i sve najvažnije informacije koje će vam biti zlata vrijedne, Marko Vuletić nam je otkrio u nastavku.

 • Koje je idealno vrijeme za posjetiti New York?

Za mene je to definitivno vrijeme blagdana, krcato je ljudima ali je tako neka čarobna vibra u zraku da se jednostavno zaljubiš u grad. Hladno je i puše pa ako vam to smeta onda proljeće/ljeto. Bitno za upamtiti je činjenica da Amerikanci svoje smeće ostavljaju ispred zgrada pa u toplije vrijeme grad zna neugodno mirisati. Zima je iz tog razloga još bolji odabir ako mene pitate. Najjeftinije karte za Ameriku su kroz drugi mjesec.

 • Koju je valutu potrebno spremiti prilikom boravka u New Yorku?

Američki dolari, mijenjao sam ih u Hrvatskoj, možete bez problema u bilo kojoj banci bez posebnih najava promijeniti do par tisuća dolara. Slična stvar kao i u Norveškoj, velika većina lokala prima isključivo kartice tako da bi i za ovo putovanje rekao kako je gotovina totalno nepotrebna. Čak i napojnice mogu ići preko kartica.

 • Postoje li korisne aplikacije koje mogu pomoći ili su ti pomogle prilikom boravka tamo?

Google maps kao i za svako putovanje, osim toga Uber jer je najjednostavniji izbor za doći od aerodroma do grada. Nisam imao živaca za vozikanjem javnim prijevozom jer je aerodrom oooogroman i poprilično kaotičan.

 • Koliko dana si proveo u New Yorku i koliko je idealno za doživjet sve čari ove zemlje?

Proveo sam šest punih dana u gradu i moram priznat kako mi je bilo taman. Nisam se odmarao već sam svih šest dana brzim tempom upijao grad. Ako vam je do laganih šetnja, predlažem minimalno deset dana jer grad stvarno nudi puno sadržaja.

 • Postoje li neke procedure prije odlaska na put (formulari, vize i sl.)?

Pošto se Hrvatima više ne zahtjeva viza za ulazak, sam put prema USA bio je poprilično jednostavan. Još uvijek traže potvrde o cijepljenju, no bitno im je samo da ste primili dvije doze. Ukoliko vam je isteklo cjepivo (kao meni) nećete imati problema, ulazite u Ameriku bez poteškoća. Ono što morate napraviti je ispuniti formular naziva ESTA i platiti ga 21 dolar. Vrijedi nekoliko godina i dođe vam kao neki oblik turističke vize.

 • Gdje odsjesti? Imaš li neke preporuke?

Predlažem poslovnu zonu odnosno downtown Manhattan-a, pronašao sam super apartman i tamo bih se vratio da ponovno idem. Funkcionira na principu Airbnb-a samo što uz to dobijete uslugu mijenjanja posteljine i ručnika pa kao da ste u hotelu. Stanovi su super opremljeni, imaju mašine i sušilice za robu, pribor za jelo, sve kućanske aparate tako da kad prvi put uđete imate dojam kao da ste ušli u nečiji stan. Ako imate želju proći što jeftinije, postoji puno hostela kroz grad i povoljni su, a čak postoje i opcije couchsufringa, no ja nisam toliko komunikativan s totalnim strancima pa se to ne bih usudio.

 • Otkrij nam koje su to must-have stvari koje moraš ponijeti sa sobom na ovakvo putovanje?
 1. Prijevremeno naručite adaptere za američke utičnice pošto su kod njih preskupi.
 2. Dodatne baterije za punjenje jer će vam se mobitel ispraznit do podne od navigacije i pustog fotografiranja.
 3. Kapu jer u gradu uvijek puše.
 4. Torbe/hlače sa zipom jer ima puno džeparoša.
 • Koja su najzanimljivija mjesta i atrakcije za posjetiti?

Lista je ogromna, ostavit ću vam popis s Google karti kojeg sam ja napravio i sadrži preko 40 lokacija koje sam posjetio i obišao tokom cijelog putovanja. Ukratko, Brooklyn bridge ranom zorom, šetnja Central Parkom, Colgate Clock (mjesto koji pruža odličan pogled na grad) Edge; super neboder za pogled na grad s visoka i možda najbolja atrakcija vožnja helikopterom koja traje 15 minuta. Najdraža uspomena! Ali kako sam i rekao stvari ima previše vam ostavljam link.

 • Gdje se u New Yorku može popiti dobra kava?

Kod njih ne postoji tradicija ispijanja kave, sve je za vani i to je možda minus kojeg sam prvog primijetio. Ne postoje terase sa stolicama, ljudi radije uzimaju piće za vani i sjede u parku ili samo šetaju kroz grad. Ako ste u moodu za fancy piće (koktele) morate posjetiti Shinji’s, brutalan koktel bar. Napomena, rezervirajte mjesto unaprijed.

 • U kojim restoranima vrijedi jesti te koja nacionalna jela i namirnice treba probati?

Iskreno, nemojte puno očekivati. Za ljude prosječnog džepa hrana je blaga katastrofa. Sve je puno šećera, predimenzionirano i nije ukusno. Izlazak u bilo koji restoran koštat će vas minimalno 70 dolara i nećete izaći sretni. Predlažem da ne idete s puno očekivanja. New York je poznat po talijanskoj hrani pa ostavljam tri restorana koja su ispunila moja očekivanja.

 • Imaš li neki tips & tricks za naše čitatelje?

Probudite se rano, zavisi od mjesta gdje ćete bit smješteni, ali grad je većinom do 9 prazan. Prvih par dana me prao jet lag pa bi se budio u 5:30 i išao u šetnju. Taman na izlazak sunca dok je sve još mirno imaš cijeli grad samo za sebe. Jako mi je drago da sam jutarnji tip osobe jer sam primjerice Brooklyn Bridge prešao cijeli, a da nisam vidio deset ljudi. Moja preporuka je da se smjestite na dnu Manhattan-a jer je to poslovna zona pa gužve nema do desetak sati, a sve linije za Subway prolaze tu i svugdje možete doći unutar pola sata.

Predlažem vam šetnju kroz ulice radije nego da se vozite podzemnom željeznicom kroz grad. Propustit ćete sitne detalje na zgradama, vrevu grada jer ste pod zemljom. Šetao bi preko 20 kilometara po danu i stvarno sam se super osjećao jer sam na svakom koraku vidio nešto novo, do sada ne viđeno.

Ako namjeravate ići u Bronx odite kroz jutro, iz kvarta izađite najkasnije do popodne jer nakon toga više nije sigurno. Pred mrak se ne proporuča odlazak, kvart je jako zanimljiv i možete vidjeti kako izgleda realan život bez glamura i visokih zgrada, ali itekako je opasan. U Bronxu posjetite Casa Della Mozzarela. Odličan starinski dućan, prepun talijanske hrane. Odmah pored se nalazi i vrhunska pizzerija naziva Full Moon Pizza pa tu možete ručati. Ne nosite ništa skupocjeno i markirano jer ipak idete u tzv. hood.

 • Što te se možda najviše dojmilo na ovom putovanju?

Nitko te ne gleda, nitko te ne komentira i nikog ne zanima kako izgledaš. Grad u kojem uistinu možeš biti sve što poželiš.

Tekst i foto: Marko Vuletić

Učitati još
Zatvori