Wabi-sabi: Ne, nije jelo. Riječ je o trendi stilu u uređenju interijera
Wabi-sabi: Ne, nije jelo. Riječ je o trendi stilu u uređenju interijera

Wabi-sabi: Ne, nije jelo. Riječ je o trendi
stilu u uređenju interijera

Uređenje interijera ima moć transformirati prostor u kojem živimo u oazu mira i udobnosti. Dok su mnogi trendovi u uređenju fokusirani na luksuz, modernu tehnologiju i savršenstvo, postoji jedan koncept koji slavi suprotno – wabi-sabi. Riječ je o japanskoj filozofiji u uređenju interijera koja slavi ljepotu nesavršenosti, prirodnih materijala i oblika. Wabi-sabi blizak je japandi stilu – organski modernom i toplom minimalizmu.

wabi-sabi detalji_iStock

Japandi vs. wabi-sabi

Japandi je spoj japanskog i skandinavskog dizajna koji kombinira minimalizam i funkcionalnost skandinavskog dizajna s tradicionalnom elegancijom i elementima japanskog dizajna.

S jedne strane, on se fokusira na čiste linije, prirodne materijale i prigušenu paletu boja, često uključuje modernije i geometrijske elemente. Wabi-Sabi, s druge strane, često je rustikalniji i organski, s fokusom na korištenje prirodnih i rustikalnih i starinskih materijala.

wabi-sabi blagovaonica_iStock

Rustikalni i organski materijali

Podrijetlom iz Japana, ovaj stil života postoji stoljećima, ali je tek nedavno stekao popularnost u zapadnom svijetu. Fokus je na stanju uma i naglasak je na rustičnim i organskim materijalima. Wabi-sabi daje prostoru dozu tihog luksuza i zena, što ga čin bezvremenskim trendom i vrijednim razmatranja pri vašem sljedećem preuređenju doma.

Wabi-sabi nije samo stil uređenja, već i filozofija života. Ovaj koncept naglašava važnost prihvaćanja prolaznosti i prirodnih promjena u svemu što nas okružuje.

wabi-sabi spavaća soba_iStock

Kako primijeniti Wabi-Sabi stil u uređenju interijera?

Kako biste stvorili smiren i uravnotežen ambijent u svome domu, odaberite neutralne i prirodne boje poput smeđe, sive, zemljanih tonova i bijele. Uz neutralne i nježne boje odlično se slažu i prirodni materijali kao što su drvo, kamen, bambus – što je ujedno i ključno obilježje ovog stila. Ovi materijali obično su neobrađeni ili s minimalnom obradom kako bi se naglasila njihova prirodna tekstura i nesavršenost te kako bi prostor dobio jednu posebnu dozu ugođaja.

wabi-sabi dnevni boravak-iStock

Minimalizam i prirodna svjetlost

Wabi-sabi temelji se na minimalizmu i jednostavnosti. Manje je više, a suzdržanost je ključna. Oprema i dekoracije su umjerene, stvarajući osjećaj prostranosti i ravnoteže. Ograničite broj dekoracija i namještaja. Svaki komad treba imati poseban razlog za prisutnost u prostoru.

Maksimalno iskoristite prirodnu svjetlost. Veliki prozori i lagane zavjese doprinose osjećaju prozračnosti.

wabi-sabi kupaonica_iStock

Stil koji slavi prolaznost vremena

Odaberite umjetničke radove ili dekoracije koje odražavaju prirodnu ljepotu ili se usredotočuju na apstraktne oblike. Cvijeće ili suho cvijeće također mogu dodati živost prostoru.

Wabi-sabi slavi prolaznost vremena i naglašava ljepotu starenja. Prema tome, nemojte bacati stare detalje i namještaj već ih iskoristite na najbolji mogući način jer to su predmeti koji sa sobom nose priču i karakter. Stari namještaj ili antikviteti istaknut će se u prostoru i stvoriti jedan poseban ugođaj.

wabi-sabi vaza_iStock

Eksperimentirajte

Simetrične, pravilne linije više nisu u prvom planu jer stvaraju neprirodan ‘uštogljen’ osjećaj. Postavite stvari asimetrično. Na primjer, umjesto klasičnog simetričnog rasporeda namještaja, eksperimentirajte s postavljanjem elemenata na neočekivane načine.

Wabi-sabi stil uređenja interijera nije samo način uređenja prostora, već i način života koji nas podučava prihvaćanju nesavršenosti i prolaznosti. Kroz svoju jednostavnost i skromnost, ovaj stil stvara prostor koji odiše autentičnošću i spokojem, pružajući nam podsjetnik da je ljepota često najizražajnija u stvarima koje nisu savršene.

Foto: iStock, Instagram

Učitati još
Zatvori