Zaboravite skandinavski stil, japandi je gorući trend u uređenju
Zaboravite skandinavski stil, japandi je gorući trend u uređenju

Zaboravite skandinavski stil, japandi je
gorući trend u uređenju

U potrazi za novim trendovima, svijet dizajna interijera često poseže za kulturama različitih zemalja. I dok je klasični skandinavski minimalizam godinama bio na samom vrhu popularnosti, polako mu prijeti još pročišćeniji pravac inspiriran tradicionalnim japanskim dizajnom. Volite li jednostavnost i funkcionalnost, japandi je upravo ono što ste čekali. Iako već nekoliko godina možemo vidjeti interijere inspirirane ovim stilom, ove će godine sigurno prevladavati u domovima.

Što je japandi?

Japandi [j’ pen:di], kao spoj riječi ‘Japanese’ i ‘Scandinavian’, polako sve češće viđamo u interijerima. Iako dolaze s različitih krajeva svijeta, skandinavski i japanski stil odličan su spoj. Ono što im je zajedničko jest minimalizam, funkcionalnost i statement komadi te mnoštvo biljaka.

Japandi stil jedinstven je i moderan trend dizajna koji kombinira tradicionalnu japansku estetiku s  jednostavnošću i funkcionalnošću skandinavskog dizajna. To je minimalistički i smirujući stil koji stvara osjećaj mira i ravnoteže u svakom prostoru.

Japandi vs. skandinavski stil

Ipak, ono po čemu se japandi razlikuje od skandi stila jest pretjerana jednostavnost i čiste linije koje se onda nadopunjuju rustikalnim skandinavskim elementima. Osim toga, japandi se oslanja na bogate nijanse boja, za razliku od skandi stila koji njeguje ‘sterilnost’ i čistoću.

Japandi je nastao iz želje za nečim novim, dodatnim razvojem skandinavskog minimalističkog stila, a najlogičniji spoj pronađen je u tradicionalnom japanskom minimalizmu, pravcu lišenom svega suvišnog i filozofijom samo onog najosnovnijeg.

Lagom – životni stil

Što se tiče životnog stila, njegova srž slična je Hygge trendu – zove se Lagom, a riječ je o umjerenom načinu života u čijem se središtu nalazi ideja o pravoj mjeri, savršenoj sredini između onoga što nam je premalo i onoga što nam je previše.

Prirodni materijali i funkcionalnost

Japandi donosi sasvim jasne i oštre linije, zaobljene plohe, geometrizirani izgled te prirodne materijale kao što su keramika, čelik, vuna, staklo, drvo i bambus koji stvaraju vezu s prirodom i daju toplinu prostoru. Minuciozni detalji te savršenstvo izrade odlikuju kolekcije za dom iz kojih je uklonjen sav višak, što definitivno nije za ljubitelje eklekticizma.

Jedna od najvažnijih značajki japandi stila jest fokus na funkcionalnosti. Namještaj je često multifunkcionalan i jednostavan, čistih linija i praktičnih oblika. Komadi su dizajnirani da budu lijepi i korisni, bez suvišnih i nepotrebnih detalja. Ova jednostavnost omogućuje jasan i nenatrpan prostor, stvarajući osjećaj smirenosti i reda.

Tradicionalni japanski elementi

Japandi stil također uključuje tradicionalne elemente japanskog dizajna, kao što su paravani, prostirke i klizna vrata. Ovi elementi pružaju osjećaj privatnosti i odvojenosti bez stvaranja prepreka, čineći prostor otvorenim i povezanim.

Drugi važan aspekt japandi stila je korištenje svjetla. Prostor je često ispunjen prirodnim svjetlom, a umjetna rasvjeta se koristi za stvaranje tople i privlačne atmosfere. Korištenje različitih izvora svjetlosti, kao što su visilice i podne svjetiljke, stvara osjećaj dubine, čineći prostor većim i otvorenijim.

Topla nota

Kako je skandinavski stil zaludio cijeli svijet bilo je teško stvoriti nove komade koji bi osvježili cijeli pravac, a ovim spojem dobiveno je najbolje od dva svijeta. Japandi na vrlo privlačan način donosi minimalizam s jednom toplijom notom – boje kao što su bež, ružičasta, topla siva i zelena, savršeno se uklapaju u viđenje stila.

Sve u svemu, japandi stil je lijep i praktičan dizajnerski trend koji stvara osjećaj smirenosti i ravnoteže u svakom prostoru. Njegova kombinacija tradicionalne japanske estetike i skandinavskih načela dizajna stvara jedinstven i moderan izgled koji je istovremeno funkcionalan i lijep. Ako želite stvoriti prostor koji je miran, minimalistički i lijep, japandi stil je izvrsna opcija koju trebate razmotriti.

Već se može pronaći u raznim kolekcijama, poput one popularnog danskog brenda Bloomingville koji često diktira trendove u dizajnu. Očekujte da ćete za japandi još čuti.

Foto: Instagram (@studio_m6, @valyyavko), Bloomingville

Učitati još
Zatvori